
Batch cooking: Kako brzo skuhati i cijeli tjedan jesti zdravo

Ivana Perić Rabhi, naša gastro blogerica, naučila nas je što je batch cooking, ali i koliko on može biti važan za zdravu i uravnoteženu prehranu.
Ovog tjedna donosimo ti nove recepte koji su gotovi u trenu, a mogu se jesti cijeli tjedan.
"Doručak je najvažniji dio u danu. On mora biti raznolik kad je u pitanju uravnotežena prehrana.
"Radni dan je pred vama, a nakon puno hrane osjetit ćete umor i pad elana. Da bi zadržali energiju, preporučuje se dobro žvakati. Tada se luče sokovi i brže ćete osjetiti sitost, nego kad prebrzo jedete. Za desert svakako uzmite kockicu tamne cokolade, ona podize raspolozenje i zdrava je.
Donosimo ti cjelokupni meni koji će garantirati ti zdravu i uravnoteženu prehranu.
PON: Goveđa juha sa noklicama i crvenom lećom, lešo meso, kuhani krumpir i povrće iz juhe
UTO: Pureći odresci u saftu sa karfiolom
SRI: Juha od butternut tikve i salata sa kuhanom junetinom, mladim lukom, rotkvicama i jajem
ČET: Pačja prsa u slatkom umaku sa kuhanom ciklom i mrkvom
PET: Bruschette s dimljenim lososom i avocadom na domaćoj focacci
Pureći odresci u saftu sa karfiolom
4 pureća odreska
Maslac
Maslinovo ulje
Sol, papar, kurkuma, crvena paprika
Bešamel, kokosovo mlijeko ili vrhnje za kuhanje
Sviježi peršin
Zagrijte tavu te pecite odreske koje ste ranije oblikovani u željenu veličinu. Možete ih i istući ako želite, medjutim ja to radim samo kad ih poham.
Kad poprime boju dodajte začine počevši od kurkurme, crvene paprike i ostalo, malo vode, zatim bešamel umak ili što preferirate.
Kad se zgusne dodajte sviježi peršin i vaše jelo je spremno. Pohranite ga u čistu staklenku, dobro poklopite, spremite u frižider i iskoristite ga u naredna 3 dana. Poslužite uz sviježe kuhani karfiol. Radi brže pripreme u tjednu povrće uvijek očistite te spremite u čiste vrećice.
Juha od tikve
1 muškatna tikva
1 luk
2 cesna češnjaka
2 žlice maslinovog ulja
Sol
Papar
Voda
Bućino ulje i sjemenke za posluživanje
Priprema juhe:
Na vrelu tavu izlijte ulje te dodajte sitno rezani luk, zatim češnjak i tikvu narezanu na kockice. Kratko pirjajte , dodajte vodu tek toliko da prekrijesve komadiće tikve i kuhajte 25 min. Zatim sve dobro izblendajte štapnim mixerom , začinite i pohranite u staklenke koje dobro zatvorite. Kad se ohlade spremite u frižider te iskoristite unutar 4 dana. Obavezno prije upotrebe kratko zakuhati a zatim poslužiti uz ulje i sjemenke.
Pačja prsa u slatkom umaku
2 kom pačjih prsa
1 dcl vina
3 žlice meda
Malo maslaca
1 naranča
Sol, papar
Kožu prsa zarežite uzduž i poprijeko da dobijete rombove. Ugrijte tavu te ih pecite sa strane gdje ste ih zarezali 4 min. Zatim ih okrenite te pecite isto toliko i na drugoj strani.
U međuvremenu, otopite maslac, dodajte med, narezanu naranču i vino te kuhajte 10 min.
Umak po želji možete zgusnuti kukuruznim škrobom.
Patku pecite još sa svake okomite strane . Nakon toga ju ostavite na toplom koju minutu poslije pečenja. Zatim ju narežite i poslužite uz umak, kuhanu ciklu, mrkvu ili po želji.

Otvorio se najljepši dnevni boravak na rijeci, savršeno mjesto za bijeg u prirodu nadomak Zagreba

Trinaesta dm ženska utrka u znaku brige o zdravlju i dobre zabave

Od cvjetića do prugica: Sinsay ima predivnu kolekciju ljetne posteljine
