Gastro
Gastro

Donosimo ti tri jednostavna i pikantna recepta našeg poznatog food blogera

Donosimo ti tri jednostavna i pikantna recepta našeg poznatog food blogera
Šrilankanska piletina ili s azijskom glazurom, keema naan - zvuči kao nešto komplicirano i nemoguće za napraviti. Ali kad pročitaš recepte Darka Debića shvatit ćeš da uopće nije tako. Samo slijedi recept i napravit ćeš jela zanimljivih okusa koja će zadovoljiti i one najzahtjevnije

Darko Debić se nalazi iza poznatog bloga Samo jedan griz , voli kuhati slatko i slano, a već si ga imala priliku upoznati kao pobjednika na našem natječaju za službenu tortu Zena.hr. Darko je pobijedio s prekrasnom tortom od ružičaste čokolade.

Kako vrijeme provodimo kod kuće i družimo se s ukućanima, sada je došao pravi trenutak za isprobavanje različitih recepata za koje prije nismo imali vremena. Pitali smo Darka, pravog majstora od kuhače, da podijeli našim čitateljicama nekoliko recepata. Ovaj put odlučili smo se za tri jela s mesom zanimljivih okusa. Vrijeme je za nešto novo. Priprema je vrlo jednostavna, a kako je Darko objasnio ako su ti količine prevelike lako se prilagode broju ukućana. Dobar tek!  

Piletina u azijskoj glazuri

Upute: (Foto: Darko Debić)

Sastojci:

10 pilećih bataka

malo ulja

4 dl vode

pola decilitra aceta balsamica

pola decilitra soja umaka

jedna jušna žlica sriracha umaka ako želiš

jedna jušna žlica meda

tri češnja češnjaka sitno sjeckana

jedna žličica ribanog đumbira

sjemenke sezama

Na vruću tavu staviti malo ulja, položiti meso i zapeći s jedne i druge strane. Dodati sve ostale sastojke (osim sezama), kada proključa smanjiti vatru, poklopiti i pustiti da lagano kuha oko 25 minuta. Svakih nekoliko minuta okrenuti meso i dolijati vode ako je potrebno.

Kako je soja umak slan, sol nije potrebno dodavati. Ovisno o veličini komada mesa piletina je za nekih pola sata gotova, maknuti poklopac i pustiti umak da se malo zgusne.

Posipati meso sjemenkama sezama. Poslužiti uz kuhanu rižu i salatu. Rižu kuham u kuhalu za rižu na azijski način, tako da je ona neslana. Ova piletina u glazuri sa soja sosom je dovoljno začinjena da zapravo riža ne mora niti biti slana. Ako želiš rižu poslužiti slanu, smanji količinu soja umaka u jelu.

Keema naan

Tijesto: Tijesto Ispadnu 3 pogače, pa slobodno smanjite količine.  

Sastojci: Nadjev

1 kg mljevenog mesa

1 luk srednje veličine sjeckan

origano 5-6 grančica, usitnjen

2 češanj češnjaka sjeckani

1 žličica đumbira riban

1 čili papričica usitnjena

1 žličica korijandera u prahu

1 žličica kumina u prahu

kardamom na vrh noža

sol

papar

2 dl vode

1 žlica šećera

7 g instant kvasca jedna vrećica

500 g glatkog brašns

sol

1 dl jogurta

3 žlice ulja

(Foto: Darko Debić) Upute Nadjev

Začine prilagodite sebi, slobodno nešto izbacite. Sve pomiješati i par minuta mijesiti u zdjeli, kako bi se sve povezalo. Staviti u hladnjak da se svi začini povežu.

Možete koristiti gotovo sve vrste mljevenog mesa, tradicionalno je s janjetinom, ja sam radio od miješanog mljevenog mesa.

Sve suhe sastojke izmiješati, dodati jogurt, pola vode, ulje i početi mijesiti tijesto uz dodavanje ostatka vode. Dodati još malo vode, ako je potrebno, da bi se dobilo glatko, polu mekano tijesto. Ostaviti pokriveno da se dvostruko digne.

Podijeliti u 3 kugle. Svaku razvaljati u disk, staviti u sredinu jednu trećinu nadjeva, zatvoriti s tijestom, tako da je meso u sredini. Razvaljati u tanku pogaču, s dlanovima pritisnuti tako da je rub deblji. S kuhačom raditi rupice u kružnom uzorku.

Staviti na papir za pečenje, ponovno dizati, ali ovaj put kraće, oko pola sata.

Pećnicu ugrijati na 250 C i pleh pa pečenje u njoj.

Premazati naan jogurtom.

Prebaciti naan s papirom za pečenje na vrući pleh.

Peći svaku pogaču posebno 15-20 na 200-250C. Kad izvadite iz pećnice, premažite maslinovim uljem, sjeckanim origanom i svježim korijanderom. Pokrijte papirom za pečenje i krpom, da korica otpusti.

Ljuta šrilankanska piletina

Sastojci:

600 g pilećeg filea

3 luka

3 paprike

3 rajčice

1 dl soja umaka

3 žlice gustina

žlica oyster sosa

čili

6 žlica ketchupa ili umaka od rajčice koncentrat – 1 žlica i malo vode

3 češnja češnjaka

1 cm đumbira

šećer

sol

papar

500 g basmati riže

ulje

(Foto: Darko Debić) Priprema:

Rižu staviti kuhati.

Piletinu narezati na kocke, dodati četiri žlice soja umaka i gustin, ostaviti 10 min.

Dobro ugrijati veliku tavu ili wok.

Luk i papriku narezati na veće kocke i naglo prepržiti na ulju u nekoliko tura da ne dođe do kuhanja ili pirjanja. Staviti sa strane u zdjelu.

Češnjak i đumbir nasjeckati.

Pržiti piletinu naglo na ulju (u nekoliko tura ako je tava manja, ako se sve stavi odjednom piletina će se kuhati, želimo ju prženu) dodati češnjak, đumbir, čili, ketchup, ostatak soja sosa, oyster umak. Dodati preprženo povrće. Sve zajedno sotirati na jakoj vatri.

Pred kraj dodati papar, šećer, sol i rajčice rezane na kocke.

Poslužiti uz kuhanu rižu.