Bistro Beštija

Beštija - skriveni dragulj u samom centru Zagreba pravi je raj za gurmane

Ako tražiš nepretenciozno i ugodno mjesto za brzi ručak, romantičnu večeru ili druženje uz čašu vina - toplo preporučujemo bistro Beštija koji se skriva u srcu Zagreba

bistro beštija.jpg
Foto: Goran Horvatinec

U samom centru, a daleko od gužve i buke...

Iako Beštija već nekoliko godina u samom centru Zagreba radi punom parom, na ovaj preslatki bistro rijetki će slučajno naletjeti budući da je smješten u haustoru Masarykove 11.

Upravo to Beštiji daje posebnu čar, jer ne samo da je skrivena od brojnih pogleda užurbane zagrebačke špice, već u njezinoj ponudi možeš uživati u potpunom miru. Opuštena atmosfera, ugodan ambijent i kreativna jela koja se tope u ustima glavne su odlike ovog restorana.

Poznati po tome što mijenjaju meni sa svakim godišnjem dobom - profesionalni tim Beštije inzistira na domaćim i sezonskim namirnicama, lokalnim dobavljačima i kvaliteti, a budući da smo već ušli u svibanj, bilo je krajnje vrijeme da isprobamo njihov proljetni meni.

Image
Foto: Goran Horvatinec

Uživanje u novom meniju uz humanitarni karakter

Prije samog pogleda na meni, pažnju nam je ukrao preslatki ambijent koji zrači minimalizmom, a opet nekako domaćom i cozy atmosferom. Ono što trenutno dodatno krasi Beštijin prostor - prekrasni su aktovi sarajevskog slikara Emira Ramovića.

Image
Foto: Goran Horvatinec

Naime, Beštija se priključila inicijativi ovog slikara koji je i sam bio izbjeglica te se sjetio kako bi mogao pomoći djeci u Ukrajini. Tako u Beštiji sve do 14. svibnja možeš uživati u prekrasnim umjetničkim djelima koji su dio aukcije, a sva pomoć od kupljenih slika ide humanitarnoj organizaciji Save the Children. Akciji se pridružila i vinarija Saint Hills, koja je donirala vina čija će sredstva od prodaje također biti donirana djeci Ukrajine.

Image
Foto: Goran Horvatinec

Uz ovu neodoljivu kombinaciju umjetnosti i gastronomije, pažljivo smo proučili jela na meniju, a već je i sam izbor predjela otkrio koliko je srca chef Ljudevit Blažević uložio u stvaranje proljetnog menija. Od tatarskog bifteka do juhe od mrkve, mi smo za uvod u ovu gastronomsku rapsodiju izabrali gnude od svježeg sira i pečene cikle s kremom od medvjeđeg luka i gorgonzole s hrskavom crnom palentom te artičoke ispod kojih se nalazi espuma od lješnjaka, hrskavi celer i na vrhu jako zanimljiva ikra od pastrve. Neka te nazivi ovih jela ne zavaraju, jer u pitanju su sezonske i domaće namirnice koje stvaraju nevjerojatnu kombinaciju okusa, a osvojit će čak i ljubitelje tradicionalne kuhinje.

Image
Foto: Goran Horvatinec

Iako ponuda glavnih jela uključuje sve od ramsteka od ždrebetine do orzota s biftekom, mi smo se odlučili za dva riblja jela i jedno vegeterijansko, po preporuci chefa. Započeli smo stoga sa zvijezdom menija - file grdobine sa španjolskim kroketima koja dolazi s pireom od cvjetače i lješnjaka, zajedno s pil pil umakom s vlascem. Savršeno sočna grdobina dominira ovim tanjurom, a izvana hrskave, iznutra mekane krokete odlično nadopunjuje umak koji se radi na ribljoj bazi i koji se na kraju glazira s maslacem i maslinovim uljem.

Image
Foto: Goran Horvatinec

Sljedeći na redu bio je korijen pastrnjaka pečen s maslacem, dimljeni seitan i domaći pesto od bosiljka i oraha s kremom od graška. Koliko je bilo dobro, govori činjenica da je čak i moj partner koji je pravi mesoljubac bio potpuno oduševljen ovim vegetarijanskim jelom.

Image
Foto: Goran Horvatinec

Za kraj smo podijelili pravo more na tanjuru: ručno rađenu tjesteninu sa svježim jadranskim školjkama i domaćim kruhom koji smo s užitkom umakali u buzaru.

Image
Foto: Goran Horvatinec

Iako smo već odavno bili siti, red je bio da probamo i desert, a odlučili smo se za domaći keks od badema, s kremom od citrusa, meringom, osvježavajućim džemom od naranče i gelom od kamilice. Savršeni šećer na kraju! S obzirom da se radi o bistrou, svježim i domaćim namirnicama i prekrasno prezentiranim tanjurima, Beštija nudi dobar omjer cijene i kvalitete, pa se tako cijene predjela kreću od od 37 do 79 kuna, cijene glavnih jela od 84 do 168 kuna, a deserti od 41 do 48 kuna.

Image
Foto: Goran Horvatinec

U svakom slučaju, Beštija je mjesto na koje ćemo se s užitkom ponovno vratiti. Bilo da se radi o brzom i usputnom ručku, romantičnoj večeri ili druženju uz čašu vina, koktela, piva ili popularne kombuche - toplo ti preporučujemo ovaj skriveni raj za gurmane u samom srcu Zagreba!