Ajnpren juha, ampren ili amper juha - sve su to iskrivljeni nazivi za tradicionalno njemačko jelo, Einbrennsuppe. Posebno popularna u sjevernim krajevima Hrvatske, ova jednostavna juha od brašna i masnoće već generacijama slovi za jelo koje okrepljuje i ima ljekovita svojstva.
Ajnpren ili prežgana juha je juha napravljena od jednake količine prženog brašna i masnoće te jaja, koja se razrjeđuje s nešto vode. Uz dodatak začina poput lovorovog lista i mljevene paprike dobiva se jednostavno, ali vrlo ukusno jelo koje je posebno popularno upravo zimi, kada tijelo treba ugrijati toplim obrocima i prehranom mu pružiti utjehu u hladnim danima.
Naaziv ove juhe dolazi od njemačke riječi "einbrennen" koja znači "upržiti". U Hrvatskoj ju nazivamo svakojako, no neovisno o tome, ona se u svim regijama lijepe naše smatra odličnim pomoćnikom kod liječenja želučanih i probavnih tegoba. Najjednostavnija verzija ovog jela ogoljena je od začina i luka, pa je pravo dijetalno jelo koje se često preporučuje jesti za vrijeme haranja viroza i gripa u zimskim mjesecima.
Prežgana juha čisti organizam, grije nas i umiruje probavu, a neki tvrde da liječi i mamurluk - može li biti bolje? Može, jer je priprema ovog jela jako jednostavna, pa će ga i najnespretniji kuhari znati napraviti.
Prežgana ili ajnpren juha
Sastojci:
- 1 manji luk (ali može i bez njega=
- 4 žlice brašna
- 5-6 žlica ulja
- žličica mljevene crvene paprike
- 2 jaja
- sol, papar
Priprema:
- Na zagrijanom ulju propirjajte na sitno nasjeckani luk, dodajte brašno i crvenu papriku te miješajte dok brašno ne poprimi zlatno-smeđu boju.
- Postupno, uz stalno miješanje, dodajte vodu i miješajte sve dok sve grudice ne nestanu, a tada u lonac ubacite i lovorov list.
- Začinite po ukusu, poklopite lonac i kada voda zakuha dodajte polako jaja koja ste prethodno razmutili vilicom.
- Kuhajte još 5-10 minuta.
- Gotovu juhu poslužite uz popržene kockice kruha koji će dodati teksturu jelu.