
Pravi domaći panettone. Recept s kojim dom miriše na blagdane

Blagdani su pred nama, a ti već planiraš koje ćeš ukusne kolače ove godine ispeći. Osim tradicionalnih sitnih keksića, uvijek je lijepo gostima i obitelji ponuditi nešto novo, a ove godine na tvom stolu mogao bi se naći talijanski kolač panettone – no ne u kupovnoj verziji. Iako danas u trgovinama možeš pronaći razne delicije za blagdane, ovaj slatki talijanski kruh sa suhim voćem i alkoholom doista ne bi trebao biti kupljen jer ga je jednostavno napraviti kod kuće.
Recept za panettone
Kupolastog oblika, visok, s kombinacijom okusa limuna i naranče, grožđica, mrvica čokolade i cimeta, ovaj kolač prava je blagdanska delicija. Uz dodatak likera, malo mascarpone sira i ušećerenog voća, dobit ćeš poslasticu vrijednu divljenja. Stoga se ove godine baci na posao i pripremi domaći panettone koji će tvojim blagdanskim trenucima dodati posebnu čaroliju.
Kako bismo ti olakšale cijeli postupak, pronašle smo odličan recept za domaći panettone.
Sastojci za domaći panettone:
200 g datulja
300 g grožđica
200 ml sherryja
1 kg glatkog brašna
250 g mljevenog šećera
1 žličica morske soli
2 vrećice suhog kvasca
400 ml mlijeka + malo za premazivanje
6 jaja
1 žličica ekstrakta vanilije
Naribana korica jednog limuna
400 g maslaca, omekšanog + malo za podmazivanje
Domaći panettone - priprema:
Stavi grožđice i datulje u posudu te ih prelij sherryjem i ostavi 45 minuta da se natope.
U posudi pomiješaj brašno i šećer te u sredinu stavi sol na jednu stranu, kvasac na drugu.
U posudi zatim zagrij mlijeko te ga makni s vatre i dodaj mu koricu limuna, vaniliju i razmućena jaja.
Sve prelij preko brašna.
Miksaj s nastavkom za tijesto dok se svi sastojci ne sjedine i tijesto postane glatko. Polako dodaj maslac i miksaj dok se ne sjedini s ostatkom tijesta.
Ostavi pokriveno da se diže 1 - 2 h, treba se udvostručiti.
Kada se diglo, u sredini pritisni da izađe zrak i stavi natopljeno suho voće i sherry te umiješaj žlicom da se voće ravnomjerno raspodijeli po tijestu.
Zagrij pećnicu na 190 stupnjeva i stavi tijesto u namašćene kalupe – pokri ih i ostavi još 30 - 45 minuta u kalupima da se tijesto ponovno digne.
Peći otprilike 50 minuta - dok štapić zaboden u sredinu ne izađe čist.
Po želji, napravi sirup za premazati gotov kolač - pomiješaj 2 žlice sherryja s 2 žlice mljevenog šećera i malo vode te zagrij kako bi se pretvorilo u gust sirup. Zatim sirupom premazati kolač.

Horoskop za subotu: Rakovi će otkriti kako više zaraditi, strijelci su umorni

Duga kosa nikad nije izgledala bolje: Slavne dame iznad 50-e nose je s ponosom

Horoskop za četvrtak: Ovnovi čuvajte se zabluda, rakovi očekuju nagradu na poslu
