Cassata siciliana
Desert koji potječe iz Palerma. Ova torta je najčešće okruglog oblika. Patišpanj, koji čini osnovu torte, natopi se voćnim sokom ili likerom. Na njega se nižu slojevi kandiranog voća, krema od vanilije, čokoladna krema.
Sastojci:
300 g šećera
750 g ricotta sira
60 ml likera od naranče
150 + 150 g miješanoga kandiranog voća (ananas, marakuja, trešnje, narančina korica, grožđice)
100 g sjeckane čokolade za kuhanje
50 g pistacija
malo listića badema
3 obične žute biskvit kore
400 ml vrhnja za šlag
Priprema:
Kuhajte šećer s 125 ml vode u gusti sirup. Ohladite. 150 g kandiranog voća sitno nasjeckajte s 25 g pistacija. Listiće badema pržite da malo porumene. Umutite ricotta sir, 2 – 3 žlice likera i sirup dodajte i mutite dok se ne sjedini. 150 sitno sjeckanoga kandiranog voća, sjeckanu čokoladu isto dodajte i umutite lopaticom. Oko jednog lista biskvita stavite prsten. Poprskajte s 2 žlice likera pa ulijte pola smjese. Ponovite. Gore stavite treću koru, poprskajte likerom i ostavite u hladnjaku minimalno 4 sata. Umutite vrhnje za šlag s učvrščivaćem, i po želji malo likera. Skinite prsten s torte i premažite je šlagom. Pržene listiće badema pospite oko torte, a gore bogato ukrasite kandiranim voćem.