Kako biste se pripremili na vrijeme za blagdansko raspoloženje, uvelike će pomoći brzi i jednostavni kolači. Mljac!
Kokosove kuglice
Postupak:
Kekse sameljite i pomiješajte s omekšalim maslacem. Dodajte šećer u prahu, sitno naribanu čokoladu i rukama dobro pomiješajte u glatku smjesu. Oblikujte male okruglice koje uvaljajte u kokosovo brašno. Ohladite i poslužite.
Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 200 g keksa
- 100 g maslaca
- 100 g sitno naribane čokolade
- 50 g šećera u prahu
- 2-3 žlice ruma
- Kokosovo brašno
Mednjaci
Postupak:
Med, maslac i vodu zajedno u posudi rastopiti do točke vrenja, zatim maknuti s vatre i ohladiti. U rashlađenu ( mlaku ) smjesu dodati šećer u prahu i jaje.
Suhe sastojke (brašno, vanilin-šećer, koricu limuna, sodu i cimet ) staviti u drugu posudu. Ohlađenu tekuću smjesu zatim dodajte u posudu sa suhim sastojcima, dobro pomiješajte i stavite u hladnjak ( najbolje preko noć ).
Smjesu razvaljati valjkom i pomoću rezača izrezati oblike po želji.
Peći na 180 * 3 minute, i zatim još 3 minute na 160*
Foto: Shutterstock?
Sastojci:
- 150 g meda
- 80 g maslaca
- 100 ml vode
- 200 g šećera u prahu
- jaje
- 500 g glatkog brašna
- 10 g vanilin šećera
- pola korice limuna
- 8 g sode bikarbone
- 1 mala žličica cimeta ( ili mješavina začina )
Torta od mrkve
Fila
Postupak:
Pjenasto umutiti jaja šećer i vanilin-šećer. Dodati ulje brašno, prašak za pecivo i cimet – još malo izmiksati. Nakon toga dodati naribanu mrkvu – na ribež krupniji, i umiješati ju jednolično. Nauljiti kalupe i posuti malo s brašnom, višak brašna istresti u sudoper. Tijesto podijeliti u 2 kalupa ( malo po malo u jedan pa u drugi da bude jednako podijeljeno).
U ugrijanu pećnicu na 180 25-30 min, ovisno o kalupu. Dok je tijesto u pećnici, napraviti filu – otopiti čokoladu na pari i pustiti da se ohladi, krem-sir i naribanu koricu naranče izraditi pjenjačom da bude kremasto (ali ne previše mutiti) i u sir na kraju dodati ohlađenu čokoladu i dobro promiješati.
Potpuno ohlađeni biskvit (ako nije potpuno hladan, topit će se fila, ako treba, hladiti i u frižideru), na tanjur za serviranje namazati filu sa svih strana, na veći biskvit namazan filom staviti i gornji kat, tj. manji biskvit (ako se ne da prenijeti biskvit - izrezati ga na pola ili četvrtine i dio po dio prenositi). Namazati i taj biskvit filom sa svih strana i izravnati sve zajedno
Foto: Shutterstock
Sastojci:
Tijesto
- 4 jaja
- 3 dcl šećera
- 2 vanilin-šećera (ili malo vanilije)
- 2 dcl ulja
- 4 dcl brašna
- 2 praška za pecivo
- 1 mala žl cimeta
- 800 g mrkve naribane
- 800 g krem-sira
- 400 g bijele čokolade
- ribana korica 1 naranče
Panna cotta s kremom od šumskog voće i karameliziranim bademima
Postupak:
U vrhnje za kuhanje dodamo šećer i uzduž prerezane mahune vanilije. Želatinu namočimo u hladnoj vodi desetak minuta. Dobro rukama ocijedimo. Vrhnje za kuhanje s vanilijom i šećerom kuhamo na srednjoj vatri oko 15 minuta, mahune izvadimo van, dodamo namočenu želatinu i miješamo da se otopi. Panna cottu ulijemo u čašice i stavimo da se hladi. Kod serviranja umočimo čašice kratko u vrelu vodu prije izvrtanja da se panna cotta otpusti od stijenki.
Za umak od šumskog voća pomiješamo sve sastojke osim 100 g voća koje ostavimo sa strane. Sve sastojke prokuhamo i usitnimo štapnim mikserom. Procijedimo kroz fino sito i dodamo preostalih 100 g voća, ohladimo.
Karamelizirani bademi
Listiće badema pržimo na tavi, pazimo da ne izgore, već samo posmeđe, smanjimo vatru i dodamo šećer u prahu, čekamo da se šećer otopi i lagano karamelizira, dobro promiješamo te izlijemo na papir da se ohladi.
Serviramo tako da panna cottu izvrnemo, prelijemo umakom i pospemo karameliziranim bademima.
Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 800 ml vrhnja za kuhanje
- dva štapića vanilije
- 95 g šećera
- jedan vanilin-šećer
- 6 listića želatine
Za umak:
- limun
- 300 g šumskog voća
- 70 g šećera
- 100 ml crvenog vina
- 100 ml vode
- jedna ravna žličica gustina
Za karamelizirane bademe:
- 50 grama šećera u prahu
- 50 g listići badema
Muffini s cimetom i jabukama
Postupak:
Zagrijati pećnicu na 170°, otopiti maslac sa 140 g šećera, dodati cimet i mikserom jedno po jedno jaje pjenasto umutiti. Dodati glatko brašno i prašak za pecivo. Jabuke oguliti i narezati jednu jabuku na kockice, koje stavimo u masu za muffine, a drugu na listiće koje poslažemo po vrhu muffina.Napunimo posudice sa ¾ mase, pospemo listiće jabuka s malo šećera i pečemo 20-ak min.
Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 220 g glatkog brašna
- 140 g otopljenog maslaca
- 3 jaja
- 150 g šećera
- 5 g cimeta
- jedan i pol prašak za pecivo
- dvije grannysmith jabuke