
Batch cooking: Nauči kako kuhati prema načelu uravnotežene prehrane

Nakon što smo kroz prethodna videa saznali što je batch cooking, ali i kuhali prema keto principu ishrane,vrijeme za nešto novo. Naša gastro blogerica Ivana Perić Rabhi ovoga puta je odlučila naučiti nas kako za cijeli tjedan pripremiti ukusne, zdrave obroke prema principu uravnotežene prehrane.
Pokušajte ne koristiti šećer. Ovo ograničenje pomoći će brzo postići cilj. Zamijenite slatkiše voćem koji imaju pozitivan učinak na zdravlje, pa tako i na izgled.
Ivana nam je i ovaj put napravila primjer jelovnika za tjedan koji možeš pripremiti unaprijed i to vikendom. Odvoji nekoliko sati za kuhanje i uživaj u ukusnim obrocima cijeli tjedan.
U ovotjednom batch cookingu Ivana će nam tako pripremiti cjelotjedni jelovnik.
PON: Goveđa juha sa noklicama i crvenom lećom, lešo meso, kuhani krumpir i povrće iz juhe
UTO: Pureći odresci u saftu sa karfiolom
SRI: Juha od butternut tikve i salata sa kuhanom junetinom, mladim lukom, rotkvicama i jajem
ČET: Pačja prsa u slatkom umaku sa kuhanom ciklom i mrkvom
PET: Bruschette s dimljenim lososom i avocadom na domaćoj focacci
U nastavku ti donosimo i recepte koje možeš pogledati i u videu
Goveđa juha
300g osso bucco
600g buta
1 grincek
3 l vode
Sol
Papar u zrnu
Meso oprati, staviti u lonac sa hladnom vodom, dodati povrće i kuhati na laganoj vatri najmanje 2 h a sa kostima najviše 12h.
Pred kraj kuhanja dodajte prokulice ili neko drugo povrće koje ćete jesti uz lešo meso isti dan. Meso može stajati u frižideru 2 dana te ga dodajte u salate, za večeru ili ručak.
Kad se juha skuhala, procijedite je, ponovo zakuhajte i dodajte crvenu leću, a zatim noklice ili žličnjake. Napravite ih tako da razmutite jedno jaje i dodate mu griz dok smjesa ne bude kompaktna. Mokrom žlicom uzmite smjesu te stavite u vruću juhu koja ne ključa. Brzo su gotovi 1-2 kuhanja.
Juhu servirajte toplu uz svježe sjeckani peršin. Meso stavite na tanjur i poslužite uz kuhano povrće po želji.
Focacca
1 kg brašna manitoba 00 ili glatkog
1 svježi kvasac ili ako nemate može i suhi
Maslinovo ulje
Sol
Mala žličica šećera
1 dcl mlijeka
Voda
Kvasac izmrvite i stavite u toplo mlijeko zajedno sa šećerom. Dobrro promješajte i ostavite da se diže 10 min. Brašno stavite u veliku zdjelu te posolite i promješajte. Dignuti kvasac stavite u sredinu sa malo maslinova ulja te mješajte uz dodavanje mlake vode. Kad ste tijesto dobro izmješali, podignite ga rukom i uspite malo maslinovog ulja ispod. Pokrijte i ostavite da se diže na toplom 1 i 30 min.
Premjestite ga u nauljen pleh za pečenje te kad se ponovo uzdigne stavite cherry rajčice i češnjak te poprskajte sa maslinovim uljem.
Pecite na 200 c 40 min do sat vremena, ovisno o pećnici.
Na topli kruh namažite namaz od maslinama, stavire losos i narezani zreli avokado te poprskajte maslinovim ulje i zapecite koju minutu na 230 C. Poslužite uz salatu.
Za salatu
Zelena salata po želji
2 roktvice
1 jabuka zelena
Kuhano jaje
Kuhana junetina
Mladi luk
Priprema salate:
Salatu operite i dobro osušite. Zamotajte ju u papirni ručnik te potom u vrećice. Na taj način ostat će duže sviježa u frižideru i spremna za serviranje. Rotkvice operite odrežite petiljke i narežite na listiće. Meso kuhane junetine narežite na kockice te dodajte salati i rotkvicama, narežite jedno kuhano jaje, i mladi luk. Po želji možete staviti i kuhanu kvinoju, heljdu kao i avocado i svakako ne zaboravite jabuku. Začinite po želji.
Drugi dio batch cooking tjedna donosimo sljedeći tjedan na portalu žena.hr


Horoskop za utorak: Bikove čekaju obiteljski problemi, vodenjaci budite prirodni

Otvorio se najljepši dnevni boravak na rijeci, savršeno mjesto za bijeg u prirodu nadomak Zagreba
