Božanstveni proljetni njoki

Tako svestrani... Tako ukusni...

Božanstveni proljetni njoki

Još malo pa će stići i prvi pravi domaći mladi krumpir, no prije toga valja potrošiti do kraja prošlogodišnji. Pomiješate li ga s brašnom dobit ćete smjesu od koje možete načiniti valjuške ili njoke – a s različitim umacima, bit će to pravo bogatstvo novih okusa. I što je najbolje kad radite njoke, odmah možete napraviti dvostruku ili trostruku količinu, pa višak zamrznuti – nikada ne znate kad će vam dobro doći, a bit će ukusni kao i da ste ih svježe pripremili.


Osnovni recept za tijesto

Skuhajte 80 dag krumpira u slanoj vodi, očistite i protisnite još tople. Dodajte 20 dag brašna, 1 jaje i malo soli. Po želji dodajte i drugih sastojaka – možete dodati malo naribanog parmezana, nasjeckani skuhani špinat ili blitvu, pire od rajčice, skuhanu mrkvu...)

Dodajte i još brašna, ako vam je tijesto premekano. Ipak, budite oprezni, jer dodate li previše brašna, valjušci će biti tvrdi. Od tijesta načinite duge tanke valjke (kobasice), a zatim ih narežite na komadiće duge 2-3 centimetra.

Image


Svaki valjušak još dodatno malo izvaljajte ili protljajte sa se istanji. Valjuške možete i trgati rukom, ili ih nakon što ih narežete, umjesto dodatnog valjanja utisnete lagano sa svh strana na vilicu, da dobiju rebrast izgled. Valjuške ubacite u zasoljenu kipuću vodu, i nakon što isplivaju na površinu kuhajte još 2 - 3 minute.



Proljetni njoki
(za šest osoba)

Image


Sastojci:
1kg krumpira
1 jaje
30 dag brašna
svežnjić vlasca
3 mrkve
2 manje tikvice
maslac
sol i papar

Skuhane i oguljene krumpire protisnite, pa dodajte brašno, jaje, sol, pola nasjeckanog vlasca i zamijesite njoke. Skuhajte ih. Posebno skuhajte i očišćenu mrkvu, te posebno i tikvice. Ocijedite, narežite na kockice i ispirjajte na maslacu. Pomiješajte s njokima i pospite nasjeckanim vlascem.


Valjušci s bundevom
(za 4 osobe)

Image


Sastojci:
65 dag bundeve (žute tikve)
20 dag brašna
4 krumpira
1 jaje
sol, papar
3-4 šnite kuhane šunke
malo ulja
nekoliko listića bosiljka
naribana gauda
parmezan

Posebno skuhajte bundevu, a posebno krumpir (kuhan u kori), pa ih očistite i smrvite u pire. Dodajte brašno, jaja, sol i papar. Oblikujte valjuške,  i skuhajte ih u slanoj vodi. Narezanu šunku popržite na malo ulja. Maknite s vatre pa dodajte nasjeckan bosiljak, u to umješajte tople valjuške i po njima pospite nariban sir i parmezan.


Njoki sa šparogama

Image


Sastojci:
svežanj zelenih šparoga
1 jaje
nekoliko žlica naribane gaude
1 krumpir
malo mlijeka
20 dag brašna
5 dag maslaca
Za preljev:
8 dag maslaca
naribana gauda
parmezan

Dobro operite šparoge i odvojite samo vrhove (i još 1 do 1.5 cm stabljike). Skuhajte ih nekoliko minuta u kipućoj slanoj vodi. Donji dio šparoge (mekani dio) narežite te također skuhajte. Zatim šparoge (donji dio) ocijedite i smrvite u pire. Dodajte jaje, gaudu, te skuhani i protisnuti krumpir. Umiješajte i malo mlijeka, brašno i otopljeni maslac. Sve to dobro umijesite, zatim oblikujte njoke i skuhajte ih. Vrhove šparoga zagrijte na maslacu, prelijte preeko njoka i dodajte naribanu gaudu i parmezan.


Umak od gljiva

Image


Sastojci:
2 glavice luka
30 dag gljiva
3 žlice fino pasiranog pirea od rajčice
1 režanj češnjaka
malo mažurana
svežnjić peršinova lista
sol i papar
malo ulja

Sitno nasjeckajte luk i popržite na ulju. Dodajte očišćene i narezane gljive. Ispirjate. Dodajte rajčice, mažuran, usitnjeni češnjak te pirjajte da se sve poveže. Na kraju dodajte nasjeckani peršin i poslužite preko toplih njoka.


Vodka rosé umak

Image


Sastojci:
2 žlice maslinovog ulja
1 velika glavica nasjeckanog crvenog luka
12 dag nasjeckanog pršuta
2 režnja češnjaka
50 ml vodke
pola litre krupnije pasirane rajčice
50 ml vrhnja za kuhanje
1 žlica svježe nasjeckanog origana
sol i papar

Zagrijte maslinovo ulje i na njemu popržite luk, te pred kraj dodajte pršut i češnjak. Kratko popržite pa dodajte vodku i kuhajte dok potpuno ne ispari. Dodajte rajčice i kuhajte dok se umak malo ne zgusne. Zatim dodajte vrhnje i origano, kuhajte dvije minute te dodajte sol i papar. Poslužite s njokima.


Zeleni umak

Image


Sastojci:
325 g mladog špinata (možete pripremiti i listovima blitve)
1 šalica smrznutog graška
2 žlice škroba (Gustin)
150 ml kiselog vrhnja
100 ml vrhnja za kuhanje
1 žlica sjeckanog svježeg peršina
6 natrganih listića bosiljka
sol i papar

Skuhajte grašak. Pred kraj kuhanja u vodu dodajte krupno nasjeckan očišćen špinat. Kuhajte nekoliko minuta, zatim povrće ocijedite. U posudi srednje veličine pomiješajte vrhnje za kuhanje, kiselo vrhnje i škrob te zagrijte sve dok ne provrije. Dodajte špinat i grašak, peršin, bosiljak te sol i papar. Kratko prokuhajte (dovoljna je minuta) i poslužite s njokima.


Njoki s heljdom
(za 4 osobe)

Image


Sastojci:
20 dag brašna
20 dag heljdinog brašna
2 veća krumpira
2 jaja
2 žlice mlijeka
20 dag svježeg sira
ulje
sol i papar

Ogulite skuhane krumpire i protisnite, dodajte obje vrste brašna, sol, jaja i po potrebi vode.  Oblikujte njoke i skuhajte ih u slanoj vodi. Namastite vatrostalnu posudu i u nju stavite ocijeđene njoke. Mikserom izmiješajte sir i mlijeko, s malo soli i papra. Time prelijte njoke i zagrijte 10-ak minuta u pećnici na 200 stupnjeva.


Zapečeni valjušci
(za 4 osobe)

Image


Sastojci:
1 kg krumpira
30 dag brašna
2 jaja
4 trokutića topljenog sira (može i tost sir u listićima)
10 dag naribane gaude
malo gorgonzole
3 žlice vrhnja
1 žlica mlijeka
parmezan
sol i papar
malo maslaca za posudu

Skuhane krumpire ogulite i protisnite, dodajte brašno, jaje i žličicu soli. Oblikujte valjuške i skuhajte ih u slanoj vodi. Namastite vatrostalnu posudu. Skuhane valjuške dobro ocijedite i rasporedite u posudu. Pomiješajte vrhnje, mlijeko, jaje, te malo soli i papra. U to umiješajte sve vrste sira, te smjesu istresite na njoke i još jednom promiješajte, da se na niskoj temperaturi povežu. Zapecite dvadesetak minuta na 200 stupnjeva, da dobije lijepu zlaćanu boju.