
Dom bez otpada: Prezrelo voće i dalje se može iskoristiti, evo kako

U ovo vrijeme kada nikada nismo sigurne što ćemo od svježeg voća pronaći u supermarketu, razumljivo je da svaki puta kad naiđemo na banane ili jagode kupimo malo više nego inače. No voće vrlo brzo postaje previše zrelo, a samim time i neprimamljivo za jesti.
Fruit Healthy GIF from Fruit GIFs
Nema voća koje nije pogodno za smoothie. Iako prezrelo voće možda ne izgleda lijepo kao i kada je svježe, takvo voće je i dalje ukusno i ponekad sadrži i više nutrijenata nego svježe. Kada ga pomoću štapnog miksera ili blendera pretvoriš u pire, odlično će se kombinirati s jogurtom, mlijekom ili sokom od naranče.
425 mL mliječnog slatkog vrhnja
310 mL punomasnog mlijeka
100 g šećera
1/4 žličice soli
1 žličica ekstrakta vanilije
Najpoznatiji kolač čiji je glavni sastojak prezrelo voće je kruh od banane. Recept za ovu slasticu ima nebrojeno mnogo verzija, a nama je posebno draga ova:
2 šalice brašna
1 žličica praška za pecivo
1/4 žličice soli
1 1/8 šalice šećera
1/2 šalice ulja
2 žlice mlijeka
1/2 žličice cimeta
3 prezrele banane
1 jaje
Gotovo nema osobe na svijetu koja ne voli voćne koktele. Voćne kaše odlične su za zasladiti koktel i dati mu nešto drugačiji okus. Jedan od koktela koji je posebno popularan je margarita s pireom od breskve.
2 šalice smrznutih breskvi
1 1/2 šalice soka od naranče
60 mL tekile
2 žlice meda
Sok jedne limete
Led
Sol i limete za dekoraciju
Jagode, maline, grožđe i šljive su primjeri voća koje zadržava svoj prekrasna okus neovisno o stupnju zrelosti. A recept za džem vrlo je jednostavan: prezrelo voće izmiksaj do željene konzistencije, dodaj željenu količinu šećera i po izboru, nešto voćnog soka. Skuhaj dok se šećer ne otopi i prebaci u teglicu u kojoj ćeš ga čuvati.


Jednostavna priprema, bogat okus: Tri neodoljive ljetne salate sa svježim krastavcima

Suptilan luksuz za svaki dan - haljine u neodoljivoj maslac žutoj nijansi
