Jedan od najukusnijih plodova jeseni definitivno su kesteni, čiji miris uvijek nekako stvara toplu i ugodnu atmosferu. Kestene mnogi obožavaju, bilo pečene ili kuhane, a osim toga imaju i mnoga ljekovita svojstva.
Sadrže mnogo vitamina i minerala te su vrlo hranjivi pa se osobito preporučaju djeci i sportašima. Pomažu kod probavnih i bubrežnih tegoba, a čaj od lista kestena tradicionalni je lijek za probleme s dišnim sustavom.
Kesteni su također nezaobilazan sastojak mnogih slastica i delicija, a najpoznatija od njih je kesten pire.
Neke od recepata za ukusne slastice s kestenima otkrivamo vam u nastavku te vas pozivamo da neke od njih isprobate već ovog vikenda…
Kolač od kestena
Sastojci (Broj osoba: 6)
Za kremu:
1/2kg očišćenih kuhanih kestena
15 dag šećera u prahu
25 dag margarina
2 vanilin šećera
5 dag mljevenog petit keksa
1 dl ruma
20 dag petit keksa
1dl mlijeka
Glazura:
10 dag čokolade za kuhanje
3 žlice šećera
3 žlice vode
1 žlica margarina.
Postupak pripreme
Očišćene kestene pomiješajte sa šećerom, rumom, keksima i margarinom te sve izmiješajte mikserom. Kekse rasporedite po limu i kistom premažite mlijekom. Na kekse namažite kremu od kestena. Prelijte glazurom od čokolade.
Čoko torta od kestena
Sastojci (Broj osoba: 8)
Za tijesto:
10 jaja
200 g šećera
50 g čokolade u prahu
300 g pasiranog kestena
1 žlica ruma
Za kremu:
125 g maslaca
80 g šećera u prahu
150 g pasiranog kestena
1 vrećica Vanilin šećera Dolcela
Za čokoladnu glazuru:
80 g maslaca
100 g čokolade
Za ukrašavanje:
400 ml slatkog vrhnja
Postupak pripreme
Žumanjke dobro razradite sa šećerom, dodajte čokoladu u prahu, pasirane kestene, rum i na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka.
Pripremljenu smjesu stavite u kalup za tortu i pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 40 minuta.
Pečeno tijesto ohladite i prerežite na pola.
Za kremu dobro izmiješajte omekšani maslac, šećer, kesten i vanilin šećer.
Za pripremu čokoladne glazure maslac zagrijte do vrenja, maknite s vatre i dodajte mu natrganu čokoladu. Miješajte tako dugo dok se čokolada ne otopi.
Prerezanu tortu premažite pripremljenom kremom, preklopite drugom polovicom i prelijte čokoladnom glazurom.
Torta od kestena i čokolade
Sastojci (za 16 osoba)
1 žlica biljnoga ulja, za namašćivanje
250 g svenamjenskoga brašna
120 g kvalitetnoga kakaa u prahu, i još malo za posipanje
1 žlica praška za pecivo
2 žličice soda-bikarbone
230 g šećera
prstohvat soli
2 žličice ekstrakta vanilije
260 g kesten-pirea
2 jaja
230 ml obranoga mlijeka
230 ml hladne, jake kave, po mogućnosti espressa
Priprema
1. Uljem namastite kalup za tortu promjera 22 cm i zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
2. Prosijte brašno, kakao u prahu, prašak za pecivo i soda-bikarbonu u veliku zdjelu. Dodajte šećer, ekstrakt vanilije, kesten-pire i jaja. Ulijte mlijeko pa miješajte dok se sve dobro ne promiješa. Na kraju umiješajte kavu.
3. Prelijte mješavinu u kalup za torte i pecite u sredini pećnice otprilike 45 minuta. Da biste provjerili je li torta pečena, zabodite metalni štapić u sredinu - trebao bi izići čist.
4. Ostavite tortu da stoji 5 minuta pa je okrenite na veliki pladanj. Pospite kakaom u prahu i prije posluživanja narežite 16 kriški.
Izvor: Talijanska kuharica, Gino D'Acampo
Nakladnik: Mozaik knjiga, Zagreb
Rolada od kestena
Sastojci za 6 osoba
Za biskvit:
3 žumanjka
3 žlice šećera
3 žlice brašna
snijeg od 3 bjelanjka
Krema:
1 kg kesten pirea kupljenog ili kućna izrada
100 g rastopljene čokolade
1/2 l. slatkog vrhnja
Postupak pripreme
1. Ispeći biskvit od navedenih sastojaka. kad se ispeče, ostaviti da se ohladi.
2. Rebrasti duguljasti protvan obložiti prozirnom ili aluminijskom folijom. Kesten pire promiješati s otopljenom čokoladom i polako utiskivati na foliju (debljine oko 1 cm) ili po izboru, ovisno koliko ima kesten pirea. U sredinu staviti šlag i poklopiti pečenim biskvitom. Ostaviti u frižideru oko 15 min da se sve poveže.
3. Izvaditi i preokrenuti na pladanj, maknuti foliju i ukrasiti po želji.
Sladoled od kestena
Sastojci (Broj osoba: 4)
30 dkg zaslađenog pirea od kestena
3 žumanjka
1 mahuna vanilije
7 dkg smeđeg šećera
2 dl mlijeka
2,5 dl slatkog vrhnja
2 žlice ruma
10 dkg čokolade u prahu
Postupak pripreme
Prerežite mahunu vanilije, postružite sredinu i dodajte u mlijeko. Malo zagrijte sa šećerom da se otopi. Maknite sa štednjaka. Umiješajte kesten pire pa zatim jedan po jedan žumanjak. Kad se sasvim ohladi, umiješajte 2 dl tučenog vrhnja i rum. Staviti u zamrzivač, najbolje preko noći ili dok se potpuno ne stisne smjesa. Prije posluživanja zagrijte i miješajte preostalo vrhnje s čokoladom pa vruće zalijte na sladoled u zdjelicama.