KREKERI
Krekeri od lana, chia sjemenki i sira
(Izvor: Oz, lchfsvakidan.com)
1 1/2 šalica zlatnog lana
2 žlice chia sjemenki
2 jaja
1/2 šalice naribanog punomasnog sira (tvrdi topivi sir poput gaude ili mozzarelle)
1/2 žličice češnjaka u prahu
1 žličica himalajske soli
1/2 žličice papra
Sve sastojke stavite u zdjelu i rukom pomiješajte dok ne dobijete gusto tijesto. Na radnu podlogu staviti foliju i na nju položiti tijesto. Pomoću folije oblikujte valjak.
Ubacite valjak u zamrzivač i ostavite ga oko 5-10 min. U međuvremenu, zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Izvadite tijesto iz zamrzivača i izrežite na kriške debljine prsta.
Poredajte krekere na pleh obložen papirom i pecite oko 12-15 minuta, odnosno dok ne dobiju zlatno – smeđu boju.
Krekeri od mozzarelle i parmezana
(autor:bibonz, lchfsvakidan.com)
60 gr naribanog parmezana
60 gr naribane mozzarelle
40 gr mljevenog lana
1 žlica nasjeckanog peršina
1 žlica sezama
1/2 žličice češnjaka u prahu
1/2 žličice chilli-ja u prahu (ili 1 zdrobljeni Peperoncino)
1 jaje
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva, rešetku stavite na srednju poziciju. Veliki pleh za pečenje prekrijte s papirom za pečenje.
U zdjeli dobro izmiješajte parmezan, mozzarellu, mljeveni lan, peršin, sezam, češnjak i chilli u prahu. Ako vam smjesa izgleda previše suha dodajte 1/2 žličice vode.
Vadite žlicom smjesu, te jednu žlicu stavite na dlan pa je pritiskanjem oblikujte u tanju okruglu ili ovalnu pločicu. Napravite tako 20 pločica i poslažite ih na papir za pečenje ostavljajući između njih 5 cm razmaka.
Zamašćenom žlicom još svaku pločicu malo pritisnite da su plosnatije. Pecite oko 8-9 minuta, dok ne postanu prhke i svjetlo smeđe.
Izvadite ih na rešetku da se ohlade. Mogu stajati do 3 dana zamotani u foliju na sobnoj temperaturi. Smjesu za krekere možete pripremiti i do 8 sati prije pečenja, samo je pohranite u hladnjaku.