Nikad dosta ideja, odnosno recepata za pripremanje brzog, ukusnog i zdravog ručka u užurbanom radnom tjednu. Za pripremu svakodnevnog glavnog obroka odlično su rješenje brzi recepti koji ne zahtjevaju previše vremena ni posebnu vrstu namirnica. Tjestenina se svakako nalazi na tom popisu, juhe od povrća, tortille s piletinom i rajčicom. Nakon povratka s posla najviše će vas razveseliti recepti za tzv. ručak od 30 minuta. Donosimo nekoliko koji jamče da se u kuhinji nećete dugo zadržati, ali to ne znači da brzina ide na štetu kvalitete onoga što spremate.
Tjestenina s tikvicama
Sastojci:
500 g tjestenine
350 g mladih tikvica
1 manja glavica luka
80 g pancete
20 g parmezana
4 dL vrhnja (biljnog)
2 češnja češnjaka
3 žlice ulja
mješavina začina, papar
Tikvice operite i odrežite im vrhove, a zatim ih s korom naribati na krupno. Luk sitno narežite, a češnjak propasirajte. Pancetu narežite na tanke trake. Na malo ulja popržite luk i češnjak, dodajte pancetu i kratko popržite. Kada panceta porumeni, dodajte tikvice i pirjajte ih dok ne omekšaju. Dodajte zatim vrhnje, parmezan i začine prema ukusu, te kuhajte na umjerenoj temperaturi 10 minuta, do željene gustoće. Tjesteninu skuhajte u slanoj vodi s nekoliko kapi ulja, a zatim je ocijedite od viška tekućine i prelijte umakom.
Tjestenina s brokulom
Na pari skuhajte cvjetiće brokule. Na ulju pržite češnjak izrezan na listiće, ali pazite da ne potamni. Dodajte slaninu izrezanu na prutiće. Kad postane hrskava, maknite s vatre. Dodajte sir i jaje pa pomiješajte. Posolite i popaprite prema ukusu. Skuhajte tjesteninu al dente. Ocijedite i prebacite u posudu sa sirom. Promiješajte, pa dodajte i brokulu. Prije serviranja posipajte ribanim sirom i svježe mljevenim paprom.
Sastojci:
velika glavica brokule
3 žlice ulja
4 kriške slanine
200 g svježeg sira ili skute
3 češnja češnjaka
jaje
sol, papar
naribani parmezan
1 vrećica suhe tjestenine (500 g)
Pečena jaja u bešamel umaku
Na vatri ugrijte maslac, stavite brašno, pa postepeno dolijevajte mlijeko, sve vrijeme miješajući. Dodajte malo soli. U vatrostalnu posudu ulijte polovicu bešamel umaka, pa preko njega razbijte jaja, malo ih posolite i preko njih prelijte drugu polovicu umaka. Sve prekrijte naribanim sirom i stavite u pećnicu. Kad porumeni, izvadite i poslužite toplo.
Sastojci:
6 jaja
50 g maslaca
2 žlice brašna
2 čaše mlakog mlijeka
100 g sira
Svinjski ražnjići s kus-kusom
Meso izrežite na kockice te ih nabodite na štapiće za ražnjiće, posolite, popaprite pa premažite maslinovim uljem. Meso možete marinirati i dan ranije, a možete mu dodati i začine koje volite, ružmarin ili majčinu dušicu. U tavi na malo maslinova ulja zažutite nasjeckani luk (može i poriluk), dodajte na kockice narezanu papriku i nasjeckani peršinov list, podlijte s malo povrtnog temeljca ili vode pa dodajte kus-kus. Pustite neka se malo poprži, pa podlijte opet temeljcem ili vodom. Kus-kus je kuhan za nekoliko minuta. Ispecite ražnjiće na maslinovu ulju na grill tavi dok se lijepo ne zapeku. Servirajte ih na kus-kusu, a uz njih poslužite salatu od mini rajčica i matovilca.
Sastojci:
500 g svinjetine
šalica kus-kusa
1 crvena paprika
1 manji luk ili poriluk
peršinov list
sol
papar
maslinovo ulje
Riblji fileti s pivu
Zagrijte ulje. Ribu posolite i popaprite. Pomiješajte brašno, češnjak, papriku, 2 žličice soli i malo papra. Dodajte jaje. Dobro promiješajte pa dodajte pivo. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. U smjesu uvaljajte filete ribe i pecite jedno po jedno u vrućem ulju. Samo jednom okrenite ribu, a treba poprimiti zlatno smeđu boju. Višak masnoće pokupit će kuhinjski papirnati ručnici.
Sastojci:
8 fileta ribe
pivo
2 žlice slatke crvene paprike
šalica brašna
biljno ulje
umućeno jaje
2 žlice usitnjenog češnjaka
papar
Enchilade s piletinom i sirom
Prerežite crveni luk, polovicu stavite sa strane, a polovicu usitnite. Rajčicama skinite kožicu, a chilli papričice prepolovite i odstranite im sjemenke. Sve skupa desetak minuta prepecite na grill-tavi, pa potom zajedno sa sokom koji su pustile rajčice i pilećim temeljcem prebacite u blender i usitnite (ako ga nemate, prebacite u prikladnu posudu i usitnite štapnim mikserom).
U međuvremenu, pripremite tortille za nadjevanje prema uputu na pakiranju i narežite pečenu piletinu, pa je pomiješajte s 2/3 usitnjenom mozarellom. Nadjev rasporedite po tortillama, dodajte po žličicu usitnjenog korijandra ili peršina pa ih zarolajte kao da su palačinke. Namastite lim i poredajte nadjevene tortille pa ih lagano premažite ili pokapajte s malo maslinovog ulja i stavite u zagrijanu pećnicu.
Pecite tortille oko 3 minute ili dok ne dobiju zlatnu boju. Zatim ih prelijte umakom od rajčice i pospite s preostalom mozarellom i zapecite 5 minuta dok se sir ne rastopi. Poslužite uz nadrobljeni mladi sir i fetu te vrlo tanko narezan crveni luk.
Sastojci:
750 g pečene piletine
750 g svježih rajčica
250 g usitnjene mozzarelle
200 g izmrvljenog mladog sira
100 g izmrvljenog feta sira
8 tortilla
1 crveni luk
1 dL kokošjeg temeljca
vezica svježeg korijandra ili peršina
malo maslinovog ulja
Tortille s mljevenim mesom
Sitno isjeckajte crveni luk te ih pirjajte na ulju. Nakon toga dodajte mljeveno meso i kad ono dobije boju, dodajte isjeckane pelate, pospite crvenom paprikom, dodajte dvije čaše vode i prema želji možete dodati malo vina. Kad je skoro gotovo, dodajte žlicu začina za chilli, crvenu i zelenu papriku isjeckanu na trakicu, ostavite kuhati nekoliko minuta, te nakon toga dodajte limenku kukuruza i crvenog graha i ugasite vatru.
Svaku tortillu napunite s nadjevom, pospite malo naribanim sirom, preklopite i zabodite čačkalicom pa poredajte u tepsiju. Naribajte po njima još sir i zapecite nekoliko minuta na 180 ° C. Poslužite s vrhnjem u koje ste umiješali malo chilli praha.
Sastojci:
8 tortilla
500 g mljevenog mesa
2 crvena luka
400 g pelata ili 4 rajčice
1 limenka kukuruza
1 limenka crvenog graha
1 crvena paprika
1 zelena paprika