Babilaž: Isprobala sam LCHF prehranu, evo što se dogodilo...

Prehrana koja mi je promijenila život

Babilaž: Isprobala sam LCHF prehranu, evo što se dogodilo...

SLATKO

LCHF keksi s bademima (ili lješnjacima)

2 šalice sitno mljevenih badema ili lješnjaka 50 g omekšano maslaca 4 žlice nezaslađenog kakaa 2 žlice granuliranog zaslađivača, ili prema ukusu 1 šalica naribanog kokosa (ono što se prodaje u vrećicama) 2 jaja

Izmiksajte maslac, zaslađivač i kakao. Zatim dodajte i ostale sastojke i dobro izmiksajte. Od smjese napravite 14 manjih kuglica, rasporedite po limu za pečenje na kojem se nalazi papir za pečenje te ih spljoštite vilicom. Pecite na 180 stupnjeva 15-20 minuta.


Keksi s kokosovim brašnom i komadićima čokolade

1/3 šalice kokosovog brašna 1/2 šalice naribanog kokosa 2 jaja 1/4 šalice kokosovog ulja, otopljenog 3 žlice bademovog mlijeka (ili slatkog vrhnja) 1 žličica ekstrakta vanilije 1 žlica granuliranog zaslađivača, ili prema ukusu 1/4 žličice soli 1/3 šalice sitno nasjeckane tamne čokolade (75 posto i više)

Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. U posudi pomiješajte sve sastojke osim nasjeckane čokolade. U početku će smjesa biti malo tekuća, no zgusnut će se kada kokosovo brašno počne upijati tekućinu. Dodajte čokoladu i dobro promiješajte. Smjesu žlicom rasporedite po limu s papirom za pečenje. Pecite 15- 20 minuta.

Sočne čokoladne kocke
(modificirana verzija autorice: Moleee, coolinarka.com)

3 srednje tikvice 60 g pravog brašna od kokosa 30 g kakao praha 3 jaja 1/2 kašičice sode bikarbone stevija 1 šaka sitno (ili istučenih) nasjeckanih lješnjaka ili oraha

Priprema:
Tikvice očistiti, naribati i ostaviti da puste vodu. Možete dodati malo soli da bi pustile više vode. Dobro ocijediti tikvice, dodati jaja, brašno od kokosa, kakao, sodu i steviju i sve izmiksati. Na kraju umiješati i lješnjake ili orahe.
Peći na pek papiru u manjem plehu, na 180 stupnjeva nekih 40-tak minuta. Izvaditi iz pećnice i ostaviti da se ohladi. (Ovaj kolač bolji je idući dan kada malo odstoji.)

Fantastični biskvit s bobičastim voćem (ili čokoladnim ganacheom)

110 grama otopljenog maslaca 1/2 šalice kokosovog brašna 3-5 žlice granuliranog zaslađivača, ili po ukusu 2 žličice ekstrakta vanilije 1 žličica praška za pecivo 7 jaja 1 šalica smrznutog bobičastog voća

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Izmiksajte otopljeni maslac, kokosovo brašno, zaslađivač, vaniliju i prašak za pecivo.  Zatim dodajte jaje jedno po jedno, miješajući između svakog. Ostavite smjesu da odstoji nekoliko minuta, kako bi kokosovo brašno počelo upijati. Smjesa bi trebala biti dovoljno gusta da bobice ne potonu već da ih utisnete u smjesu. Po potrebi dodajte još malo kokosovog brašna. Pravilno rasporedite bobice i pecite na 20-25 minuta. Ovaj ukusni biskvit umjesto s voćem možete poslužiti i prelivenog čokoladnim ganacheom (od čokolade s visokim postotkom kakaa i slatkog vrhnja).


LCHF fritule
(Izvor: ezrecept.wordpress.com)

1 žlica brašna od kokosa 2 žlice mljevenih badema 1 žlica psylliuma 1 jaje 30 g otopljenog maslaca 1/2 žličice sode bikarbone 1/2 ravne žličice praha od stevije Mahuna vanilije Mast/ulje za pečenje

Umutiti jaje. Suhe sastojke pomiješati zajedno te im dodati sodu bikarbonu. U suhe sastojke dodati jaje i kad se jaje potpuno sjedinilo sa suhim sastojcima dodati, vaniliju i otopljeni maslac. Tijesto koje ste dobili trebalo bi se samo odvajati od zdjele i kad tijesto uzmete u ruku možete oblikovati kuglicu. Ukoliko niste dobili takvu gustoću tijesta dodajte još malo brašna od kokosa. No pazite da tijesto ne postane pretvrdo.
Stavite smjesu za LCHF fritule u frižider oko 10-ak minuta.
Zagrijati mast. Dok se mast za friganje zagrijava žličicom izvadite tijesto i oblikujte kuglice. Te kuglice ubacite u vrelu mast. Pazite da vam ne zagore.


LCHF kuglice s orasima
(Izvor: slatkastranalchfishrane.wordpress.com)

250 ml slatkog vrhnja 100 g tamne čokolade sa min. 70% kakaa 50 g maslaca oko 300 g mljevenih oraha stevija

Vrhnje, maslac i steviju zagrijte do ključanja, dodajte čokoladu i miješajte dok se ne otopi. U vruće dodajte oko 200 g mljevenih oraha i ostavite da se potpuno ohladi. Nemojte odjednom dodavati svu količinu oraha, već pratite gustoću smjese. Smjesa ne treba biti jako gusta, jer se hlađenjem dodatno zgusne. Kada se smjesa ohladila, radite kuglice i svaku uvaljajte u preostalu količinu mljevenih oraha.


Muffini s limunom i narančom
(Izvor: Anita Šupe, istineilaziohrani.blogspot.hr)

2 jaja 1 dl čvrstog jogurta ili kiselog vrhnja 200 g sitno mljevenih badema 1,5 jušna žlica psyllium praška 25 g rastopljenog maslaca malo soli 1 žličica praška za pecivo malo stevije u prahu (2 x na vrh noža - provjeravajte okus!) 1 bourbon vanilija korica i sok 1 limuna korica i sok 1 naranče

Istucite jaja, pa po redu dodajte ostale sastojke. Ostavite malo da se zgusne, pa podijelite u namašćene kalupe za mafine. Pecite na 200°C stupnjeva dok ne porumene, otprilike 15-20 minuta, ovisno o jačini pećnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
6/6