Naše bake uz svaki su ručak servirale juhu. Mi to činimo puno rjeđe, što je velika šteta. Bilo bi dobro, prvenstveno zbog zdravlja, vratiti juhu na trpeze. Ako je već, zbog dinamike života, nemoguće svaki dan jesti domaću, okrepljujuću juhu, sigurne smo da to možeš činiti barem triput tjedno.
Zimi topla juha prija više, no u bilo koje drugo doba godine, jer te u trenu zagrije nakon što promrzla dođeš kući. Još ako ju napraviš tako da bude malo pikantnija, učinila si dodatni bonus svome imunitetu jer kapsaicin (spoj koji papričicama daje ljutinu) potiče cirkulaciju i izmjenu tvari u organizmu, a time jača otpornost tijela na viruse.
U nastavku ti donosimo tri jednostavne i okrepljujuće juhe. Jedna od njih već sutra može biti na tvome stolu. Ako imaš klince, to je razlog više da što češće kuhaš juhu i navikneš ih na ovaj zdravi obrok. Juha ustvari i nije samo obrok već ritual.
Ona je ta koja će te smiriti kada sjedneš za stol. Iz one ubrzane energije u kojoj moraš biti kako bi bila produktivnija, juha kao da te odvodi u sasvim drugu, mirnu energiju blagovanja. Kao da te nježno spušta na stolac, stavlja ti ubrus oko vrata da se ne isprljaš, spušta žlicu u ruku i kaže: "Dobar tek".