U ovo vrijeme kada nikada nismo sigurne što ćemo od svježeg voća pronaći u supermarketu, razumljivo je da svaki puta kad naiđemo na banane ili jagode kupimo malo više nego inače. No voće vrlo brzo postaje previše zrelo, a samim time i neprimamljivo za jesti.
Prezrelo voće nije neispravno za jesti i konzumacijom takvog voća nećemo naštetiti svome zdravlju. Baš naprotiv, većina voća zrenjem stvara sve veću količinu antioksidansa. Premaistraživanju Sveučilišta u Innsbrucku, antioksidansi su prirodni nusprodukt zrenja i razgradnje klorofila. Jedini nedostatak je to što prezrelo voće ima manje vlakana i više šećera od onog manje zrelog.
Fruit Healthy GIF from Fruit GIFs
Napravi smoothie ili sladoled
Nema voća koje nije pogodno za smoothie. Iako prezrelo voće možda ne izgleda lijepo kao i kada je svježe, takvo voće je i dalje ukusno i ponekad sadrži i više nutrijenata nego svježe. Kada ga pomoću štapnog miksera ili blendera pretvoriš u pire, odlično će se kombinirati s jogurtom, mlijekom ili sokom od naranče.
Još jedan način kako voćne kaše možeš iskoristiti je tako da napraviš domaći sladoled. Za jednostavnu bazu od vanilije potrebno ti je:
Postupak:
1. Ulij 250 mL slatkog vrhnja u lonac i dodaj šećer. Kuhaj smjesu na laganoj vatri dok se šećer ne otopi. Makni sa štednjaka i dodaj ostale sastojke. Pričekaj da se smjesa ohladi.
2. U smjesu sobne temperature dodaj voćnu kašu koju si pripremila od prezrelog voća.
3. Smjesu prelij u posudu s poklopcem i stavi u zamrzivač. Ostavi neka stoji četiri do šest sati ili dok ne dobiješ željenu konzistenciju.
- 425 mL mliječnog slatkog vrhnja
- 310 mL punomasnog mlijeka
- 100 g šećera
- 1/4 žličice soli
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Ispeci kolač
Najpoznatiji kolač čiji je glavni sastojak prezrelo voće je kruh od banane. Recept za ovu slasticu ima nebrojeno mnogo verzija, a nama je posebno draga ova:
Dodaci po želji: chia sjemenke, usitnjeni orasi, bademi ili lješnjaci.
Postupak:
1. Banane vilicom dobro zgnječi.
2. Pomiješaj brašno, šećer, prašak za pecivo, sol i cimet.Zatim pomiješaj banane, jaje, ulje i mlijeko i sve pomiješaj sa suhim sastojcima.
3. Ako ćeš dodati još neke dodatke, ubaci ih sada i pažljivo umiješaj.
4. Smjesu prebaci u kalup za pečenje kruha koji je obložen papirom za pečenje i peci oko 60 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 stupnjeva Celzijevih.
Potrebno ti je:
- 2 šalice brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 1/4 žličice soli
- 1 1/8 šalice šećera
- 1/2 šalice ulja
- 2 žlice mlijeka
- 1/2 žličice cimeta
- 3 prezrele banane
- 1 jaje
Napravi koktel
Gotovo nema osobe na svijetu koja ne voli voćne koktele. Voćne kaše odlične su za zasladiti koktel i dati mu nešto drugačiji okus. Jedan od koktela koji je posebno popularan je margarita s pireom od breskve.
Postupak:
1. Očisti i nareži breskve i zamrzni ih.
2. U blender stavi smrznute breskve, sok od naranče, tekilu, med, led i sok limete te blendaj dok ne dobiješ ujednačenu smjesu.
3. Rub čaše provuci kroz krišku limete i umoči u sol. Margaritu posluži u ukrašenoj čaši i ubaci jednu krišku limete u nju.
Potrebno ti je:
- 2 šalice smrznutih breskvi
- 1 1/2 šalice soka od naranče
- 60 mL tekile
- 2 žlice meda
- Sok jedne limete
- Led
- Sol i limete za dekoraciju
Napravi džem
Jagode, maline, grožđe i šljive su primjeri voća koje zadržava svoj prekrasna okus neovisno o stupnju zrelosti. A recept za džem vrlo je jednostavan: prezrelo voće izmiksaj do željene konzistencije, dodaj željenu količinu šećera i po izboru, nešto voćnog soka. Skuhaj dok se šećer ne otopi i prebaci u teglicu u kojoj ćeš ga čuvati.