

U prošlosti je vrijedilo pravilo: osobe koje jedu crni kruh nižeg su socijalnog statusa. Što je kruh bio crniji to je bio namijenjen za siromašnije stanovništvo, seljake, robove, pa čak i zatvorenike. U to vrijeme bijelo brašno bilo je skupo, jer ga je bilo teško dobiti iz zrna žitarice, stoga je kruh pripremljen od bijelog brašna bio kruh bogatih.
Heljdin miješani kruh i Heljdin miješani kruh s orasima - rustikalnog oblika, spravljen mješavinom polu bijelog brašna i heljdine kaše, koje je bogato B vitaminom i mineralima. Heljda je porijeklom iz Azije, a koristi se u prehrani još 6000 godina prije nove ere, u 15. stoljeću dolazi u Europu. Zrno heljde je dobro probavljivo te služi kao dijetalna hrana. Heljdina kaša posjeduje iznimno visoku biološku vrijednost i iskoristivost bjelančevina, a posebno je prikladna za osobe koje moraju paziti na unos kalorija. Dodamo li u heljdin kruh orahe dobit ćemo kruh posebnog okusa.
Švedski kruh – raženi kruh sa sjemenkama, produljene svježine, bogatog okusa. Iznimno bogat sjemenkama suncokreta i lana, što mu produljuje svježinu i trajnost, te ga čini kompaktnim. Zbog velike zastupljenosti uljarica obiluje omega kiselinama, stoga je već i jedna kriška ovog kruha izuzetno bogatog okusa dovoljna kako bi upotpunila jedan zdravi cjeloviti obrok.
Za švedski kruh kažu da je kruh budućnosti, baziran na prošlosti.
Francuz baguette kukuruzni– kruh karakterističnog izduženog oblika od kukuruznog brašna hrskave i rumene korice. Spravljen je mješavinom pšeničnog bijelog i kukuruznog brašna. Zbog svog specifičnog oblika pogodan je za izradu raznih vrsta sendviča, stoga je gotovo obavezan dio slavljeničkog stola.
Francuz s bučinim sjemenkama - Tamni kruh karakterističnog izduženog oblika sa sjemenkama suncokreta, lana i buče koje posjeduju antioksidativna svojstva te su bogate nezasićenim masnim kiselinama. Kruh je guste i bogate unutrašnjosti, hrskave je korice, a posebno je prikladan za izradu kanape sendviča.