Gastro
Gastro

Mamurluk, probavne smetnje ili viroza? Ova će vas tradicionalna juha vratiti u život

Mamurluk, probavne smetnje ili viroza? Ova će vas tradicionalna juha vratiti u život
Klasično jelo naših baka, nekoć popularna ajnpren ili prežgana juha ima niz pozitivnih svojstava za naše tijelo

Ajnpren juha, ampren ili amper juha - sve su to iskrivljeni nazivi za tradicionalno njemačko jelo, Einbrennsuppe. Posebno popularna u sjevernim krajevima Hrvatske, ova jednostavna juha od brašna i masnoće već generacijama slovi za jelo koje okrepljuje i ima ljekovita svojstva.  Ajnpren ili prežgana juha je juha napravljena od jednake količine prženog brašna i masnoće te jaja, koja se razrjeđuje s nešto vode. Uz dodatak začina poput lovorovog lista i mljevene paprike dobiva se jednostavno, ali vrlo ukusno jelo koje je posebno popularno upravo zimi, kada tijelo treba ugrijati toplim obrocima i prehranom mu pružiti utjehu u hladnim danima.  Naaziv ove juhe dolazi od njemačke riječi "einbrennen" koja znači "upržiti". U Hrvatskoj ju nazivamo svakojako, no neovisno o tome, ona se u svim regijama lijepe naše smatra odličnim pomoćnikom kod liječenja želučanih i probavnih tegoba. Najjednostavnija verzija ovog jela ogoljena je od začina i luka, pa je pravo dijetalno jelo koje se često preporučuje jesti za vrijeme haranja viroza i gripa u zimskim mjesecima.  Prežgana juha čisti organizam, grije nas i umiruje probavu, a neki tvrde da liječi i mamurluk - može li biti bolje? Može, jer je priprema ovog jela jako jednostavna, pa će ga i najnespretniji kuhari znati napraviti.   

Prežgana ili ajnpren juha  Sastojci: 

1 manji luk (ali može i bez njega=

4 žlice brašna

5-6 žlica ulja

žličica mljevene crvene paprike

2 jaja

sol, papar

Priprema: 

Na zagrijanom ulju propirjajte na sitno nasjeckani luk, dodajte brašno i crvenu papriku te miješajte dok brašno ne poprimi zlatno-smeđu boju. 

Postupno, uz stalno miješanje, dodajte vodu i miješajte sve dok sve grudice ne nestanu, a tada u lonac ubacite i lovorov list. 

Začinite po ukusu, poklopite lonac i kada voda zakuha dodajte polako jaja koja ste prethodno razmutili vilicom. 

Kuhajte još 5-10 minuta. 

Gotovu juhu poslužite uz popržene kockice kruha koji će dodati teksturu jelu.