Gastro
Gastro

Brzi ručak - ideje za obroke gotove u tren oka

Brzi ručak - ideje za obroke gotove u tren oka
Par obroka za dane kad baš nemate vremena (ni volje) za dugo kuhanje

Nikad dosta ideja, odnosno recepata za pripremanje brzog, ukusnog i zdravog ručka u užurbanom radnom tjednu. Za pripremu svakodnevnog glavnog obroka odlično su rješenje brzi recepti koji ne zahtjevaju previše vremena ni posebnu vrstu namirnica. Tjestenina se svakako nalazi na tom popisu, juhe od povrća, tortille s piletinom i rajčicom. Nakon povratka s posla  najviše će vas razveseliti recepti za tzv. ručak od 30 minuta. Donosimo nekoliko koji jamče da se u kuhinji nećete dugo zadržati, ali to ne znači da brzina ide na štetu kvalitete onoga što spremate.

Tjestenina s tikvicama

Sastojci: 500 g tjestenine 350 g mladih tikvica 1 manja glavica luka 80 g pancete 20 g parmezana 4 dL vrhnja (biljnog) 2 češnja češnjaka 3 žlice ulja mješavina začina, papar

 

Tikvice operite i odrežite im vrhove, a zatim ih s korom naribati na krupno. Luk sitno narežite, a češnjak propasirajte. Pancetu narežite na tanke trake. Na malo ulja popržite luk i češnjak, dodajte pancetu i kratko popržite. Kada panceta porumeni, dodajte tikvice i pirjajte ih dok ne omekšaju. Dodajte zatim vrhnje, parmezan i začine prema ukusu, te kuhajte na umjerenoj temperaturi 10 minuta, do željene gustoće. Tjesteninu skuhajte u slanoj vodi s nekoliko kapi ulja, a zatim je ocijedite od viška tekućine i prelijte umakom.

Tjestenina s brokulom

Na pari skuhajte cvjetiće brokule. Na ulju pržite češnjak izrezan na listiće, ali pazite da ne potamni. Dodajte slaninu izrezanu na prutiće. Kad postane hrskava, maknite s vatre. Dodajte sir i jaje pa pomiješajte. Posolite i popaprite prema ukusu. Skuhajte tjesteninu al dente. Ocijedite i prebacite u posudu sa sirom. Promiješajte, pa dodajte i brokulu. Prije serviranja posipajte riba­nim sirom i svježe mljevenim paprom.

Sastojci: velika glavica brokule 3 žlice ulja 4 kriške slanine 200 g svježeg sira ili skute 3 češnja češnjaka jaje sol, papar naribani parmezan 1 vrećica suhe tjestenine (500 g)

Pečena jaja u bešamel umaku

Na vatri ugrijte maslac, stavite brašno, pa postepeno dolijevajte mlijeko, sve vrijeme miješajući. Dodajte malo soli. U vatrostalnu posudu ulijte polovicu bešamel umaka, pa preko njega razbijte jaja, malo ih posolite i preko njih prelijte drugu polovicu umaka. Sve prekrijte naribanim sirom i stavite u pećnicu. Kad porumeni, izvadite i poslužite toplo.

Sastojci: 6 jaja 50 g maslaca 2 žlice brašna 2 čaše mlakog mlijeka 100 g sira

Svinjski ražnjići s kus-kusom

Meso izrežite na kockice te ih nabodite na štapiće za ražnjiće, posolite, popaprite pa premažite maslinovim uljem. Meso možete marinirati i dan ranije, a možete mu dodati i začine koje volite, ružmarin ili majčinu dušicu. U tavi na malo maslinova ulja zažutite nasjeckani luk (može i poriluk), dodajte na kockice narezanu papriku i nasjeckani peršinov list, podlijte s malo povrtnog temeljca ili vode pa dodajte kus-kus. Pustite neka se malo poprži, pa podlijte opet temeljcem ili vodom. Kus-kus je kuhan za nekoliko minuta. Ispecite ražnjiće na maslinovu ulju na grill tavi dok se lijepo ne zapeku. Servirajte ih na kus-kusu, a uz njih poslužite salatu od mini rajčica i matovilca.

Sastojci: 500 g svinjetine šalica kus-kusa 1 crvena paprika 1 manji luk ili poriluk peršinov list sol papar maslinovo ulje

Riblji fileti s pivu

Zagrijte ulje. Ribu posolite i popaprite. Pomiješajte brašno, češnjak, papriku, 2 žličice soli i malo papra. Dodajte jaje. Dobro promiješajte pa dodajte pivo. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. U smjesu uvaljajte filete ribe i pecite jedno po jedno u vrućem ulju. Samo jednom okrenite ribu, a treba poprimiti zlatno smeđu boju. Višak masnoće pokupit će kuhinjski papirnati ručnici.

Sastojci: 8 fileta ribe pivo 2 žlice slatke crvene paprike šalica brašna biljno ulje umućeno jaje 2 žlice usitnjenog češnjaka papar

Enchilade s piletinom i sirom

Prerežite crveni luk, polovicu stavite sa strane, a polovicu usitnite. Rajčicama skinite kožicu, a chilli papričice prepolovite i odstranite im sjemenke. Sve skupa  desetak minuta prepecite na grill-tavi, pa potom zajedno sa sokom koji su pustile rajčice i pilećim temeljcem prebacite u blender i usitnite (ako ga nemate, prebacite u prikladnu posudu i usitnite štapnim mikserom). U međuvremenu, pripremite tortille za nadjevanje prema uputu na pakiranju i narežite pečenu piletinu, pa je pomiješajte s 2/3 usitnjenom mozarellom. Nadjev rasporedite po tortillama, dodajte po žličicu usitnjenog korijandra ili peršina pa ih zarolajte kao da su palačinke. Namastite lim i poredajte nadjevene tortille pa ih lagano premažite ili pokapajte s malo maslinovog ulja i stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite tortille oko 3 minute ili dok ne dobiju zlatnu boju. Zatim ih prelijte umakom od rajčice i pospite s preostalom mozarellom i zapecite 5 minuta dok se sir ne rastopi. Poslužite uz nadrobljeni mladi sir i fetu te vrlo tanko narezan crveni luk.

Sastojci: 750 g pečene piletine 750 g svježih rajčica 250 g usitnjene mozzarelle 200 g izmrvljenog mladog sira 100 g izmrvljenog feta sira 8 tortilla 1 crveni luk 1 dL kokošjeg temeljca vezica svježeg korijandra ili peršina malo maslinovog ulja  

Tortille s mljevenim mesom

Sitno isjeckajte crveni luk te ih pirjajte na ulju. Nakon toga dodajte mljeveno meso i kad ono dobije boju, dodajte isjeckane pelate, pospite crvenom paprikom, dodajte dvije čaše vode i prema želji možete dodati malo vina. Kad je skoro gotovo, dodajte žlicu začina za chilli, crvenu i zelenu papriku isjeckanu na trakicu, ostavite kuhati nekoliko minuta, te nakon toga dodajte limenku kukuruza i crvenog graha i ugasite vatru. Svaku tortillu napunite s nadjevom, pospite malo naribanim sirom, preklopite i  zabodite čačkalicom pa poredajte u tepsiju. Naribajte po njima još sir i zapecite nekoliko minuta na 180 ° C. Poslužite s vrhnjem u koje ste umiješali malo chilli praha.

Sastojci: 8 tortilla 500 g mljevenog mesa 2 crvena luka 400 g pelata ili 4 rajčice 1 limenka kukuruza 1 limenka crvenog graha 1 crvena paprika 1 zelena paprika