Ako si tražila recept za najhrskavije i najukusnije granola pločice, na pravom si mjestu.
Ne samo da su ove pločice neodoljive okusom, već su i jednostavne za pripremu, imaju samo devet sastojaka, gotove su za manje od jednog sata i ne zahtijevaju blender ili mikser. Nakon brzog pečenja u pećnici, ove suludo ukusne pločice spremne su za rezanje i umakanje u čokoladu!
Savršeno slatke, bogate proteinima i vlaknima, odlično su rješenje za brzinski doručak, međuobrok ili zdraviji desert, a iz iskustva možemo potvrditi da sjajno idu uz čaj i kakao. U nastavku saznaj kako ih pripremiti.
Sastojci za pločice:
- 90 g zobenih pahuljica
- 30 g badema (ili drugih orašastih plodova po izboru)
- 30 g lanenih sjemenki
- 50 g kokosovih mrvica
- 35 g nasjeckanih datulja (oko 5 datulja)
- 30 g maslaca od kikirikija (ili od badema ili od indijskih oraščića)
- 45 g otopljenog kokosovog ulja
- 60 ml javorovog sirupa (ili agavinog sirupa ili meda)
- 1/4 žličice soli
Sastojci za preljev (opcionalno):
- 60 g tamne čokolade
- 15 g kokosovog ulja
- 1 žličica morske soli
Priprema:
1. Zagrij pećnicu na 175 stupnjeva i rasporedi zobene pahuljice i bademe na lim za pečenje. Peci 10-15 minuta ili dok ih malo ne prepržiš. Ne smiju biti smeđi, samo malo prepečeni za više okusa. Smanji toplinu pećnice na 165 stupnjeva.
2. U međuvremenu u veliku posudu dodaj lanene sjemenke, kokosove mrvice i sol i promiješaj. Stavi na stranu.
3. Nakon što se zobene pahuljice i bademi preprže, dodaj ih u posudu zajedno s nasjeckanim datuljama. Lagano promiješaj da se sve sjedini i stavi sa strane.
4. Dodaj maslac od orašastih plodova po izboru, kokosovo ulje i zaslađivač po izboru u mali lončić i povremeno miješajući lagano kuhaj na umjerenoj vatri. Zatim ukloni s vatre i odmah dodaj smjesi sa zobenim pahuljicama.
5. Žlicom ili rukama temeljito promiješaj, osiguravajući da se datulje i smjesa maslaca ravnomjerno rasprše i prekriju sve suhe sastojke.
6. Smjesu dodaj u posudu za pečenje 20x20 cm obloženu papirom za pečenje i raširi u ravnomjeran sloj. Zatim na vrh stavi još jedan sloj papira za pečenje i pritisnite s nečim ravnim (poput čaše ili staklenke) kako bi utisnula sve u ujednačeni, jednoliki sloj.
7. Peci na 165 stupnjeva 20-25 minuta ili dok rubovi ne postanu zlatno smeđi. Izvadi iz pećnice i pusti da se ohladi.
8. Kad se ohladi, izvadi iz posude i nareži na željeni broj pločica (6, 8 ili 12 ovisno o željenoj veličini).
9. Za preljev: Otopi tamnu čokoladu i kokosovo ulje u maloj zdjelici u mikrovalnoj pećnici ili u lončiću na štednjaku. Žlicom prelij preko pločica. Poprskaj malo morske soli na vrh.
10. Nakon što se pločice osuše/ohlade, čuvaj ih pokrivene na sobnoj temperaturi 5 dana ili u zamrzivaču do 1 mjesec.