Najvažnije je izabrati prave sastojke

Tri zasitne proljetne salate koje su sjajan izbor ako želiš smršavjeti

Ukoliko je pripremljena s pravim sastojcima, salata kao glavno jelo ne samo da može potaknuti metabolizam, već može pomoći u sagorijevanju kalorija.

profimedia-0312490790.jpg
Foto: Profimedia.hr

Salata od crvenog kupusa i leće

Nevjerojatno ukusna, zasitna, a istovremeno lagana salata od crvenog kupusa i leće s karameliziranim lukom i maslinama te osvježavajućim dresingom savršen je obrok za tople dane koji su pred nama. Odlična je topla, ali i hladna!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastojci:

  • 350 g leće + povrtni temeljac ili voda za kuhanje
  • 3 mrkve
  • 300 g nasjeckanog crvenog kupusa
  • 1 luk
  • 1 žlica balzamičnog octa
  • 65 g kalamata maslina
  • 2 žličice suhog origana
  • šaka svježeg peršina
  • 1 žličica za'atara (po želji)
  • sol, češnjak u prahu

Sastojci za dresing:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • sok od pola limuna
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 0.5 žličice soli
  • 0.5 žličice papra
  • 0.5 žličice češnjaka u prahu
  • 2 žličice agavinog ili javorovog sirupa
  • 2 žličice dijon senfa

Priprema:

  1. U lončić stavi kuhati leću s povrtnim temeljcem ili vodom. Dovedi do vrenja pa smanji skroz vatru i krčkaj pokriveno dok leća nije skuhana al dente - pazi da ju ne prekuhaš! Iscijedi pa stavi leću u veliku zdjelu za salatu da se ohladi.
  2. U međuvremenu u tavu dodaj nasjeckani luk i začine pa kuhaj nekoliko minuta. Dodaj malo povrtnog temeljca ili vode ako želiš. Nakon 7-8 minuta dodaj balzamični ocat i lijepo sve promiješaj. Cilj je da luk dobije lijepu smeđe zlatnu boju.
  3. Izvadi luk iz tave pa dodaj nasjeckanu mrkvu te kuhaj 3-5 minuta, a onda dodaj i nasjeckani kupus. Dodaj začine i nastavi kuhati dok kupus ne uvene. Ne zaboravi miješati.
  4. U zdjelu s kuhanom lećom dodaj masline, luk, mrkvu i kupus pa sve pomiješaj s dresingom i dodaj svježi peršin.
3/4