Još malo pa će stići i prvi pravi domaći mladi krumpir, no prije toga valja potrošiti do kraja prošlogodišnji. Pomiješate li ga s brašnom dobit ćete smjesu od koje možete načiniti valjuške ili njoke – a s različitim umacima, bit će to pravo bogatstvo novih okusa. I što je najbolje kad radite njoke, odmah možete napraviti dvostruku ili trostruku količinu, pa višak zamrznuti – nikada ne znate kad će vam dobro doći, a bit će ukusni kao i da ste ih svježe pripremili.
   
   
   Osnovni recept za tijesto
   
   
Skuhajte 80 dag krumpira u slanoj vodi, očistite i protisnite još tople. Dodajte 20 dag brašna, 1 jaje i malo soli. Po želji dodajte i drugih sastojaka – možete dodati malo naribanog parmezana, nasjeckani skuhani špinat ili blitvu, pire od rajčice, skuhanu mrkvu...)
   
Dodajte i još brašna, ako vam je tijesto premekano. Ipak, budite oprezni, jer dodate li previše brašna, valjušci će biti tvrdi. Od tijesta načinite duge tanke valjke (kobasice), a zatim ih narežite na komadiće duge 2-3 centimetra.
   
   
   
Svaki valjušak još dodatno malo izvaljajte ili protljajte sa se istanji. Valjuške možete i trgati rukom, ili ih nakon što ih narežete, umjesto dodatnog valjanja utisnete lagano sa svh strana na vilicu, da dobiju rebrast izgled. Valjuške ubacite u zasoljenu kipuću vodu, i nakon što isplivaju na površinu kuhajte još 2 - 3 minute.
   
   
   Proljetni njoki
   
	(za šest osoba)
   
   
   Sastojci:
   
	1kg krumpira
	1 jaje
	30 dag brašna
	svežnjić vlasca
	3 mrkve
	2 manje tikvice
	maslac
	sol i papar
   
	Skuhane i oguljene krumpire protisnite, pa dodajte brašno, jaje, sol, pola nasjeckanog vlasca i zamijesite njoke. Skuhajte ih. Posebno skuhajte i očišćenu mrkvu, te posebno i tikvice. Ocijedite, narežite na kockice i ispirjajte na maslacu. Pomiješajte s njokima i pospite nasjeckanim vlascem.
   
   
   Valjušci s bundevom
   
	(za 4 osobe)
   
   
   Sastojci:
   
	65 dag bundeve (žute tikve)
	20 dag brašna
	4 krumpira
	1 jaje
	sol, papar
	3-4 šnite kuhane šunke
	malo ulja
	nekoliko listića bosiljka
	naribana gauda
	parmezan
   
	Posebno skuhajte bundevu, a posebno krumpir (kuhan u kori), pa ih očistite i smrvite u pire. Dodajte brašno, jaja, sol i papar. Oblikujte valjuške,  i skuhajte ih u slanoj vodi. Narezanu šunku popržite na malo ulja. Maknite s vatre pa dodajte nasjeckan bosiljak, u to umješajte tople valjuške i po njima pospite nariban sir i parmezan.
   
   
   Njoki sa šparogama
   
   
   
   Sastojci:
   
	svežanj zelenih šparoga
	1 jaje
	nekoliko žlica naribane gaude
	1 krumpir
	malo mlijeka
	20 dag brašna
	5 dag maslaca
	Za preljev:
	8 dag maslaca
	naribana gauda
	parmezan
   
	Dobro operite šparoge i odvojite samo vrhove (i još 1 do 1.5 cm stabljike). Skuhajte ih nekoliko minuta u kipućoj slanoj vodi. Donji dio šparoge (mekani dio) narežite te također skuhajte. Zatim šparoge (donji dio) ocijedite i smrvite u pire. Dodajte jaje, gaudu, te skuhani i protisnuti krumpir. Umiješajte i malo mlijeka, brašno i otopljeni maslac. Sve to dobro umijesite, zatim oblikujte njoke i skuhajte ih. Vrhove šparoga zagrijte na maslacu, prelijte preeko njoka i dodajte naribanu gaudu i parmezan.
   
   
   Umak od gljiva
   
   
   
   Sastojci:
   
	2 glavice luka
	30 dag gljiva
	3 žlice fino pasiranog pirea od rajčice
	1 režanj češnjaka
	malo mažurana
	svežnjić peršinova lista
	sol i papar
	malo ulja
   
	Sitno nasjeckajte luk i popržite na ulju. Dodajte očišćene i narezane gljive. Ispirjate. Dodajte rajčice, mažuran, usitnjeni češnjak te pirjajte da se sve poveže. Na kraju dodajte nasjeckani peršin i poslužite preko toplih njoka.
   
   
   Vodka rosé umak
   
   
   
   Sastojci:
   
	2 žlice maslinovog ulja
	1 velika glavica nasjeckanog crvenog luka
	12 dag nasjeckanog pršuta
	2 režnja češnjaka
	50 ml vodke
	pola litre krupnije pasirane rajčice
	50 ml vrhnja za kuhanje
	1 žlica svježe nasjeckanog origana
	sol i papar
   
	Zagrijte maslinovo ulje i na njemu popržite luk, te pred kraj dodajte pršut i češnjak. Kratko popržite pa dodajte vodku i kuhajte dok potpuno ne ispari. Dodajte rajčice i kuhajte dok se umak malo ne zgusne. Zatim dodajte vrhnje i origano, kuhajte dvije minute te dodajte sol i papar. Poslužite s njokima.
   
   
   Zeleni umak
   
   
   
   Sastojci:
   
	325 g mladog špinata (možete pripremiti i listovima blitve)
	1 šalica smrznutog graška
	2 žlice škroba (Gustin)
	150 ml kiselog vrhnja
	100 ml vrhnja za kuhanje
	1 žlica sjeckanog svježeg peršina
	6 natrganih listića bosiljka
	sol i papar
   
	Skuhajte grašak. Pred kraj kuhanja u vodu dodajte krupno nasjeckan očišćen špinat. Kuhajte nekoliko minuta, zatim povrće ocijedite. U posudi srednje veličine pomiješajte vrhnje za kuhanje, kiselo vrhnje i škrob te zagrijte sve dok ne provrije. Dodajte špinat i grašak, peršin, bosiljak te sol i papar. Kratko prokuhajte (dovoljna je minuta) i poslužite s njokima.
   
   
   Njoki s heljdom
   
	(za 4 osobe)
   
   
   Sastojci:
   
	20 dag brašna
	20 dag heljdinog brašna
	2 veća krumpira
	2 jaja
	2 žlice mlijeka
	20 dag svježeg sira
	ulje
	sol i papar
   
	Ogulite skuhane krumpire i protisnite, dodajte obje vrste brašna, sol, jaja i po potrebi vode.  Oblikujte njoke i skuhajte ih u slanoj vodi. Namastite vatrostalnu posudu i u nju stavite ocijeđene njoke. Mikserom izmiješajte sir i mlijeko, s malo soli i papra. Time prelijte njoke i zagrijte 10-ak minuta u pećnici na 200 stupnjeva.
   
   
   Zapečeni valjušci
   
	(za 4 osobe)
   
   
   Sastojci:
   
	1 kg krumpira
	30 dag brašna
	2 jaja
	4 trokutića topljenog sira (može i tost sir u listićima)
	10 dag naribane gaude
	malo gorgonzole
	3 žlice vrhnja
	1 žlica mlijeka
	parmezan
	sol i papar
	malo maslaca za posudu
   
	Skuhane krumpire ogulite i protisnite, dodajte brašno, jaje i žličicu soli. Oblikujte valjuške i skuhajte ih u slanoj vodi. Namastite vatrostalnu posudu. Skuhane valjuške dobro ocijedite i rasporedite u posudu. Pomiješajte vrhnje, mlijeko, jaje, te malo soli i papra. U to umiješajte sve vrste sira, te smjesu istresite na njoke i još jednom promiješajte, da se na niskoj temperaturi povežu. Zapecite dvadesetak minuta na 200 stupnjeva, da dobije lijepu zlaćanu boju.