Isprobajte najpoznatije talijanske deserte

Tako su ukusni i primamljivi, da ćete ih poželjeti odmah pokušati pripremiti

Isprobajte najpoznatije talijanske deserte

Tko li može odoljeti talijanskim desertima, tim slasticama koje su davno osvojile svijet? Predstavljamo vam neke najomiljenije talijanske deserte. 

Cantuccini

Svi koji su posjetili Italiju i Toskanu, sigurno pamte čuvene hrskave cantuccini kolačiće s bademima. Ta toskanska poslastica poznata je širom svijeta, jednostavna je za pripremu, a poslužuje se uz vino.

Image

Sastojci:
300 g brašna
160 g šećera
125 g badema
3 jaja
60 g omekšanog maslaca
pola žličice vanilijina ekstrakta ili 2 vanilijina šećera
malo ribane limunove korice
1 žlica ruma (po želji)
1 prašak za pecivo

Priprema:
Sve sastojke staviti u jednu posudu te ih umijesiti ručno ili mikserom. Bademe nije potrebno usitniti jer će se kasnije rezati, a ni guliti jer koža badema daje dodatnu aromu po kojoj su keksi i poznati. Dobivenu smjesu koja je ljepljive teksture stavite na hlađenje pola sata. Na pobrašnjenom stolu smjesu podijelite na četiri dijela te svaki formirajte u duguljasti oblik poput malog kruha. Ako želite da vam keksi budu veći, smjesu podijelite u dvije štruce. Pecite na 180 °C oko 15 minuta, te zatim izvadite da se štruce ohlade. Ohlađene štruce oštrim nožem režite ukoso kako bi dobili oblik sličan brusketima. Narezane kekse vratite u pećnicu na 100 °C, te ih tako sušite deset minuta s jedne strane i desetak minuta s druge.

Struffoli


Tradicionalni kolač s juga Italije. Hrskave loptice potječu iz Napulja, pržene su u dubokom ulju i prelivene medom.

Image

Sastojci:
70 dag brašna
10 dag šećera
1,5 dag kvasca
15 dag maslaca
4 jaja
2 dag vanilijina šećera
40 dag meda
0,3 dl brandyja
1 dl vode

Priprema:
Miješajte brašno, šećer, jaja i maslac omekšao na sobnoj temperaturi, vanilijin šećer i kvasac dok smjesa ne postane kompaktna i dobijete fino glatko tijesto. Ostavite ga da se diže 4 sata na sobnoj temperaturi pa oblikujte male loptice i ispržite ih u vrućem ulju. Prokuhajte med, vodu i brandy i napravite sirup. Kad se struffoli ohlade, prelijte ih sirupom. Neka se natapaju. Servirajte na tanjur i ukrasite šarenim jestivim perlicama, kandiranim voćem ili čokoladom.

Panna cotta


Jednostavan desert načinjen od tek nekoliko osnovnih sastojaka: mlijeka, slatkog vrhnja, šećera i želatine. Iz svoje domovine, Italije, ovaj kremasti desert proširio se diljem svijeta. Priprema ne zahtijeva puno vremena niti posebno kulinarsko umijeće.

Image

Panna cotta s narančom

Sastojci:
300 ml slatko vrhnje tučeno, s 30 % masti
200 ml mlijeka
2 vanilijina šećera
50 g šećera

Karamelizirane naranče
2 naranče
1,5 žlica konjaka
250 g šećera
125 ml vode
1 štapić cimeta
1,5 komad zvjezdastog anisa
2 klinčića

Priprema:
Slatko vrhnje, mlijeko, šećer i burbon ili sjemenke mahune vanilije stavite na vatru i zagrijavajte do vrenja pa sklonite s vatre. Dodajte želatinu koju ste pripremili po uputstvu s vrećice i miješajte dok se ne rastopi. Smjesu raspodijelite u 4 posudice i stavite u hladnjak da se stisne (možete i u zamrzivač ako vam se žuri). Naranče ogulite i obrežite ih oštrim nožem (vanjsku kožu), pa ih narežite na kolutove, prelijte konjakom i stavite u hladnjak. Šećer, vodu i začine stavite na vatru, neka zakipi, smanjite vatru i kuhajte dok ne dobijete karamel boje konjaka. Sklonite s vatre, izvadite začine, lagano ulijte sok, koji ste iscijedili od naranča, i konjak u karamel i miješajte. Prelijte naranče, stavite u hladnjak da se ohladi. Prije serviranja složite naranče na panna cottu.

Cassata siciliana

Desert koji potječe iz Palerma. Ova torta je najčešće okruglog oblika. Patišpanj, koji čini osnovu torte, natopi se voćnim sokom ili likerom. Na njega se nižu slojevi kandiranog voća, krema od vanilije, čokoladna krema.

Sastojci:
300 g šećera
750 g ricotta sira
60 ml likera od naranče
150 + 150 g miješanoga kandiranog voća (ananas, marakuja, trešnje, narančina korica, grožđice)
100 g sjeckane čokolade za kuhanje
50 g pistacija
malo listića badema
3 obične žute biskvit kore
400 ml vrhnja za šlag

Priprema:
Kuhajte šećer s 125 ml vode u gusti sirup. Ohladite. 150 g kandiranog voća sitno nasjeckajte s 25 g pistacija. Listiće badema pržite da malo porumene. Umutite ricotta sir, 2 – 3 žlice likera i sirup dodajte i mutite dok se ne sjedini. 150 sitno sjeckanoga kandiranog voća, sjeckanu čokoladu isto dodajte i umutite lopaticom. Oko jednog lista biskvita stavite prsten. Poprskajte s 2 žlice likera pa ulijte pola smjese. Ponovite. Gore stavite treću koru, poprskajte likerom i ostavite u hladnjaku minimalno 4 sata. Umutite vrhnje za šlag s učvrščivaćem, i po želji malo likera. Skinite prsten s torte i premažite je šlagom. Pržene listiće badema pospite oko torte, a gore bogato ukrasite kandiranim voćem.