Napokon smo dočekale ljetne vrućine, a to znači da sve manje i manje želimo paliti pećnicu. Ukusne pite i štrudle koje smo jeli tijekom zime sada smo zamijenili sladoledima i hladnim kremama, a uz recept koji ti donosimo možeš uživati i u pravoj ekstravagantnoj čokoladnoj torti koja ne zahtijeva pečenje.
Radi se o Ferrero torti, omiljenoj čoko-lješnjak kombinaciji koja okusom imitira slavne Ferrero Rocher čokoladne kuglice. Okus preprženih lješnjaka i čokolade kombinacija je kojoj malo tko može odoljeti, a u ovoj je sirovoj Ferrero torti dovedena do savršenstva. Neodoljiva bogata krema, čokoladni preljev, mnogo lješnjaka i sirovog kakaa - sve to možeš pronaći u ovoj vrlo zasitnoj, ali za pripremanje jednostavnoj torti.
Prikladna i za slavlja i za uživanje tijekom tjedna, Ferrero sirova torta iz kućne radinosti u tvoj će život unijeti dašak dekadencije i učiniti ti svaki dan gastronomski uzbudljivim. Pripremi ju već danas i ne brini se - ovo je zdrava verzija torte bez bijelog šećera i brašna.
Sirova Ferrero torta
Sastojci:
Za podlogu:
- 200 g lješnjaka
- 4 žlice otopljenog kokosovog ulja
- 4 žlice javorovog sirupa
- 1 žličica arome vanilije
- Prstohvat soli
- 35 g kakao praha
Za kremu:
- 200 g indijskih oraščića
- 100ml vode
- 60 g otopljenog kokosovog ulja
- Prstohvat soli
- 130 g sirupa od agave
- 2 žlice kakao praha
Priprema:
Podloga:
Prvo je potrebno pripremiti podlogu za ovu tortu, a za to će ti trebati lješnjaci. Prvo lješnjake tostiraj u pećnici kako bi im pojačala okus (7-10 minuta na 170 stupnjeva), a zatim ih pusti da se malo ohlade i potom ih krpom jednostavno očisti od ljuskica. Kada su se lješnjaci malo ohladili, samelji ih u blenderu i zatim dodaj sve ostale sastojke (kokosovo ulje, javorov sirup,vanilija, sol, kakao prah) te sve miksaj dok ne nastane jednolična smjesa. Kada je smjesa gotova, utisni ju u kalup za tortu te ju stavi hladiti u hladnjak da se stvrdne dok se priprema krema.
Krema:
Ako nisi stavila indijske oraščiće namakati preko noći, kratko ih prokuhaj u vodi 5-10 minuta, čisto da omekšaju. Ocijedi ih i zatim premjesti u blender zajedno s ostalim sastojcima (kokosovo ulje, voda, sol, sirup od agave, kakao prah) te sve miksaj dok ne dobiješ glatku teksturu smjese. Zatim prelij glatku i sjajnu smjesu po ohlađenoj podlozi za tortu i stavi ovaj neodoljivi desert hladiti na par sati, a najbolje preko noći. Prije posluživanja po želji ukrasi tortu lješnjacima, voćem ili Ferrero Rocherom.