Gastro
Gastro

Fine slastice s kestenima za tmurne jesenske dane

Fine slastice s kestenima za tmurne jesenske dane
Stiglo je vrijeme ukusnih kestena

Jedan od najukusnijih plodova jeseni definitivno su kesteni, čiji miris uvijek nekako stvara toplu i ugodnu atmosferu. Kestene mnogi obožavaju, bilo pečene ili kuhane, a osim toga imaju i mnoga ljekovita svojstva. Sadrže mnogo vitamina i minerala te su vrlo hranjivi pa se osobito preporučaju djeci i sportašima. Pomažu kod probavnih i bubrežnih tegoba, a čaj od lista kestena tradicionalni je lijek za probleme s dišnim sustavom.  Kesteni su također nezaobilazan sastojak mnogih slastica i delicija, a najpoznatija od njih je kesten pire.  Neke od recepata za ukusne slastice s kestenima otkrivamo vam u nastavku te vas pozivamo da neke od njih isprobate već ovog vikenda…  

Kolač od kestena

Sastojci (Broj osoba: 6) Za kremu: 1/2kg očišćenih kuhanih kestena 15 dag šećera u prahu  25 dag margarina  2 vanilin šećera 5 dag mljevenog petit keksa  1 dl ruma  20 dag petit keksa 1dl mlijeka Glazura: 10 dag čokolade za kuhanje 3 žlice šećera 3 žlice vode 1 žlica margarina. Postupak pripreme Očišćene kestene pomiješajte sa šećerom, rumom, keksima i margarinom te sve izmiješajte mikserom. Kekse rasporedite po limu i kistom premažite mlijekom. Na kekse namažite kremu od kestena. Prelijte glazurom od čokolade.

Čoko torta od kestena

Sastojci (Broj osoba: 8) Za tijesto: 10 jaja 200 g šećera 50 g čokolade u prahu 300 g pasiranog kestena 1 žlica ruma Za kremu: 125 g maslaca 80 g šećera u prahu 150 g pasiranog kestena 1 vrećica Vanilin šećera Dolcela Za čokoladnu glazuru: 80 g maslaca 100 g čokolade Za ukrašavanje: 400 ml slatkog vrhnja Postupak pripreme Žumanjke dobro razradite sa šećerom, dodajte čokoladu u prahu, pasirane kestene, rum i na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka. Pripremljenu smjesu stavite u kalup za tortu i pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 40 minuta. Pečeno tijesto ohladite i prerežite na pola. Za kremu dobro izmiješajte omekšani maslac, šećer, kesten i vanilin šećer. Za pripremu čokoladne glazure maslac zagrijte do vrenja, maknite s vatre i dodajte mu natrganu čokoladu. Miješajte tako dugo dok se čokolada ne otopi. Prerezanu tortu premažite pripremljenom kremom, preklopite drugom polovicom i prelijte čokoladnom glazurom.

Torta od kestena i čokolade

 

Sastojci (za 16 osoba) 1 žlica biljnoga ulja, za namašćivanje 250 g svenamjenskoga brašna 120 g kvalitetnoga kakaa u prahu, i još malo za posipanje 1 žlica praška za pecivo 2 žličice soda-bikarbone 230 g šećera prstohvat soli 2 žličice ekstrakta vanilije 260 g kesten-pirea 2 jaja 230 ml obranoga mlijeka 230 ml hladne, jake kave, po mogućnosti espressa Priprema 1. Uljem namastite kalup za tortu promjera 22 cm i zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. 2. Prosijte brašno, kakao u prahu, prašak za pecivo i soda-bikarbonu u veliku zdjelu. Dodajte šećer, ekstrakt vanilije, kesten-pire i jaja. Ulijte mlijeko pa miješajte dok se sve dobro ne promiješa. Na kraju umiješajte kavu. 3. Prelijte mješavinu u kalup za torte i pecite u sredini pećnice otprilike 45 minuta. Da biste provjerili je li torta pečena, zabodite metalni štapić u sredinu - trebao bi izići čist.  4. Ostavite tortu da stoji 5 minuta pa je okrenite na veliki pladanj. Pospite kakaom u prahu i prije posluživanja narežite 16 kriški. Izvor: Talijanska kuharica, Gino D'Acampo Nakladnik: Mozaik knjiga, Zagreb

Rolada od kestena

 

Sastojci za 6 osoba Za biskvit:  3 žumanjka 3 žlice šećera 3 žlice brašna snijeg od 3 bjelanjka Krema: 1 kg kesten pirea kupljenog ili kućna izrada  100 g rastopljene čokolade 1/2 l. slatkog vrhnja Postupak pripreme 1. Ispeći biskvit od navedenih sastojaka. kad se ispeče, ostaviti da se ohladi. 2. Rebrasti duguljasti protvan obložiti prozirnom ili aluminijskom folijom. Kesten pire promiješati s otopljenom čokoladom i polako utiskivati na foliju (debljine oko 1 cm) ili po izboru, ovisno koliko ima kesten pirea. U sredinu staviti šlag i poklopiti pečenim biskvitom. Ostaviti u frižideru oko 15 min da se sve poveže. 3. Izvaditi i preokrenuti na pladanj, maknuti foliju i ukrasiti po želji.

Sladoled od kestena

Sastojci (Broj osoba: 4) 30 dkg zaslađenog pirea od kestena 3 žumanjka 1 mahuna vanilije 7 dkg smeđeg šećera 2 dl mlijeka 2,5 dl slatkog vrhnja 2 žlice ruma 10 dkg čokolade u prahu Postupak pripreme Prerežite mahunu vanilije, postružite sredinu i dodajte u mlijeko. Malo zagrijte sa šećerom da se otopi. Maknite sa štednjaka. Umiješajte kesten pire pa zatim jedan po jedan žumanjak. Kad se sasvim ohladi, umiješajte 2 dl tučenog vrhnja i rum. Staviti u zamrzivač, najbolje preko noći ili dok se potpuno ne stisne smjesa. Prije posluživanja zagrijte i miješajte preostalo vrhnje s čokoladom pa vruće zalijte na sladoled u zdjelicama.