"Kuglof je svevremenski kolač svakog raskošnog i manje raskošnog stola. Svojom pojavom jednostavno kao da naglašava zabavu, druženje, veselje. Volim ga raditi naročito kao mramorni kolač jer tada se najbrže pojede. Moj omiljeni je ovaj s bijelom čokoladom", ispričala nam je Ivana Perić Rabhi te dodala kako je njezin tajni sastojak ovaj put bio limun.
"Svježinu koju ostavlja u ustima daje mu limunova korica koja svaki biskvit čini neodoljivim. Topljena čokolada daje mu sjaj i pokrivač, a vi se možete poigrati s dodatkom svježeg voća koji ćete servirati uz njega. Nemojte zaboraviti i zdjelicu topljene čokolade, za svaku krišku dodatno. Sigurna sam da će vam gosti uživati, ali i vi. Ugodite si slatkim doživljajem uz ovaj divni kuglof koji će biti vaš omiljeni recept.", zaključila je Ivana
Uskrsni kuglof
Sastojci:
250 g brašna
50 g bademova brašna
100 g šećera
100 g maslaca
3 jaja
150 ml mlijeka
Korica jednog limuna
Sok od pola limuna
2 žlice bijele čokolade ili pola table naribati.
1 prašak za pecivo
1 žličica ruma
1 žličica soli
Preljev:
50 g bijele čokolade
25 ml slatkog vrhnja
Priprema:
Umutite jaja i šećer, dodajte mlijeko, otopljeni maslac, limun, rum, sol i limunovu koricu.
Prosijano brašno pomiješajte s praškom za pecivo umiješajte u smjesu s jajima, na kraju dodajte čokoladu u tijesto. Ulijte tijesto u kalup.
Upalite pećnicu na 180C , pecite 40 - 45 min. Provjerite čačkalicom tako što ju zabodete u kolač i kad ju izvučete, ako je vlažna treba ga još peći.
Za preljev zagrijte slatko vrhnje, umiješajte čokoladu, miješajte dok smjesa ne postane glatka, kad se malo ohladi i zgusne, spreman je za korištenje.
Pečen kuglof stavite na pladanj za serviranje te ga ukrasite po želji, ( otopljenom čokoladom, listićima mente, malinama, šećerom u prahu ,medom ,bademovim listićima…po želji)