Gastro
SAVRŠEN DODATAK JELIMA

Kako napraviti začinski maslac? Imamo tri super recepta

Kako napraviti začinski maslac? Imamo tri super recepta
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Isprobaj ove jednostavne recepte i otkrij kako mali dodatak može značajno poboljšati okus tvojih jela

Maslac sa začinima, poznat i kao compound butter u engleskom govornom području, jednostavan je, a izuzetno učinkovit način da svakom jelu dodaš dubinu i bogatstvo okusa. Bilo da se radi o namazu za svježi kruh, dodatku pečenom mesu ili povrću, ili pak tajnom sastojku u umacima, maslac sa začinima transformira obične obroke u kulinarske doživljaje. Ljeto je idealno vrijeme za eksperimentiranje sa svježim začinskim biljem iz vrta, ali i sušeni začini mogu pružiti izvrsne rezultate.

Osim što je nevjerojatno ukusan, maslac sa začinima je i praktičan. Možeš ga pripremiti unaprijed, oblikovati u trupce i čuvati u hladnjaku ili zamrzivaču, te ga koristiti po potrebi. Time štediš vrijeme i uvijek imaš pri ruci dodatak koji će podići okus tvojih jela. U nastavku donosimo nekoliko jednostavnih recepata koji će te inspirirati da kreiraš vlastite kombinacije.

Recepti za maslac sa začinima

Klasični maslac s češnjakom i začinskim biljem

Ovo je vjerojatno najpopularnija verzija maslaca sa začinima, savršena za premazivanje preko pečenog mesa, dodavanje tjestenini ili jednostavno uživanje na kriški toplog kruha.

Sastojci:

1/2 šalice (1 štapić) neslanog maslaca, omekšalog na sobnoj temperaturi

5 češnja češnjaka, sitno nasjeckanog ili protisnutog

1/4 šalice svježe nasjeckanog začinskog bilja (peršin, vlasac, ružmarin, timijan – kombinacija po želji)

Sol i svježe mljeveni crni papar, po ukusu

Priprema:

Omekšali maslac stavi u zdjelu. Dodaj sitno nasjeckani češnjak i začinsko bilje pa začini solju i paprom po ukusu. Dobro promiješaj vilicom ili ručnim mikserom dok se svi sastojci ne sjedine. Smjesu prebaci na komad prozirne folije ili papira za pečenje. Oblikuj u trupac, čvrsto zamotaj i stavi u hladnjak na najmanje sat vremena da se stvrdne.

Kako napraviti začinski maslac? Imamo tri super recepta

Mediteranski maslac s bosiljkom

Ovaj maslac donosi dašak Mediterana, idealan za ribu, piletinu ili povrće s roštilja.

Sastojci:

1/2 šalice (1 štapić) neslanog maslaca, omekšalog na sobnoj temperaturi

1/4 šalice svježeg bosiljka, sitno nasjeckanog

Sol, po ukusu

Priprema:

Omekšali maslac stavi u zdjelu. Dodaj sitno nasjeckani bosiljak i začini solju po ukusu. Dobro promiješaj. Prebaci na prozirnu foliju, oblikuj u trupac i ohladi.

Talijanski maslac s mješavinom začina

Ovaj aromatični maslac savršen je za tjesteninu, rižoto ili kao dodatak juhama.

Sastojci:

1/2 šalice (1 štapić) neslanog maslaca, omekšalog

1/4 šalice mješavine svježe nasjeckanih začina (timijan, origano, ružmarin, bosiljak)

Sol po ukusu.

Priprema:

Omekšali maslac stavi u posudu i dodaj začine te posoli po želji. Dobro izmiješaj, prebaci na prozirnu foliju i ohladi.

Kako čuvati začinski maslac?

Slobodno eksperimentiraj s različitim kombinacijama začina! Možeš dodati limunovu koricu, sušene rajčice, ljute papričice, ili čak malo meda za slatku varijantu. Ključno je koristiti kvalitetan, neslani maslac i svježe začinsko bilje kad god je to moguće. Ako koristiš sušene začine, imaj na umu da će okus biti nešto drugačiji, ali i dalje ukusan. Maslac sa začinima možeš čuvati u hladnjaku do mjesec dana, a u zamrzivaču do šest mjeseci.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx