Blagdani nam stižu, a mi imamo recepte za 5 jednostavnih kolača

Blagdani nam stižu, a mi imamo recepte za 5 jednostavnih kolača
Blagdani su blizu, a s njima i božićno izdanje RTL-ova kulinarskog showa 'Tri, dva, jedan - ho, ho, ho!' koje gledatelji mogu očekivati uskoro na RTL-u!

Kako biste se pripremili na vrijeme za blagdansko raspoloženje, uvelike će pomoći brzi i jednostavni kolači. Mljac!  

Kokosove kuglice

Postupak: Kekse sameljite i pomiješajte s omekšalim maslacem. Dodajte šećer u prahu, sitno naribanu čokoladu i rukama dobro pomiješajte u glatku smjesu. Oblikujte male okruglice koje uvaljajte u kokosovo brašno. Ohladite i poslužite.  

Foto: Shutterstock Sastojci:

200 g keksa

100 g maslaca

100 g sitno naribane čokolade 

50 g šećera u prahu

2-3 žlice ruma 

Kokosovo brašno 

Mednjaci

Postupak: Med, maslac i vodu zajedno u posudi rastopiti do točke vrenja, zatim maknuti s vatre i ohladiti. U rashlađenu ( mlaku ) smjesu dodati šećer u prahu i jaje. Suhe sastojke (brašno, vanilin-šećer, koricu limuna, sodu i cimet ) staviti u drugu posudu. Ohlađenu tekuću smjesu zatim dodajte u posudu sa suhim sastojcima, dobro pomiješajte i stavite u hladnjak ( najbolje preko noć ). Smjesu razvaljati valjkom i pomoću rezača izrezati oblike po želji. Peći  na 180 * 3 minute, i zatim još 3 minute na 160*

Foto: Shutterstock? Sastojci:

150 g meda 

80 g maslaca 

100 ml vode

200 g šećera u prahu

jaje

500 g glatkog brašna 

10 g vanilin šećera 

pola korice limuna

8 g sode bikarbone

1 mala žličica cimeta ( ili mješavina začina )

Torta od mrkve

Fila  Postupak: Pjenasto umutiti jaja šećer i vanilin-šećer. Dodati ulje brašno,  prašak za pecivo i cimet – još malo izmiksati. Nakon toga dodati naribanu mrkvu – na ribež krupniji, i umiješati ju jednolično. Nauljiti kalupe i posuti malo s brašnom, višak brašna istresti u sudoper. Tijesto podijeliti u 2 kalupa ( malo po malo u jedan pa u drugi da bude jednako podijeljeno). U ugrijanu pećnicu na 180 25-30 min, ovisno o kalupu. Dok je tijesto u pećnici, napraviti filu – otopiti čokoladu na pari i pustiti da se ohladi, krem-sir i naribanu koricu naranče izraditi pjenjačom da bude kremasto (ali ne previše mutiti) i  u sir na kraju dodati ohlađenu čokoladu i dobro promiješati. Potpuno ohlađeni  biskvit (ako nije potpuno hladan, topit će se fila, ako treba, hladiti i u frižideru), na tanjur za serviranje namazati filu sa svih strana, na veći biskvit namazan filom  staviti i gornji kat, tj. manji biskvit (ako se ne da prenijeti biskvit - izrezati ga na pola ili četvrtine i dio po dio prenositi). Namazati i taj biskvit filom sa svih strana i izravnati sve zajedno

Foto: Shutterstock Sastojci: Tijesto

4 jaja

3 dcl šećera

2 vanilin-šećera (ili malo vanilije)

2 dcl ulja

4 dcl brašna

2 praška za pecivo

1 mala žl cimeta

800 g mrkve naribane

800 g krem-sira

400 g bijele čokolade

ribana korica 1 naranče

Panna cotta s kremom od šumskog voće i karameliziranim bademima

  Postupak: U vrhnje za kuhanje dodamo šećer i uzduž prerezane mahune vanilije. Želatinu namočimo u hladnoj vodi desetak minuta. Dobro rukama ocijedimo. Vrhnje za kuhanje s vanilijom i šećerom kuhamo na srednjoj vatri oko 15 minuta, mahune izvadimo van, dodamo namočenu želatinu i miješamo da se otopi. Panna cottu ulijemo u čašice i stavimo da se hladi. Kod serviranja umočimo čašice kratko u vrelu vodu prije izvrtanja da se panna cotta otpusti od stijenki. Za umak od šumskog voća pomiješamo sve sastojke osim 100 g voća koje ostavimo sa strane. Sve sastojke prokuhamo i usitnimo štapnim mikserom. Procijedimo kroz fino sito i dodamo preostalih 100 g voća, ohladimo.   Karamelizirani bademi Listiće badema pržimo na tavi, pazimo da ne izgore, već  samo posmeđe, smanjimo vatru i dodamo šećer u prahu, čekamo da se šećer otopi i lagano karamelizira, dobro promiješamo te izlijemo  na papir da se ohladi. Serviramo tako da panna cottu izvrnemo, prelijemo umakom i pospemo karameliziranim bademima.  

Foto: Shutterstock Sastojci:

800 ml vrhnja za kuhanje

dva štapića vanilije

95 g šećera

jedan vanilin-šećer

6 listića želatine

  Za umak:

limun

300 g šumskog voća

70 g šećera

100 ml crvenog vina

100 ml vode

jedna ravna žličica gustina

  Za karamelizirane bademe:

50 grama šećera u prahu

50 g listići badema

Muffini s cimetom i jabukama

  Postupak: Zagrijati pećnicu na 170°, otopiti maslac sa 140 g šećera, dodati cimet i mikserom jedno po jedno jaje pjenasto umutiti. Dodati glatko brašno i prašak za pecivo. Jabuke oguliti i narezati jednu jabuku na kockice, koje stavimo u masu za muffine, a drugu na listiće koje poslažemo po vrhu muffina.Napunimo posudice sa ¾ mase, pospemo listiće jabuka s malo šećera i pečemo 20-ak min.    

Foto: Shutterstock Sastojci:

220 g glatkog brašna

140 g otopljenog maslaca

3 jaja

150 g šećera

5 g cimeta

jedan i pol prašak za pecivo

dvije grannysmith jabuke