Voćna kraljica zime

Čudesno voće: Što ako svaki dan pojedeš jednu mandarinu?

Od jeseni do ranog proljeća mandarine vladaju tržnicama i supermarketima - no, kakve posljedice ostavlja na naše tijelo ako redovito jedemo ovo voće?

pexels-wesley-carvalho-6331255.jpg
Foto: Pexels

Ima voća koje nas ne osvaja samo svojim slatkim okusom, nego prenosi i neku posebnu atmosferu: jagode nas podsjećaju na proljeće i sunčane dane, lubenicu asociramo s plažom - a mandarine sa zimom i blagdanima. Ne čudi da s prvim danima zime doslovno navalimo na mandarine i naranče - ovo super voće puno vitamina C uspješno potpomaže naš imunitet u vrijeme svakojakih viroza i prehlada, a osim toga osvježava, razbuđuje i podiže energiju. Njihova intenzivno narančasta boja savršena je protuteža sivim, maglovitim zimskim danima.

Image

Ako si kao većina vjerojatno pojedeš i više od samo jednog komada ovog ukusnog voća na dan. Svi znamo onu izreku o jednoj jabuci dnevno koja tjera liječnika, no što je s mandarinom? Jesi li se ikad pitala kakav utjecaj ovo popularno voće ima na tvoje tijelo? Mi ćemo ti otkriti:

Jača imunitet i kosti

Kao što si vjerojatno očekivala, činjenica je da mandarina sadrži dobru količinu vitamina C. Iako je manja od drugih agruma, jedna mandarina srednje veličine pokriva čak 26 posto preporučenog dnevnog unosa ovog važnog vitamina. Osim toga, mandarina sadrži i kalcij koji je važan za naše kosti te beta-kriptoksantin, narančasti pigment iz skupine karotenoida koji djeluje kao antioksidans. Mandarine su bogate i folnom kiselinom, a imaju i kalij, željezo, magnezij te vitamine B1, B2 i B3.

Image
Foto: Pexels

Sjajna koža

Već spomenuti vitamin C osim kao podrška imunitetu izvrstan je i za tvoju kožu: ovaj vitamin pomaže u nastanku novog vezivnog tkiva. Mandarina je i izvor selena te A vitamina koji potiču obnovu stanica i zahvaljujući kojima će tvoj ten dobiti mladenački sjaj.

Image
Foto: Pexels

Saveznica kod mršavljenja

Mandarina je savršen međuobrok jer u 100 grama sadrži samo 50-ak kalorija. Za usporedbu, tabla mliječne čokolade u istoj gramaži sadrži oko 10 puta više kalorija. Osim toga, mandarina čuva još jednu tajnu - bijela vlakna ispod kore koja mnogi najradije odstranjuju zapravo su dragocjena jer sadrže nobiletin - sastojak što pomaže u razgradnji masnog tkiva. Zbog svog diuretičkog svojstva, ovi mali čudesni agrumi djeluju i u borbi protiv celulita.

Image
Foto: Unsplash

Opuštajuće djelovanje

Ako mandarina nije prskana, dobro je sačuvati i osušiti njezinu koru. Može se koristi za kolače, čajeve ili kompote. Eterično ulje mandarine dobiveno iz kore ima opuštajući učinak, dobro djeluje u liječenju nesanice i pomaže u borbi protiv depresije.

Image