403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Gastro
Gastro

Fine slastice s kestenima za tmurne jesenske dane

Fine slastice s kestenima za tmurne jesenske dane
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Stiglo je vrijeme ukusnih kestena

Jedan od najukusnijih plodova jeseni definitivno su kesteni, čiji miris uvijek nekako stvara toplu i ugodnu atmosferu. Kestene mnogi obožavaju, bilo pečene ili kuhane, a osim toga imaju i mnoga ljekovita svojstva. Sadrže mnogo vitamina i minerala te su vrlo hranjivi pa se osobito preporučaju djeci i sportašima. Pomažu kod probavnih i bubrežnih tegoba, a čaj od lista kestena tradicionalni je lijek za probleme s dišnim sustavom.  Kesteni su također nezaobilazan sastojak mnogih slastica i delicija, a najpoznatija od njih je kesten pire.  Neke od recepata za ukusne slastice s kestenima otkrivamo vam u nastavku te vas pozivamo da neke od njih isprobate već ovog vikenda…  

Kolač od kestena

Sastojci (Broj osoba: 6) Za kremu: 1/2kg očišćenih kuhanih kestena 15 dag šećera u prahu  25 dag margarina  2 vanilin šećera 5 dag mljevenog petit keksa  1 dl ruma  20 dag petit keksa 1dl mlijeka Glazura: 10 dag čokolade za kuhanje 3 žlice šećera 3 žlice vode 1 žlica margarina. Postupak pripreme Očišćene kestene pomiješajte sa šećerom, rumom, keksima i margarinom te sve izmiješajte mikserom. Kekse rasporedite po limu i kistom premažite mlijekom. Na kekse namažite kremu od kestena. Prelijte glazurom od čokolade.

Čoko torta od kestena

Sastojci (Broj osoba: 8) Za tijesto: 10 jaja 200 g šećera 50 g čokolade u prahu 300 g pasiranog kestena 1 žlica ruma Za kremu: 125 g maslaca 80 g šećera u prahu 150 g pasiranog kestena 1 vrećica Vanilin šećera Dolcela Za čokoladnu glazuru: 80 g maslaca 100 g čokolade Za ukrašavanje: 400 ml slatkog vrhnja Postupak pripreme Žumanjke dobro razradite sa šećerom, dodajte čokoladu u prahu, pasirane kestene, rum i na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka. Pripremljenu smjesu stavite u kalup za tortu i pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 40 minuta. Pečeno tijesto ohladite i prerežite na pola. Za kremu dobro izmiješajte omekšani maslac, šećer, kesten i vanilin šećer. Za pripremu čokoladne glazure maslac zagrijte do vrenja, maknite s vatre i dodajte mu natrganu čokoladu. Miješajte tako dugo dok se čokolada ne otopi. Prerezanu tortu premažite pripremljenom kremom, preklopite drugom polovicom i prelijte čokoladnom glazurom.

Torta od kestena i čokolade

 

Sastojci (za 16 osoba) 1 žlica biljnoga ulja, za namašćivanje 250 g svenamjenskoga brašna 120 g kvalitetnoga kakaa u prahu, i još malo za posipanje 1 žlica praška za pecivo 2 žličice soda-bikarbone 230 g šećera prstohvat soli 2 žličice ekstrakta vanilije 260 g kesten-pirea 2 jaja 230 ml obranoga mlijeka 230 ml hladne, jake kave, po mogućnosti espressa Priprema 1. Uljem namastite kalup za tortu promjera 22 cm i zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. 2. Prosijte brašno, kakao u prahu, prašak za pecivo i soda-bikarbonu u veliku zdjelu. Dodajte šećer, ekstrakt vanilije, kesten-pire i jaja. Ulijte mlijeko pa miješajte dok se sve dobro ne promiješa. Na kraju umiješajte kavu. 3. Prelijte mješavinu u kalup za torte i pecite u sredini pećnice otprilike 45 minuta. Da biste provjerili je li torta pečena, zabodite metalni štapić u sredinu - trebao bi izići čist.  4. Ostavite tortu da stoji 5 minuta pa je okrenite na veliki pladanj. Pospite kakaom u prahu i prije posluživanja narežite 16 kriški. Izvor: Talijanska kuharica, Gino D'Acampo Nakladnik: Mozaik knjiga, Zagreb

Rolada od kestena

 

Sastojci za 6 osoba Za biskvit:  3 žumanjka 3 žlice šećera 3 žlice brašna snijeg od 3 bjelanjka Krema: 1 kg kesten pirea kupljenog ili kućna izrada  100 g rastopljene čokolade 1/2 l. slatkog vrhnja Postupak pripreme 1. Ispeći biskvit od navedenih sastojaka. kad se ispeče, ostaviti da se ohladi. 2. Rebrasti duguljasti protvan obložiti prozirnom ili aluminijskom folijom. Kesten pire promiješati s otopljenom čokoladom i polako utiskivati na foliju (debljine oko 1 cm) ili po izboru, ovisno koliko ima kesten pirea. U sredinu staviti šlag i poklopiti pečenim biskvitom. Ostaviti u frižideru oko 15 min da se sve poveže. 3. Izvaditi i preokrenuti na pladanj, maknuti foliju i ukrasiti po želji.

Sladoled od kestena

Sastojci (Broj osoba: 4) 30 dkg zaslađenog pirea od kestena 3 žumanjka 1 mahuna vanilije 7 dkg smeđeg šećera 2 dl mlijeka 2,5 dl slatkog vrhnja 2 žlice ruma 10 dkg čokolade u prahu Postupak pripreme Prerežite mahunu vanilije, postružite sredinu i dodajte u mlijeko. Malo zagrijte sa šećerom da se otopi. Maknite sa štednjaka. Umiješajte kesten pire pa zatim jedan po jedan žumanjak. Kad se sasvim ohladi, umiješajte 2 dl tučenog vrhnja i rum. Staviti u zamrzivač, najbolje preko noći ili dok se potpuno ne stisne smjesa. Prije posluživanja zagrijte i miješajte preostalo vrhnje s čokoladom pa vruće zalijte na sladoled u zdjelicama.  

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Iz naše mreže
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx