30. prosinca obilježava se dan slanine
Ako si obožavateljica slanine, složit ćeš se da na svijetu ne postoji gotovo ništa što nema bolji okus sa slaninom. Bilo da se radi o jajima, burgeru, slancu ili krumpiru, ne možeš poreći da je slanina poput šlaga na kraju ili kako mi volimo reći - špeka na kraju!
I upravo zbog velikog broja obožavatelja, ovaj suhomesnati proizvod od svinjskog mesa ima svoj dan koji se obilježava 30. prosinca. Korijeni dana slanine (Bacon day) sežu još u srednji vijek, a ime dolazi od engleske riječi 'Bacoun' tj. 'back', odnosno na hrvatskom 'pozadina' ili 'leđa'.
A kako drugačije proslaviti ovaj poseban dan od ukusnog recepta koji uključuje slaninu! Budući da se slanina sjajno slaže s krumpirom, predlažemo zanimljivu kombinaciju koja nam dolazi iz Švedske, a riječ je o Hasselback krumpiru.
Naime, radi se o punjenim harmonika krumpirima iz pećnice, a iako se tradicionalno priprema s maslacem, krušnim mrvicama i bademima, danas postoje brojne varijante, a onu sa slaninom pronašle smo kod Matejke Buče koja stoji iza bloga Like Chocolate.
Matejka je ovaj recept prilagodila našem podneblju i krumpire punila ajvarom, sirom i naravno - slaninom. Provjeri njezin recept u nastavku.
Hasselback krumpir s ajvarom, slaninom i sirom
Sastojci (za jednu porciju, tj. jedan krumpir)
- mladi krumpir, najbolje duguljasti, srednje veliki (8-10 cm duljine)
- 1 žlica uprženog ljutog ili blagog ajvara
- 1 žlica maslinovog ulja
- dobar prstohvat soli
- dobar prstohvat češnjaka u granulama
- 1 šnita slanine, tanko narezane
- 2-3 štapića Cheddar sira (ili drugog masnog sira)
- 1 žlica grčkog jogurta
- svježe začinsko bilje: vlasac, origano…
Priprema
- Pećnicu zagrijte na 200°C, a na dno posude za pečenje stavite papir za pečenje.
- Krumpir dobro operite i izribajte čistom spužvisom kako biste odstranili sve nečistoće, ali ostavili koru.
- Pomoću zaobljene kuhače ili jako pažljivo bez nje, napravite rezove u krumpiru tako da su razmaknuti 2-3 mm i da ne idu do dna krumpira.
- Krumpir premažite ajvarom i pokušajte što više ajvara ‘ubaciti’ i u rezove koje ste napravili.
- Prebacite krumpir u posudu za pečenje, prelijte ga maslinovim ulje, pospite solju i češnjakom u granulama pa pecite oko 1 sat tj. dok ne bude gotovo do kraja pečen.
- Izvadite iz pećnice i pažljivo u otvore umetnite sir i slaninu – ne treba u svaki otvor, nego recimo da u svakom drugom nešto bude. U svaki krumpir stavite 5-6 malih listića sira i isto toliko tankih komadića slanine.
- Pecite još 20-25 minuta tj. dok se sve lijepo ne otopi i slanina zahrskavi.
- Vrući krumpir poslužite s grčkim jogurtom i svježim začinima po želji. Dobar tek!