Imamo recept za katsu piletinu koju jedva čekamo napraviti kod kuće

Hrvati jako vole azijsku hranu, a sushi i wok gotovo da su se udomaćili kod nas. No u posljednje vrijeme pravi je hit Katsu piletina koja je osvježavajuća i drugačija, a opet vrlo slična našoj pohanoj piletini.

1. katsu chicken.jpg
Foto: Domagoj Doko

Azijska kuhinja u mnogočemu se razlikuje od hrvatske, a jedne od najvećih razlika jesu količina začina ali i to što se njihova hrana jede štapićima i rukama.

Hrvati jako vole azijsku hranu, a sushi i wok gotovo da su se udomaćili kod nas. Srećom pa se u Hrvatskoj mogu kušati jela različitih kultura, no azijska svakako spada u omiljeniju unatoč tome što je nekada intenzivnijeg okusa i ljutine.

Među popularnijim azijskim obrocima svakako su Pad Thai kojeg ljudi vole zbog kikirikija, ali i okusa koji savršeno balansira kiselost, slatkoću i slanoću. Chicken teriyaki noodles svakako spada u najpoznatiju azijsku hranu, no u posljednje vrijeme pravi je hit Katsu piletina koja je osvježavajuća i drugačija, a opet vrlo slična našoj pohanoj piletini.

Image
Foto: Mario Pavlović

„Katsu je jelo koje definiraju dimenzije. To je steak pilećih prsa, ne deblji od 2 cm, koji se uvalja u posebne panko mrvice te se poha i najčešće poslužuje uz rižu i tonkatsu umak na bazi ketchupa, agruma i raznih začina. Razlog zašto je katsu dobio na popularnosti i u Aziji i kod nas jest taj što se može posluživati uz još bezbroj priloga - od voća poput ananasa i manga ali i jabuka. Uz ovu piletinu poslužuju se i razne salate, povrće, ukiseljeni đumbir, krastavci te sve popularniji kimchee“, otkriva nam Hrvoje Šalković iz restorana Brewbites koji je odlučio podijeliti recept za ovo popularno jelo.

Image
Foto: Domagoj Doko

Ocat za kiseljenje za svježe krastavce

500 ml vode

 300 ml rižinog octa

 200 ml jabučnog octa

 300 g šećera

 100 g narezanog đumbira

Đumbir narezati na ploške, potom u lonac staviti sve sastojke i lagano zagrijavati te miješati dok ne krene lagano kipiti. Prije korištenja obavezno ohladiti i preliti preko svježe narezanih krastavaca.

Dressing za Sonoma salatu (salata od krastavca za katsu)

 40% soja sosa           

 40% ulja od sezama       

 20% rižinog octa

Sastojke pomiješati u dozer i dobro promućkati prije samog korištenja.

Katsu piletina              

Priprema komponenta:

150 g piletine

150 g jasmin riže                                                      

30 g edamame graška                                                          

20 g ukiseljenog đumbira                                        

80 g sonoma salate 

Sastojci za sonoma salatu:

55 g prethodno ukiseljenih krastavaca             

5 grama chillia bez sjemenki                          

5 grama sezama pola/pola                             

0,3 ll dressinga                        

„Piletinu narežemo i filetiramo do željene veličine te uvaljamo u brašno, jaja i u panko mrvice. Sa strane pripremimo edamame i ukiseljeni đumbir te salatu od krastavaca.

Za salatu nam trebaju krastavci ukiseljeni s japanskom tsukemono metodom i u njih dodajemo tostirane sjemenke sezama te malo sitno narezanog chillija bez sjemenki. Dodajemo dressing na bazi soje, sezamovog ulja i rižinog octa. Kada je piletina gotova (možemo prepoznati po zlatno smeđoj boji poha) narežemo ju na komade od 1 cm širine i serviramo sa katsu umakom, prilozima, rižom i malo mladog luka“, otkrio nam je Šalković čija jela u zagrebačkom Brewbites restoranu obožavaju svi koji ih probaju.

Inače ovaj restoran nudi i druga azijska jela pa tako osim ove popularne piletine možete još kušati i green curry, tikka masala, chicken fried rice, pad thai, chicken teriyaki noodles, katsu sakana i još nekoliko drugih azijskih delicija.

Azijska jela potpuno se razlikuju od zapadnjačke kuhinje i pravo su osvježenje za naša nepca. Često se u njihovoj pripremi, umjesto soli, koristi soja koja je prilično zaslužna za drugačiji okus. Profil svakog jela mijenja i to što se papar zamjenjuje chillijem, a posebnost azijskoj kuhinji daje i ukiseljena hrana kao i konzumacija sirovih proteina. Ono što je svakako zanimljivo u azijskoj kuhinji jest i to da se tamo svakodnevno fermentira sve – od kiselog kupusa, jaja pa čak i listova javora.