Zasladi jesen

Neodoljivi: Tri recepta za sočne deserte s mandarinama

Mandarine su mnogima omiljeno jesensko voće, no jesi li ikad probala deserte u kojima su mandarine 'glavne' ili daju sočnost? Ako nisi, pravo je vrijeme za ova tri recepta za deserte s mandarinama

profimedia-0361956070.jpg
Foto: Profimedia.hr

Torta od mandarina

Ovaj je recept jedinstven po tome što karamelizirane mandarine čine preljev. Radi se o pravom jesenskom receptu koji možeš poslužiti preliveno šlagom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastojci:

  • 40 grama smeđeg šećera
  • 100 grama integralnog brašna
  • 6 neoguljenih mandarina
  • 100 grama praška za pecivo
  • pola žličice sode bikarbone
  • pola žličice soli
  • 2 žlice uljane repice
  • 85 grama šećera
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 2 jaja
  • 60 grama maslaca

Priprema:

Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva i premaži okrugli kalup za tortu. Dno kalupa obloži premazanim papirom za pečenje. Zagrij smeđi šećer i dvije žlice maslaca (oko 30 grama) na srednje jakoj vatri dok se maslac ne otopi. To prelij u pripremljeni kalup tako da ostane malo prostora između smjese i ruba. Naribaj koricu jedne mandarine, a zatim svaku mandarinu nareži na kolutiće. Narezane komade složi u krug tako da se preklapaju do ruba kalipa. U zdjeli srednje veličine umuti brašno, prašak za pecivo, sol i sodu bikarbonu. Uzmi drugu zdjelu i u njoj izmiješaj preostali maslac, ulje i bijeli šećer dok ne postane pjenasto. Umuti jaja, umiješaj ekstrakt vanilije i koricu.

Sadržaje dviju zdjela treba lagano pomiješati i izmiješati mikserom dok se ne sjedine. Ulij tijesto u posudu i zagladi vrh. Neka se torta peče od 40 do 50 minuta pa pusti da se malo ohladi na rešetki. Posluži bez hlađenja - na sobnoj temperaturi.

Image
Foto: Profimedia.hr
3/4