Hrvatska kuhinja po regijama

Hrvatska se može ponositi bogatom gastronomskom ponudom i tradicijom. U nastavku pogledajte kako izgleda hrvatska kuhinja po regijama.

Hrvatska kuhinja po regijama

Hrvatska se zaista može ponositi izvanrednom kuhinjom, a svaka je regija poznata po nekom svom tradicionalnom jelu. U nastavku saznajte kako izgleda hrvatska kuhinja po regijama


(FOTO: Pixabay) 

Hrvatska kuhinja po regijama

Kada je riječ o kuhinji Istre i Kvarnera, moraju se spomenuti razne vrste sireva, pršut, masline i maslinovo ulje, maneštra, fuži s tartufima te naravno ribe i morski plodovi. Tu su, naravno, i odlična istarska vina.

Kuhinja Dalmacije se temelji na ribi i morskim plodovima. Također ima čuvena vina, kao i maslinovo ulje, a poznata je dalmatinska pašticada, pršut i sirevi, a onda su tu janjetina i sušena ovčetina.

Gorski kotar i Lika poznati su po palenti, kukuruzu, krumpiru kao i razneim vrstama mesa. Područje je poznato po gljivama, a nudi i odličan domaći sir. 

U Međimurju se mora probati pura sa slaninom ili krvavicama, kao i zapečeni grah i krumpir, u Zagorju purica s mlincima i štrukli. Banovina ima poznatu zimsku salamu. Zagreb ima svoj odrezak - pohani teleći odrezak punjen sirom. Slavonija i Baranja poznata je po ljutom gulašu, regosu, fiš-paprikašu i kulenu.

Ovako izgleda hrvatska kuhinja po regijama s nekim od najpoznatijih jela. 

Image