Galette pite - mirisna i ukusna voćna poslastica

Savršen spoj tijesta i voća za ukusnu eksploziju okusnih pupoljaka

Galette pite - mirisna i ukusna voćna poslastica

Šljive, jabuke, kruške, orasi, naranče, koje god voće od ovoga izaberete i njime odlučite puniti ukusne i prhke galette pite, ne možete pogriješiti. Galette pite pripremaju se od svih vrsta voća, koje možete i kombinirati. Sad, ujesen, poslužite galette pite sa sezonskim voćem: kruškama, jabukama, mandarinama. Može se upotrijebiti i zamrznuto voće.

Jednostavna priprema

Prednost je galette pita brza i jednostavna priprema. Za pripremu tijesta potrebno je brašno, maslac, malo šećera i hladne vode. Važno je da su svi sastojci hladni, a tijesto se mijesi brzinski. Pripremiti se može i u blenderu i zatim tek dovršiti na pobrašnjenoj površini. Na kraju ga treba umotati u prozirnu foliju i spremiti u hladnjak. Nakon što postane čvršće, tijesto je spremno za pripremu. Razvaljajte ga i u sredinu posložite omiljeno voće, orašaste plodove i začine.

Galette od jabuka

Za tijesto:
250 g oštrog brašna
1 žličica praška za pecivo
1 žumanjak
1 vrećica vanilin šećera
1 žlica šećera
140 g maslaca
prstohvat soli

Za nadjev:
800 g jabuka
50 g šećera
50 g maslaca
2 žlice limunova soka
150 g džema od marelica
50 g jezgri oraha
½ žličice cimeta u prahu
naribana korica jednog limuna

Priprema:
Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, šećerom, soli i vanilin šećerom. Dodajte na tanje listiće narezani, dobro ohlađeni maslac i žumanjak. Sve zajedno miješajte električnom miješalicom dok ne dobijete ravnomjerno zrnatu strukturu, a zatim još kratko mijesite rukama da dobijete glatko tijesto. Zamotajte tijesto u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na jedan sat. Jabuke ogulite, prerežite napola, očistite od koštica pa narežite na ploške. U litru kipuće vode ulijte limunov sok i stavite narezane jabuke. Kuhajte ih 2 – 3 minute, samo da malo omekšaju pa ih ocijedite i ostavite da se malo ohlade.Tijesto stavite na papir za pečenje pa ga razvaljajte u krug promjera oko 40 cm. Razvaljano tijesto zajedno s papirom za pečenje prenesite u posudu za pečenje. Na sredinu tijesta stavite džem pomiješan s cimetom u prahu i limunovom koricom pa ga premažite po tijestu do 5 cm od ruba. Po džemu pospite grubo nasjeckane orahe, a po njima posložite narezane jabuke. Rubove zavrnite prema sredini, tijesto i jabuke dobro premažite rastopljenim maslacem i pospite šećerom. Pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 °C oko 30 – 35 minuta. Kad se ispeče, ostavite da se hladi 10-ak minuta, pa narežite i poslužite.

Galette sa šljivama

Sastojci:

Za tijesto:
125 g pirovog brašna
85 g hladnog maslaca
1 žlica šećera
1/2 zličice soli
1 jaje

Za nadjev:
7 – 8 većih slatkih šljiva, očišćenih i izrezanih na ploške
2 žlice šećera
1 žličica vanilin ekstrakta
1/2 zličice cimeta
1 žlica mljevenih badema

Priprema:
U većoj posudi pomiješati brašno, šećer i sol i promiješati. Dodati hladni maslac (prethodno izrezan na kockice) i raditi s prstima dok se ne dobije prhka smjesa i ostanu samo mali komadići maslaca. Dodati razmućeno jaje i miješati vilicom dok se tijesto ne spoji. Ako je premekano, možete dodati 1 – 2 žlice brašna.
Prebaciti tijesto na lagano pobrašnjenu površinu i mijesiti rukama dok ne dobijete glatko tijesto. Oblikovati u kuglu, zamotati u prozirnu foliju i staviti u hladnjak na barem dva sata. Pripremite nadjev tako što ćete staviti šljive (očišćene i izrezane na ploške) u zdjelu, dodati šećer, vaniliju, cimet i mljevene bademe i izmiješati. Izvaditi tijesto iz hladnjaka. Zagrijati pećnicu na 180 °C. Lagano pobrašnite površinu i izvaljajte tijesto u disk. Premjestite razvaljano tijesto na lim prethodno obložen papirom za pečenje. Na sredinu stavite nadjev od šljiva i preklopite rubove tijesta. Premažite tijesto premazom od žumanjka i vode. Pecite oko 30 minuta dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Pustite da se malo ohladi prije serviranja.

Galette s breskvama i ribizlom

Sastojci:

Za tijesto:
125 g brašna
60 g hladnog maslaca
1 žličica šećera
pola žličice soli
1 jaje
20 ml hladne vode

Za nadjev:
2 breskve
2 vanilin šećer
1 žličica muškatnog oraščića
1 žličica cimeta
125 g ribizla
2 žlice gustina
šećer

Priprema:
Hladni maslac izrežite na kockice i dodajte u zdjelu u koju ste prethodno stavili brašno, jaje, sol i šećer. Miksajte dok tijesto postane mrvičasto. Dodajte 20 ml hladne vode i još malo miskajte. Prebacite na radnu plohu i zamijesite dok tijesto ne postane glatko i homogeno. Zamotajte tijesto u prozirnu foliju i ostavite minimalno pola sata u hladnjaku. Za jedan nadjev narežite breskve i dodajte jedan vanilin šećer, muškatni oraščić, cimet i jednu žlicu gustina. Za drugi nadjev pomiješajte ribizl, vanilin šećer i jednu žlicu gustina. Pećnicu upalite na 190 °C. Razvaljajte tijesto i oblikujte krugove. Dodajte nadjev i formirajte oblik zdjelica. Premažite jajetom i obilno posipajte šećerom. Stavite u pećnicu na 190 °C 25 minuta. Galette posipajte šećerom u prahu i poslužite.