Blagdani su pred nama, a ti već planiraš koje ćeš ukusne kolače ove godine ispeći. Osim tradicionalnih sitnih keksića, uvijek je lijepo gostima i obitelji ponuditi nešto novo, a ove godine na tvom stolu mogao bi se naći talijanski kolač panettone – no ne u kupovnoj verziji. Iako danas u trgovinama možeš pronaći razne delicije za blagdane, ovaj slatki talijanski kruh sa suhim voćem i alkoholom doista ne bi trebao biti kupljen jer ga je jednostavno napraviti kod kuće.
Recept za panettone
Kupolastog oblika, visok, s kombinacijom okusa limuna i naranče, grožđica, mrvica čokolade i cimeta, ovaj kolač prava je blagdanska delicija. Uz dodatak likera, malo mascarpone sira i ušećerenog voća, dobit ćeš poslasticu vrijednu divljenja. Stoga se ove godine baci na posao i pripremi domaći panettone koji će tvojim blagdanskim trenucima dodati posebnu čaroliju.
Kako bismo ti olakšale cijeli postupak, pronašle smo odličan recept za domaći panettone.

Sastojci za domaći panettone:
- 200 g datulja
- 300 g grožđica
- 200 ml sherryja
- 1 kg glatkog brašna
- 250 g mljevenog šećera
- 1 žličica morske soli
- 2 vrećice suhog kvasca
- 400 ml mlijeka + malo za premazivanje
- 6 jaja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- Naribana korica jednog limuna
- 400 g maslaca, omekšanog + malo za podmazivanje
Domaći panettone - priprema:
- Stavi grožđice i datulje u posudu te ih prelij sherryjem i ostavi 45 minuta da se natope.
- U posudi pomiješaj brašno i šećer te u sredinu stavi sol na jednu stranu, kvasac na drugu.
- U posudi zatim zagrij mlijeko te ga makni s vatre i dodaj mu koricu limuna, vaniliju i razmućena jaja.
- Sve prelij preko brašna.
- Miksaj s nastavkom za tijesto dok se svi sastojci ne sjedine i tijesto postane glatko. Polako dodaj maslac i miksaj dok se ne sjedini s ostatkom tijesta.
- Ostavi pokriveno da se diže 1 - 2 h, treba se udvostručiti.
- Kada se diglo, u sredini pritisni da izađe zrak i stavi natopljeno suho voće i sherry te umiješaj žlicom da se voće ravnomjerno raspodijeli po tijestu.
- Zagrij pećnicu na 190 stupnjeva i stavi tijesto u namašćene kalupe – pokri ih i ostavi još 30 - 45 minuta u kalupima da se tijesto ponovno digne.
- Peći otprilike 50 minuta - dok štapić zaboden u sredinu ne izađe čist.
- Po želji, napravi sirup za premazati gotov kolač - pomiješaj 2 žlice sherryja s 2 žlice mljevenog šećera i malo vode te zagrij kako bi se pretvorilo u gust sirup. Zatim sirupom premazati kolač.