Babilaž: Isprobala sam LCHF prehranu, evo što se dogodilo...

Prehrana koja mi je promijenila život

Babilaž: Isprobala sam LCHF prehranu, evo što se dogodilo...

PIZZA

Pizza - tijesto s tikvicama
(izvor: ezrecept.wordpress.com)

1/2 kg naribane tikvice 250 g ribanog sira 2 jaja, lagano tučena 3 žlice bademovog brašna 2 rajčice 1/4 žličice praška za pecivo 1/2 žličice soli origano

Zagrijte pećnicu na 200° C
Naribane tikvice posolite i pustite 10-ak minuta da puste vodu. Dobro ocijedite tikvice od vode i posušite na papirnatom ručniku kako bi uklonili višak vlage.
Izmiješajte sastojke: ocijeđene tikvice, 100 g ribanog sira, jaja, bademovo brašno, prašak za pecivo.
Raširite smjesu na tavu sa papirom za pečenje. Peći oko 20-ak minuta.
Od rajčice napravite salsu. Isjeckajte ju na sitne komadiće, posolite i začinite obilno origanom.
Izvadite pečeno tijesto. Rasporedite salsu od rajčice ravnomjerno po tijestu, te stavite na tijesto sastojke po želji.
Pospite sve sastojke sirom i zapecite u pećnici oko 15 minuta.


Tijesto od karfiola

1 srednja glavica cvjetače 1 šalice naribane mozzarelle 2 jaja malo sitno nasjeckanog češnjaka (ili pola žličice češnjaka u prahu) pola žličice miješanih mediteranskih začina prstohvat soli malo papra

Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Cvjetaču naribajte ili je usitnite u multipraktiku. Usitnjenu cvjetaču stavite u vatrostalnu posudu, poklopite tanjurom i ubacite u mikrovalnu na 8 minuta na najjače.(karfiol možete i nakratko obariti).
Karfiol zatim dobro ocijedite u gusto pletenoj gazi ili krpi, pa mu dodajte sve ostale sastojke i dobro izmiješajte.
Smjesu na protvanu i papiru za pečenje oblikujte rukama - tijesto ne smije biti niti predebelo niti pretanko, recimo oko pola centimetra. Stavite tijesto peći kojih 20- 30 minuta, dok ne postane zlaćane boje. Zatim izvadite te stavite sastojke za pizzu po želji i stavite zapeći pod grill pećnice dok se sir ne rastopi ili zapeče. (Savjet: rajčicu stavite preko šunke ili čak na kraju nakon sira - tako vam neće razmekšati tijesto).

Brzinsko tijesto za pizzu

2 velika jaja 2 žlice naribanog parmezana 1 žlica psyllium praha ili mljevenih chia sjemenki 1/2 žličice mješavine mediteranskih začina prstohvat soli ulje za prženje

U blenderu ili u posudi štapnim mikserom pomiješajte sve sastojke. Miksajte barem 30 minuta kako bi psyllium ili chia prah stigli upiti malo tekućine.
Zagrijte ulje i zatim ispecite smjesu prvo s jedne, pa druge strane. Nakon toga tijesto prebacite na lim za pečenje, nadjenite ga sastojcima po želji te  zapecite pod grilom u pećnici tek toliko da se sir rastopi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
4/6