Prava gozba

Stiže jesen, a mi imamo recepte za tri zdrava i jednostavna jesenska jela

Tržnice u ovo doba obiluju povrćem jarkih, toplih boja koje kao da zove da ga odneseš kući i pripremiš u svojoj kuhinji

olivie-strauss-A8LX7Y0AEEQ-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Jesen obiluje plodovima od kojih možeš napraviti ukusna i zdrava jela. S obzirom da su sezonske namirnice ujedno i najzdravije ne propusti priliku iskoristiti od prirode najbolje što nam daje pa pripremiti sebi i svojoj obitelji, prijateljima ako si (raspoložena za kuhanje) jela od kojih će im rasti zazubice, ali i ona koja će ih opskrbiti nutrijentima i ojačati imunitet kako biste svi skupa zimu prošli bez bolovanja i prehlada.

Image
Zdravo, jeftino, brzo

Ukusno, zdravo i brzo: Pet jela za koje ti treba samo pola sata

Ukusno ne znači i komplicirano, već znači kvalitetne namirnice, malo volje i truda. U nastavku ti donosimo tri jednostavna, lagana ranojesenska recepta u kojima će uživati svtako tko ih proba. To ti jamčimo. Ispalo je da su sva bez mesa, a ako umjesto pilećeg temeljca koristiš povrtni, postaju vegetarijanska. Ne brini,, nutritivno su sasvim dovoljno bogata da budu lagani jesenski ručak ili večera. Uz juhu koju ćeš naći u nastavku, možeš dodati tostirani kruh ili krutone.

Rižoto od cikle

Sastojci za dvije osobe:

  • šalica riže (200 grama)
  • tri - četiri manje cikle
  • litra povrtnog ili pilećeg temeljca
  • jedan luk
  • dva režnja češnjaka
  • jedan decilitar bijelog vina
  • malo maslaca (20-ak grama)
  • maslinovo ulje
  • papar i sol
  • svježi origani
  • limun

Postupak:

Ciklu skuhaj te ju oguli nakon što se malo ohladi i nareži na sitne komadiće, izgnječi ili usitni u blenderu. Temeljac stavi da zakuha.
Luk usitni i dinstaj na maslinovom ulju pa dodaj narezani češnjak, a potom i rižu koju ćeš podliti vinom kada počne "cvrčati", odnosno kada postane staklasta. Kada vino ispari, podlijevaj rižoto kipućim temeljcem i pazi da ne zagori. Posoli ga i popapri te dodaj listiće origana i kuhaj jedno 20-ak minuta dok se riža ne skuha. Sada u njega umiješaj ciklu i pokapaj sokom polovice limuna te dodaj maslac i žustro miješaj te makni s vatre i poklopljeno ostavi još koju minutu. Po želji možeš dodati i malo parmezana.

Juha od bundeve

Sastojci za dvije osobe

  • suncokretovo ulje
  • jedan luk
  • dva režnja češnjaka
  • jedna mrkva
  • 250-300 grama narezane butternut bundeve
  • 600 mililitara povrtnog temeljca
  • muškatni orah
  • sol, papar, kurkuma
  • svježi origano ili timijan
  • bučino ulje

Postupak
Bundevu prereži na pola, žlicom izvadi sjemenke i oguli nožem koru pa meso izreži na kockice. Luk nareži na sitno i dinstaj na ulju dok ne postane slatkast pa dodaj narezani češnjak, kockice bundeve i kolutiće mrkve. Posoli i popapri, dodaj na vrh žličice kurkume pa dinstaj na laganoj vatri desetak minuta, a onda ulij temeljac i pusti da kuha otprilike pola sata, dok se povrće ne skuha. Dodaj nekoliko listića origana i naribaj malo muškatnog oraščića te juhu izradi štapnim mikserom. Pri serviranju pokapaj nekoliko kapi bučinog ulja u tanjur s juhom. Voliš li ljuto, slobodno gustoj juhi od bundeve dodaj malo kajenskog papra.

Paprika punjena krumpirom

Sastojci za dvije osobe:

  • 4 paprike
  • 3-4 veća krumpira
  • slanina po želji
  • sol i papar
  • kiselo vrhnje
  • ulje
  • luk

Postupak:

Izribaj krumpir, ocijedi ga, dobro popapri i posoli. Luk izreži na sitno, pomiješaj s krumpirom. Dodaj, ukliko želiš, sitno narezanu slaninu. Paprike prereži na pola i ukloni im sjemenke pa napuni nadjevom i poredaj u pleh koji si prethodno nauljila, a uljem pokapaj i paprike. Sada ih stavi u pećnicu prethodno zagrijanu na 200 Celzijevih stupnjeva i ostavi da se peku pola sata. Kad su gotove, serviraj ih sa žlicom kiselog vrhnja.