OBOŽAVANI KOLAČ

Pravi domaći panettone. Recept s kojim dom miriše na blagdane

Tradicionalni talijanski panettone je kolač miriše na blagdane,a ove godine pripremi vlastiti

Panettone.jpg
Foto: Shutterstock

Blagdani su pred nama, a ti već planiraš koje ćeš ukusne kolače ove godine ispeći. Osim tradicionalnih sitnih keksića, uvijek je lijepo gostima i obitelji ponuditi nešto novo, a ove godine na tvom stolu mogao bi se naći talijanski kolač panettone – no ne u kupovnoj verziji. Iako danas u trgovinama možeš pronaći razne delicije za blagdane, ovaj slatki talijanski kruh sa suhim voćem i alkoholom doista ne bi trebao biti kupljen jer ga je jednostavno napraviti kod kuće.

Recept za panettone

Kupolastog oblika, visok, s kombinacijom okusa limuna i naranče, grožđica, mrvica čokolade i cimeta, ovaj kolač prava je blagdanska delicija. Uz dodatak likera, malo mascarpone sira i ušećerenog voća, dobit ćeš poslasticu vrijednu divljenja. Stoga se ove godine baci na posao i pripremi domaći panettone koji će tvojim blagdanskim trenucima dodati posebnu čaroliju.

Kako bismo ti olakšale cijeli postupak, pronašle smo odličan recept za domaći panettone.

Image
Foto: Pexels

Sastojci za domaći panettone:

  • 200 g datulja
  • 300 g grožđica
  • 200 ml sherryja
  • 1 kg glatkog brašna
  • 250 g mljevenog šećera
  • 1 žličica morske soli
  • 2 vrećice suhog kvasca
  • 400 ml mlijeka + malo za premazivanje
  • 6 jaja
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • Naribana korica jednog limuna
  • 400 g maslaca, omekšanog + malo za podmazivanje

Domaći panettone - priprema:

  • Stavi grožđice i datulje u posudu te ih prelij sherryjem i ostavi 45 minuta da se natope.
  • U posudi pomiješaj brašno i šećer te u sredinu stavi sol na jednu stranu, kvasac na drugu.
  • U posudi zatim zagrij mlijeko te ga makni s vatre i dodaj mu koricu limuna, vaniliju i razmućena jaja.
  • Sve prelij preko brašna.
  • Miksaj s nastavkom za tijesto dok se svi sastojci ne sjedine i tijesto postane glatko. Polako dodaj maslac i miksaj dok se ne sjedini s ostatkom tijesta.
  • Ostavi pokriveno da se diže 1 - 2 h, treba se udvostručiti.
  • Kada se diglo, u sredini pritisni da izađe zrak i stavi natopljeno suho voće i sherry te umiješaj žlicom da se voće ravnomjerno raspodijeli po tijestu.
  • Zagrij pećnicu na 190 stupnjeva i stavi tijesto u namašćene kalupe – pokri ih i ostavi još 30 - 45 minuta u kalupima da se tijesto ponovno digne.
  • Peći otprilike 50 minuta - dok štapić zaboden u sredinu ne izađe čist.
  • Po želji, napravi sirup za premazati gotov kolač - pomiješaj 2 žlice sherryja s 2 žlice mljevenog šećera i malo vode te zagrij kako bi se pretvorilo u gust sirup. Zatim sirupom premazati kolač.
Image
SLAĐI BLAGDANI

20 neodoljivih kolača za Uskrs koje ćeš poželjeti peći iz godine u godinu