Čak i oni koji inače nisu obožavatelji voća, vjerojatno vole mandarine. Ovaj kiselo-slatki citrus koji obično nabavljamo od listopada ili početka studenog signalizira nam da su stigli hladniji dani. Mandarine su bogate vitaminom C što je znači da su pravi saveznici u borbi protiv sezonskih prehlada. Sadrže kalij koji snižava krvni tlak, a prema nekim istraživanjima, prirodna su zaštita od dijabetesa tipa 2. Mogu ti pomoći u mršavljenju, a dobra je stvar što se mandarinin sok može koristiti kao marinada mesu i ribi.
No tu nije kraj. Mandarine se mogu naći i u puno deserata - od želea preko krema do torti. Nedostaje li ti inspiracije za jesenski desert, a dosta ti je čokoladnih slastica, razmisli o poslastici s mandarinom.
Kako će dosta kućanstava u nadolazećim tjednima imati zalihu ovog voća, izdvajamo tri jednostavna, a lagana recepta za deserte s mandarinama. Ako još nisi, pravo je vrijeme da ih kušaš! Treba imati na umu da klementine i mandarine nisu isto - klementine su manje, svijetlije i obično slađe. Fokus ovih recepata je na većoj inačici - mandarinama!
Vanilin keksi s mandarininim sokom
Vanilin keksi dijelom su odrastanja mnogih. Prhki su i slatki pa im je teško odoljeti, zar ne? U ovom receptu glavni im je dodatak mandarinin sok - s tim da, želiš li, mandarinu možeš zamijeniti narančom pa čak i limunom. To će hrskavim keksićima dati svježine. Kad se ispeku, na sredinu keksića možeš dodati još jednu 'dozu' mandarinina soka - tako će sočnost dolaziti izvana i iznutra!
Veliki plus ovom receptu je što je gotov u manje od pola sata - što je super kad se iznenada zaželiš nečeg slatkog.
Sastojci:
- 100 grama maslaca narezanog na kocke
- 200 grama šećera
- 2 jaja
- 3 jušne žlice svježeg mandarininog soka
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 500 grama brašna
- malo praška za pecivo
- pola žličice soli
Priprema:
Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva pa u velikoj zdjeli izmiješaj maslac i šećer dok smjesa ne postane svijetla. Zatim dodaj jaja, mandarinin sok, ekstrakt vanilije, a po želji i koricu mandarine. Miješaj dok se ne sjedini. Potom umiješaj brašno, prašak za pecivo i sol i opet promiješaj - no ne predugo. Smjestu spusti na lim obložen papirom za pečenje. Peci 9-11 minuta. Veličinu kolačića sama određuješ, a odlučiš li se za veće, preporuka ih je peći duže od 11 minuta. Kao što smo spomenuli, nakon pečenja možeš dodati još soka za sočniji okus.
Torta od mandarina
Ovaj je recept jedinstven po tome što karamelizirane mandarine čine preljev. Radi se o pravom jesenskom receptu koji možeš poslužiti preliveno šlagom.
Sastojci:
- 40 grama smeđeg šećera
- 100 grama integralnog brašna
- 6 neoguljenih mandarina
- 100 grama praška za pecivo
- pola žličice sode bikarbone
- pola žličice soli
- 2 žlice uljane repice
- 85 grama šećera
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 2 jaja
- 60 grama maslaca
Priprema:
Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva i premaži okrugli kalup za tortu. Dno kalupa obloži premazanim papirom za pečenje. Zagrij smeđi šećer i dvije žlice maslaca (oko 30 grama) na srednje jakoj vatri dok se maslac ne otopi. To prelij u pripremljeni kalup tako da ostane malo prostora između smjese i ruba. Naribaj koricu jedne mandarine, a zatim svaku mandarinu nareži na kolutiće. Narezane komade složi u krug tako da se preklapaju do ruba kalipa. U zdjeli srednje veličine umuti brašno, prašak za pecivo, sol i sodu bikarbonu. Uzmi drugu zdjelu i u njoj izmiješaj preostali maslac, ulje i bijeli šećer dok ne postane pjenasto. Umuti jaja, umiješaj ekstrakt vanilije i koricu.
Sadržaje dviju zdjela treba lagano pomiješati i izmiješati mikserom dok se ne sjedine. Ulij tijesto u posudu i zagladi vrh. Neka se torta peče od 40 do 50 minuta pa pusti da se malo ohladi na rešetki. Posluži bez hlađenja - na sobnoj temperaturi.
Jednostavna torta na šnite
Još jedan recept kojemu mandarina daje neodoljivu notu. Sastojke samo treba umiješati i ispeći, a sve je gotovo jako brzo. Ovaj desert dolazi u obliku rolade, a može se čuvati do tri dana.
Sastojci:
60 grama omekšanog maslaca
2 jaja
100 grama šećera
2 žličice praška za pecivo
2 žlice sitno naribane mandarinine korice
0,03 dl mandarinina soka
100 ml kiselog vrhnja
malo soli
Za glazuru će ti trebati:
4 jušne žlice mandarinina soka
100 grama šećera
Priprema:
Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva, pripremi kalup za kruh te ga premaži maslacem. U velikoj zdjeli umuti jaja, brašno, šećer, maslac, prašak za pecivo, koricu, kiselo vrhnje i sok dok ne postane glatko. Ravnomjerno rasporedi smjesu po kalupu. Peci od 35-45 minuta dok sve ne poprimi zlatnosmeđu boju, i pripazi da ne se prepeče. Ostavi da se ohladi pet minuta. Dok se kolač hladi, sokove iz triju mandarina spoji sa 100 grama šećera kako bi dobila glazuru. Još topli kolač izbockaj čačkalicama i prelij glazurom. Upravo bi zbog soka ovaj kolač trebao biti sočan, a šećer će sve učiniti slađim. Ostavi da se još malo ohladi i posluži toplo.