Kako biste se pripremili na vrijeme za blagdansko raspoloženje, uvelike će pomoći brzi i jednostavni kolači. Mljac!
Kokosove kuglice
Postupak:
Kekse sameljite i pomiješajte s omekšalim maslacem. Dodajte šećer u prahu, sitno naribanu čokoladu i rukama dobro pomiješajte u glatku smjesu. Oblikujte male okruglice koje uvaljajte u kokosovo brašno. Ohladite i poslužite.
Foto: Shutterstock
Sastojci:
200 g keksa
100 g maslaca
100 g sitno naribane čokolade
50 g šećera u prahu
2-3 žlice ruma
Kokosovo brašno
Mednjaci
Postupak:
Med, maslac i vodu zajedno u posudi rastopiti do točke vrenja, zatim maknuti s vatre i ohladiti. U rashlađenu ( mlaku ) smjesu dodati šećer u prahu i jaje.
Suhe sastojke (brašno, vanilin-šećer, koricu limuna, sodu i cimet ) staviti u drugu posudu. Ohlađenu tekuću smjesu zatim dodajte u posudu sa suhim sastojcima, dobro pomiješajte i stavite u hladnjak ( najbolje preko noć ).
Smjesu razvaljati valjkom i pomoću rezača izrezati oblike po želji.
Peći na 180 * 3 minute, i zatim još 3 minute na 160*
Foto: Shutterstock?
Sastojci:
150 g meda
80 g maslaca
100 ml vode
200 g šećera u prahu
jaje
500 g glatkog brašna
10 g vanilin šećera
pola korice limuna
8 g sode bikarbone
1 mala žličica cimeta ( ili mješavina začina )
Torta od mrkve
Fila
Postupak:
Pjenasto umutiti jaja šećer i vanilin-šećer. Dodati ulje brašno, prašak za pecivo i cimet – još malo izmiksati. Nakon toga dodati naribanu mrkvu – na ribež krupniji, i umiješati ju jednolično. Nauljiti kalupe i posuti malo s brašnom, višak brašna istresti u sudoper. Tijesto podijeliti u 2 kalupa ( malo po malo u jedan pa u drugi da bude jednako podijeljeno).
U ugrijanu pećnicu na 180 25-30 min, ovisno o kalupu. Dok je tijesto u pećnici, napraviti filu – otopiti čokoladu na pari i pustiti da se ohladi, krem-sir i naribanu koricu naranče izraditi pjenjačom da bude kremasto (ali ne previše mutiti) i u sir na kraju dodati ohlađenu čokoladu i dobro promiješati.
Potpuno ohlađeni biskvit (ako nije potpuno hladan, topit će se fila, ako treba, hladiti i u frižideru), na tanjur za serviranje namazati filu sa svih strana, na veći biskvit namazan filom staviti i gornji kat, tj. manji biskvit (ako se ne da prenijeti biskvit - izrezati ga na pola ili četvrtine i dio po dio prenositi). Namazati i taj biskvit filom sa svih strana i izravnati sve zajedno
Foto: Shutterstock
Sastojci:
Tijesto
4 jaja
3 dcl šećera
2 vanilin-šećera (ili malo vanilije)
2 dcl ulja
4 dcl brašna
2 praška za pecivo
1 mala žl cimeta
800 g mrkve naribane
800 g krem-sira
400 g bijele čokolade
ribana korica 1 naranče
Panna cotta s kremom od šumskog voće i karameliziranim bademima
Postupak:
U vrhnje za kuhanje dodamo šećer i uzduž prerezane mahune vanilije. Želatinu namočimo u hladnoj vodi desetak minuta. Dobro rukama ocijedimo. Vrhnje za kuhanje s vanilijom i šećerom kuhamo na srednjoj vatri oko 15 minuta, mahune izvadimo van, dodamo namočenu želatinu i miješamo da se otopi. Panna cottu ulijemo u čašice i stavimo da se hladi. Kod serviranja umočimo čašice kratko u vrelu vodu prije izvrtanja da se panna cotta otpusti od stijenki.
Za umak od šumskog voća pomiješamo sve sastojke osim 100 g voća koje ostavimo sa strane. Sve sastojke prokuhamo i usitnimo štapnim mikserom. Procijedimo kroz fino sito i dodamo preostalih 100 g voća, ohladimo.
Karamelizirani bademi
Listiće badema pržimo na tavi, pazimo da ne izgore, već samo posmeđe, smanjimo vatru i dodamo šećer u prahu, čekamo da se šećer otopi i lagano karamelizira, dobro promiješamo te izlijemo na papir da se ohladi.
Serviramo tako da panna cottu izvrnemo, prelijemo umakom i pospemo karameliziranim bademima.
Foto: Shutterstock
Sastojci:
800 ml vrhnja za kuhanje
dva štapića vanilije
95 g šećera
jedan vanilin-šećer
6 listića želatine
Za umak:
limun
300 g šumskog voća
70 g šećera
100 ml crvenog vina
100 ml vode
jedna ravna žličica gustina
Za karamelizirane bademe:
50 grama šećera u prahu
50 g listići badema
Muffini s cimetom i jabukama
Postupak:
Zagrijati pećnicu na 170°, otopiti maslac sa 140 g šećera, dodati cimet i mikserom jedno po jedno jaje pjenasto umutiti. Dodati glatko brašno i prašak za pecivo. Jabuke oguliti i narezati jednu jabuku na kockice, koje stavimo u masu za muffine, a drugu na listiće koje poslažemo po vrhu muffina.Napunimo posudice sa ¾ mase, pospemo listiće jabuka s malo šećera i pečemo 20-ak min.
Foto: Shutterstock
Sastojci:
220 g glatkog brašna
140 g otopljenog maslaca
3 jaja
150 g šećera
5 g cimeta
jedan i pol prašak za pecivo
dvije grannysmith jabuke