NJOKI i PALAČINKE
Njoki/gnudi sa špinatom
500 grama špinata, svježeg
500 grama ricotta
1 jaje, veliko
2 žlice psyllium praha ili mljevenih chia sjemenki
100 grama parmezana, ribani
malo svježeg bosiljka (po želji)
sol i papar
Obarite špinat, dobro ga ocijedite i nasjeckajte sitno. Ili odmrznite špinat i dobro ga ocijedite. Pomiješajte sve sastojke, po potrebi dodajte još mljevenog lana ili kokosovog brašna - ali ne pretjerujte jer tijesto mora biti mekano. Stavite plastičnu foliju preko smjese i ostavite u hladnjaku oko sat vremena. Od smjese napravite valjak i režite njoke. Stavite ih kuhati u kipuću posoljenu vodi, dovoljno je, nakon što isplivaju, kuhati ih 2-3 minute.
Njoki s kokosovim brašnom
(Izvor: ezrecept.wordpress.com)
Za 1 osobu
2 žlice brašna od kokosa
2 žlice ABC sira
1 jaje
1 žlica psyllium praha
sol
Jaje vilicom umutiti, dodati ostale sastojke i dobro povezati. Pričekajte oko 10 minuta, ako je potrebno dodajte još brašna od kokosa. Ukoliko ste dobili tijesto koje se može oblikovati nije potrebno dodavati više brašna.
Oblikovati rolu od tijesta i rezati na željene veličine njoka.
U padeli zakuhati vodu i staviti njoke da se kuhaju. Kuhati dok ne isplivaju na površinu.
Poslužite s umakom po želji.
LCHF palačinke
(autorica Anita Šupe, istineilaziohrani.blogspot.hr)
2 jaja
1 dl slatkog vrhnja ili kokosovog mlijeka
1,5 dl fino mljevenih badema ili kokosovog brašna
1 mala žličica psyllium praška
malo soli
malo praška za pecivo
malo vanilije
Umutiti pjenasto jaja, dodati ostale sastojke. Ostaviti da malo odstoji. Peći male palačinke na dosta maslaca, tako da se smjesa stavlja žlicom na tavu, pa se može odjednom peći recimo 4 palačinkice – tako ih je lakše okretati.
Palačinke s mekinjama
(izvor: slatkastranalchfishrane.wordpress.com)
4 jaja
6 žlica zobenih mekinja (samljevenih)
3 žlice krem sira
150 ml slatkog vrhnja
stevija po želji
Izmiksajte jaja s malo soli i stevijom. Dodajte krem sir i samljeveno mekinje te vrhnje. Ostavite smjesu da malo odstoji kako bi se zgusnula. Pecite palačinke na maslacu ili kokosovom ulju.