Salata od crvenog kupusa i leće
Nevjerojatno ukusna, zasitna, a istovremeno lagana salata od crvenog kupusa i leće s karameliziranim lukom i maslinama te osvježavajućim dresingom savršen je obrok za tople dane koji su pred nama. Odlična je topla, ali i hladna!
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sastojci:
- 350 g leće + povrtni temeljac ili voda za kuhanje
- 3 mrkve
- 300 g nasjeckanog crvenog kupusa
- 1 luk
- 1 žlica balzamičnog octa
- 65 g kalamata maslina
- 2 žličice suhog origana
- šaka svježeg peršina
- 1 žličica za'atara (po želji)
- sol, češnjak u prahu
Sastojci za dresing:
Tekst se nastavlja ispod oglasa
- sok od pola limuna
- 3 žlice maslinovog ulja
- 0.5 žličice soli
- 0.5 žličice papra
- 0.5 žličice češnjaka u prahu
- 2 žličice agavinog ili javorovog sirupa
- 2 žličice dijon senfa
Priprema:
- U lončić stavi kuhati leću s povrtnim temeljcem ili vodom. Dovedi do vrenja pa smanji skroz vatru i krčkaj pokriveno dok leća nije skuhana al dente - pazi da ju ne prekuhaš! Iscijedi pa stavi leću u veliku zdjelu za salatu da se ohladi.
- U međuvremenu u tavu dodaj nasjeckani luk i začine pa kuhaj nekoliko minuta. Dodaj malo povrtnog temeljca ili vode ako želiš. Nakon 7-8 minuta dodaj balzamični ocat i lijepo sve promiješaj. Cilj je da luk dobije lijepu smeđe zlatnu boju.
- Izvadi luk iz tave pa dodaj nasjeckanu mrkvu te kuhaj 3-5 minuta, a onda dodaj i nasjeckani kupus. Dodaj začine i nastavi kuhati dok kupus ne uvene. Ne zaboravi miješati.
- U zdjelu s kuhanom lećom dodaj masline, luk, mrkvu i kupus pa sve pomiješaj s dresingom i dodaj svježi peršin.