403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Gastro
Prava gozba

Stiže jesen, a mi imamo recepte za tri zdrava i jednostavna jesenska jela

Stiže jesen, a mi imamo recepte za tri zdrava i jednostavna jesenska jela
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Tržnice u ovo doba obiluju povrćem jarkih, toplih boja koje kao da zove da ga odneseš kući i pripremiš u svojoj kuhinji

Jesen obiluje plodovima od kojih možeš napraviti ukusna i zdrava jela. S obzirom da su sezonske namirnice ujedno i najzdravije ne propusti priliku iskoristiti od prirode najbolje što nam daje pa pripremiti sebi i svojoj obitelji, prijateljima ako si (raspoložena za kuhanje) jela od kojih će im rasti zazubice, ali i ona koja će ih opskrbiti nutrijentima i ojačati imunitet kako biste svi skupa zimu prošli bez bolovanja i prehlada.

Ukusno ne znači i komplicirano, već znači kvalitetne namirnice, malo volje i truda. U nastavku ti donosimo tri jednostavna, lagana ranojesenska recepta u kojima će uživati svtako tko ih proba. To ti jamčimo. Ispalo je da su sva bez mesa, a ako umjesto pilećeg temeljca koristiš povrtni, postaju vegetarijanska. Ne brini,, nutritivno su sasvim dovoljno bogata da budu lagani jesenski ručak ili večera. Uz juhu koju ćeš naći u nastavku, možeš dodati tostirani kruh ili krutone.

Rižoto od cikle

Sastojci za dvije osobe:

šalica riže (200 grama)

tri - četiri manje cikle

litra povrtnog ili pilećeg temeljca

jedan luk

dva režnja češnjaka

jedan decilitar bijelog vina

malo maslaca (20-ak grama)

maslinovo ulje

papar i sol

svježi origani

limun

Postupak:

Ciklu skuhaj te ju oguli nakon što se malo ohladi i nareži na sitne komadiće, izgnječi ili usitni u blenderu. Temeljac stavi da zakuha.Luk usitni i dinstaj na maslinovom ulju pa dodaj narezani češnjak, a potom i rižu koju ćeš podliti vinom kada počne "cvrčati", odnosno kada postane staklasta. Kada vino ispari, podlijevaj rižoto kipućim temeljcem i pazi da ne zagori. Posoli ga i popapri te dodaj listiće origana i kuhaj jedno 20-ak minuta dok se riža ne skuha. Sada u njega umiješaj ciklu i pokapaj sokom polovice limuna te dodaj maslac i žustro miješaj te makni s vatre i poklopljeno ostavi još koju minutu. Po želji možeš dodati i malo parmezana.

Juha od bundeve

Sastojci za dvije osobe

suncokretovo ulje

jedan luk

dva režnja češnjaka

jedna mrkva

250-300 grama narezane butternut bundeve

600 mililitara povrtnog temeljca

muškatni orah

sol, papar, kurkuma

svježi origano ili timijan

bučino ulje

PostupakBundevu prereži na pola, žlicom izvadi sjemenke i oguli nožem koru pa meso izreži na kockice. Luk nareži na sitno i dinstaj na ulju dok ne postane slatkast pa dodaj narezani češnjak, kockice bundeve i kolutiće mrkve. Posoli i popapri, dodaj na vrh žličice kurkume pa dinstaj na laganoj vatri desetak minuta, a onda ulij temeljac i pusti da kuha otprilike pola sata, dok se povrće ne skuha. Dodaj nekoliko listića origana i naribaj malo muškatnog oraščića te juhu izradi štapnim mikserom. Pri serviranju pokapaj nekoliko kapi bučinog ulja u tanjur s juhom. Voliš li ljuto, slobodno gustoj juhi od bundeve dodaj malo kajenskog papra.

Paprika punjena krumpirom

Sastojci za dvije osobe:

4 paprike

3-4 veća krumpira

slanina po želji

sol i papar

kiselo vrhnje

ulje

luk

Postupak:

Izribaj krumpir, ocijedi ga, dobro popapri i posoli. Luk izreži na sitno, pomiješaj s krumpirom. Dodaj, ukliko želiš, sitno narezanu slaninu. Paprike prereži na pola i ukloni im sjemenke pa napuni nadjevom i poredaj u pleh koji si prethodno nauljila, a uljem pokapaj i paprike. Sada ih stavi u pećnicu prethodno zagrijanu na 200 Celzijevih stupnjeva i ostavi da se peku pola sata. Kad su gotove, serviraj ih sa žlicom kiselog vrhnja.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Iz naše mreže
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx