403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Gastro
Gastro

Mamurluk, probavne smetnje ili viroza? Ova će vas tradicionalna juha vratiti u život

Mamurluk, probavne smetnje ili viroza? Ova će vas tradicionalna juha vratiti u život
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Klasično jelo naših baka, nekoć popularna ajnpren ili prežgana juha ima niz pozitivnih svojstava za naše tijelo

Ajnpren juha, ampren ili amper juha - sve su to iskrivljeni nazivi za tradicionalno njemačko jelo, Einbrennsuppe. Posebno popularna u sjevernim krajevima Hrvatske, ova jednostavna juha od brašna i masnoće već generacijama slovi za jelo koje okrepljuje i ima ljekovita svojstva.  Ajnpren ili prežgana juha je juha napravljena od jednake količine prženog brašna i masnoće te jaja, koja se razrjeđuje s nešto vode. Uz dodatak začina poput lovorovog lista i mljevene paprike dobiva se jednostavno, ali vrlo ukusno jelo koje je posebno popularno upravo zimi, kada tijelo treba ugrijati toplim obrocima i prehranom mu pružiti utjehu u hladnim danima.  Naaziv ove juhe dolazi od njemačke riječi "einbrennen" koja znači "upržiti". U Hrvatskoj ju nazivamo svakojako, no neovisno o tome, ona se u svim regijama lijepe naše smatra odličnim pomoćnikom kod liječenja želučanih i probavnih tegoba. Najjednostavnija verzija ovog jela ogoljena je od začina i luka, pa je pravo dijetalno jelo koje se često preporučuje jesti za vrijeme haranja viroza i gripa u zimskim mjesecima.  Prežgana juha čisti organizam, grije nas i umiruje probavu, a neki tvrde da liječi i mamurluk - može li biti bolje? Može, jer je priprema ovog jela jako jednostavna, pa će ga i najnespretniji kuhari znati napraviti.   

Prežgana ili ajnpren juha  Sastojci: 

1 manji luk (ali može i bez njega=

4 žlice brašna

5-6 žlica ulja

žličica mljevene crvene paprike

2 jaja

sol, papar

Priprema: 

Na zagrijanom ulju propirjajte na sitno nasjeckani luk, dodajte brašno i crvenu papriku te miješajte dok brašno ne poprimi zlatno-smeđu boju. 

Postupno, uz stalno miješanje, dodajte vodu i miješajte sve dok sve grudice ne nestanu, a tada u lonac ubacite i lovorov list. 

Začinite po ukusu, poklopite lonac i kada voda zakuha dodajte polako jaja koja ste prethodno razmutili vilicom. 

Kuhajte još 5-10 minuta. 

Gotovu juhu poslužite uz popržene kockice kruha koji će dodati teksturu jelu. 

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Iz naše mreže
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx