Želiš izgubiti nekoliko kilograma prije ljeta? Svoj cilj možeš lako postići ako zamijeniš visokokalorične obroke sa zdravim i hranjivim salatama. No znači li to da je bilo koja salata dobar izbor? Istina je da mnogi recepti za salate čine upravo suprotno. Ili su zdrave, ali bezokusne i neće te nimalo zasititi ili su bogate nezdravim sastojcima poput kupovnih dresinga ili nepotrebnih masnoća i ugljikohidrata.
Kad se spomene gubitak kilograma, salata je vrlo vjerojatno obrok koji nam prvi pada na pamet. S razlogom, jer ukoliko je pripremljena s pravim sastojcima, salata kao glavno jelo ne samo da može potaknuti metabolizam, već može pomoći u sagorijevanju kalorija.
Ono najvažnije je izabrati prave sastojke; od raznoraznog zelenog lisnatog povrća, crvenog povrća poput parike i rajčica, narančastog poput mrkve, batata i bundeve i ljubičastog poput luka, kupusa ili patliđana.
Sljedeće što je važno imati na umu su proteini koji će te dugo držati sitom, stoga biraj tunu, kozice, pileći file ili žitarice poput smeđe riže, ječma, kvinoje ili kus kusa. Tu su i zdrave masnoće koje uključuju orašaste plodove poput badema ili oraha, sjemenke poput bučinih ili chia sjemenki, ali i maslinovo ulje i avokado.
I ono posljednje, ali ne i manje bitno je izabrati pravi dresing koji jako lako možeš napraviti kod kuće. Maslinovo ulje, citrusno voće i začinsko bilje poput bosiljka, peršina, vlasca ili kopra obično su glavne zvijzde zdravih preljeva za salatu.
Sa svime ovime na umu, pronašle smo nekoliko sjajnih recepata za ukusne proljetne salate koje će te zasititi i pomoći ti u gubitku kilograma.
Mediteranska salata od slanutka
Puna nutritivnih vlakana, proteina i drugih važnih minerala i vitamina, ova salata idealan je izbor za ručak tijekom topijih dana.
Sastojci:
- 400 g slanutka
- 1 ljubičasti luk
- 1 crvena ili rog paprika
- šaka peršina
- 2 stabljike celera
- 2 režnja češnjaka
- 1 svježi krastavac
- 2 žlice limunovog soka
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 žličica kumina
- sol, papar
Priprema: U velikoj zdjeli pomiješaj kuhani slanutak ili slanutak iz konzerve, nasjeckani ljubičasti luk, svježi krastavac i papriku. Prelij s dresingom od limuna, maslinovog ulja, usitnjenog češnjaka, kumina, soli i papra. Dodaj nasjeckani peršin pa sve dobro pomiješaj!
Salata od crvenog kupusa i leće
Nevjerojatno ukusna, zasitna, a istovremeno lagana salata od crvenog kupusa i leće s karameliziranim lukom i maslinama te osvježavajućim dresingom savršen je obrok za tople dane koji su pred nama. Odlična je topla, ali i hladna!
Sastojci:
- 350 g leće + povrtni temeljac ili voda za kuhanje
- 3 mrkve
- 300 g nasjeckanog crvenog kupusa
- 1 luk
- 1 žlica balzamičnog octa
- 65 g kalamata maslina
- 2 žličice suhog origana
- šaka svježeg peršina
- 1 žličica za'atara (po želji)
- sol, češnjak u prahu
Sastojci za dresing:
- sok od pola limuna
- 3 žlice maslinovog ulja
- 0.5 žličice soli
- 0.5 žličice papra
- 0.5 žličice češnjaka u prahu
- 2 žličice agavinog ili javorovog sirupa
- 2 žličice dijon senfa
Priprema:
- U lončić stavi kuhati leću s povrtnim temeljcem ili vodom. Dovedi do vrenja pa smanji skroz vatru i krčkaj pokriveno dok leća nije skuhana al dente - pazi da ju ne prekuhaš! Iscijedi pa stavi leću u veliku zdjelu za salatu da se ohladi.
- U međuvremenu u tavu dodaj nasjeckani luk i začine pa kuhaj nekoliko minuta. Dodaj malo povrtnog temeljca ili vode ako želiš. Nakon 7-8 minuta dodaj balzamični ocat i lijepo sve promiješaj. Cilj je da luk dobije lijepu smeđe zlatnu boju.
- Izvadi luk iz tave pa dodaj nasjeckanu mrkvu te kuhaj 3-5 minuta, a onda dodaj i nasjeckani kupus. Dodaj začine i nastavi kuhati dok kupus ne uvene. Ne zaboravi miješati.
- U zdjelu s kuhanom lećom dodaj masline, luk, mrkvu i kupus pa sve pomiješaj s dresingom i dodaj svježi peršin.
Talijanska salata s kus kusom
Lagana i osvježavajuća, ova salata savršen je spoj hranjivih sastojaka: pečenih rajčica i češnjaka, kus kusa kao izvora proteina i ukusnog talijanskog dresinga s bosiljkom, maslinama i svježom mozzarellom. Idealan proljetni obrok!
Sastojci:
- 450 g cherry rajčica
- 6 režnja češnjaka
- 2 žlice maslinovog ulja
- 165 g kus kusa (možeš zamijeniti s ječmom ili kvinojom ako nemaš kus kus)
- 220 g mozzarelle
- šaka svježeg bosiljka
- šaka svježeg peršina
- nasjeckane masline
- 1 staklenka pečenih paprika (nasjeckanih po želji)
Sastojci za dresing:
- 2 žlice vinskog octa
- 1 žličica talijanske mješavine začina
- 1 žličica dijon senfa
- 0.5 žličice sušenog bosiljka
- 1 žlica meda
- 3 žlice maslinovog ulja
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 175 stupnjeva pa ispeci rajčice i češnjak u korici prelivene maslinovim uljem oko 50 minuta. Malo pomiješaj sve na pola pečenja. Zadnjih desetak minuta pečenja izvadi češnjak pa pusti da se malo ohladi prije nego ga oguliš. Kus kus skuhaj prema uputama na pakiranju.
- Za dresing ti treba blender. Ubaci u blender pečeni češnjak zajednos drugim sastojcima (+ soli i parom po želji). Izblendaj u glatku smjesu.
- U veliku zdjelu dodaj kuhani kus kus i druge sastojke za salatu (osim pečenih rajčica) pa sve prelij s izblendanim dresingom. Na kraju dodaj i pečene rajčice. Salatu možeš jesti toplu ili je čuvati u hladnjaku do 4 dana i jesti hladnu.