
Francuski klasik - jednostavna i okrepljujuća juha od luka

Nekad davno smatrala se jelom za siromahe, a Francuzi je danas nazivaju juhom nad juhama. Čak i ako nisi velika ljubiteljica luka - ovaj francuski klasik svojim bogatim i božanstvenim okusom osvojit će te istog trenutka.
Sastojci:
2 žlice maslaca
malo više od 1 kg luka (oko 5 većih)
2 režnja češnjaka
1/3 šalice od 2 dcl bijelog vina
litra mesnog ili povrtnog temeljca
3 žlice maslinovog ulja
2 lovorova lista
sol, papar
svježi ili sušeni timijan po želji
2 žlice balzamičnog octa
baguette kruh
150 g naribanog sira po izboru (preporuka je švicarski sir ili tvrdi sir kao što je gruyere, pecorino, grana padano)
Priprema:
1. Rastopi maslac u većem loncu na srednje jakoj vatri. Dodaj nasjeckani luk, smanji vatru i kuhaj oko pola sata uz miješanje svakih par minuta. Nakon što luk jako omekša, pojačaj vatru na srednje jaku i kuhaj još par minuta uz često miješanje dok luk ne poprimi zlatno-smeđu boju.


Mentalni trening: Kako križaljke i igre za mozak čuvaju kognitivno zdravlje

Brzi i ukusni recepti za tjesteninu s umakom od rajčice
