Fine slastice s kestenima za tmurne jesenske dane

Stiglo je vrijeme ukusnih kestena

Fine slastice s kestenima za tmurne jesenske dane

Torta od kestena i čokolade


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastojci (za 16 osoba)

1 žlica biljnoga ulja, za namašćivanje
250 g svenamjenskoga brašna
120 g kvalitetnoga kakaa u prahu, i još malo za posipanje
1 žlica praška za pecivo
2 žličice soda-bikarbone
230 g šećera
prstohvat soli
2 žličice ekstrakta vanilije
260 g kesten-pirea
2 jaja
230 ml obranoga mlijeka
230 ml hladne, jake kave, po mogućnosti espressa

Priprema

1. Uljem namastite kalup za tortu promjera 22 cm i zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
2. Prosijte brašno, kakao u prahu, prašak za pecivo i soda-bikarbonu u veliku zdjelu. Dodajte šećer, ekstrakt vanilije, kesten-pire i jaja. Ulijte mlijeko pa miješajte dok se sve dobro ne promiješa. Na kraju umiješajte kavu.
3. Prelijte mješavinu u kalup za torte i pecite u sredini pećnice otprilike 45 minuta. Da biste provjerili je li torta pečena, zabodite metalni štapić u sredinu - trebao bi izići čist. 
4. Ostavite tortu da stoji 5 minuta pa je okrenite na veliki pladanj. Pospite kakaom u prahu i prije posluživanja narežite 16 kriški.


Izvor: Talijanska kuharica, Gino D'Acampo
Nakladnik: Mozaik knjiga, Zagreb

4/6