Babilaž: Isprobala sam LCHF prehranu, evo što se dogodilo...

Prehrana koja mi je promijenila život

Babilaž: Isprobala sam LCHF prehranu, evo što se dogodilo...

KRUH

Napomena 2:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napomena 1: u svaki od ovih kruhova možete dodati dodatke po želji:

  • cijele sjemenke (suncokretove, sezamove, bučine, lanene, kim..)
  • nasjeckano orašasto voće
  • nasjeckane masline
  • mediteranske začine (ružmarin, majčinu dušicu...)
  • češnjak (svjež ili u prahu)
  • prženi luk (ne sirov ili na tavi popržen jer je gnjecav u kruhu. Najbolja metoda je nasjeckati  ga i pržiti u dubokom ulju dok ne postane zlatan, vaditi cjediljkom na papirnati ubrus da se osuši i postane hrskav)
  • nasjeckane sušene rajčice (ne pretjerujte s njima jer imaju nešto više ugljikohidrata)...

Umjesto cijelih jaja možete koristiti i samo bjelanjke. Umjesto jednog cijelog jaja, 2 bjelanjka. Kruhovi i deserti će ispasti još bolji i bolje se dići.


Osnovni, raznovrsni kruh
(modificiran recept autorice makicacica, coolinarka.com)

400 ml LCHF brašna-
po želji stavite što želite ili imate: mljevene lanene, sezamove ili bučine sjemenke, mljevene bademe ili lješnjake, brašno od badema, sezama, lana ili bučinih sjemenki, naribani kokos. Ako stavljate pravo kokosovo brašno morate povećati broj jaja u receptu (na svakih dodatnih pola šalice još 3-4 jaja). Najbolje je da kokosovo brašno dodajete zadnje te ga dodajte postepeno po potrebi sve dok ne dobijete smjesu koju možete oblikovati rukama u štrucu.
2 žličice praška za pecivo (ili sode bikarbone) 2 žlice jabučnog octa (ili soka od limuna) 1 žličica soli 3 žlice psyllium praška ili mljevenih chia sjemenki (ako nemate, preskočite ovo) 5 jaja (cijelih ili 10 bjelanjaka) po potrebi- 100 ml kipuće vode

Stavite grijati pećnicu na 200 C. U manjoj posudi pomiješati sve suhe sastojke: LCHF brašno (meni je omiljena mješavina mljevenog zlatnog lana, sezama, naribanog kokosa i mekinja, s dodavanjem kokosovog brašna po potrebi), prašak za pecivo, sol i psyllium.
Umutiti pjenasto jaja (ili bjelanjke) dodati ocat te nakon toga suhe sastojke. Dobro mikserom promiješate.
Zatim prema potrebi dodajte ili još LCHF brašna (ili samog kokosovog brašna) ili vode, ovisno o tome koliko je smjesa mekana ili čvrsta. Smjesa ne bi smjela biti prečvrsta jer će onda kruh biti prezgusnut i neće se lijepo dići. A opet mora biti dovoljno kompaktna da navlaženim rukama možete oblikovati smjesu.
Nema konkretnijih uputa zbog toga što sve ovisi o tome koje ćete brašno koristiti (nije svejedno koristite li pravo kokosovo, laneno ili sezamovo brašno ili pak mljeveni ribani kokos, lan ili sezam - koristite li brašna potrebno je više jaja i vode kako bi kruh lijepo narastao).  

Stavite kruh peći na 200 stupnjeva pa nakon 7-10 minuta smanjite na 180. Kruh se peče oko 40-45 minuta.


 LCHF kruh Rustica
(autorica Anita Šupe, istineilaziohrani.blogspot.hr)

4 cijela jaja i 1 bjelanjak zrnati sir 200 g (vjerujem da može i obični svježi kravlji) 1 velika žlica masti ili 2 žlice kokosovog ulja 3-4 žlice zlatnog lana (50-60 grama) 3-4 žlice sezamovih sjemenki (50-60 grama) 1-2 žlice zobenih posija (mekinja) 3-4 žlice ribanog kokosa (ono što smo nekad zvali kokosovo brašno – za kolače) 1-2 žlice pravog kokosovog brašna 1 žličica sode bikarbone 2 žličice jabučnog octa 3-4 prstohvata soli 1 žlica meda

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. U mlinu za kavu sameljite lanene i sezamove sjemenke i zobene posije (sve skupa).
Izmiksajte jaja pa dodajte sve po redu ostale sastojke.
Zadnje dodajte pravo kokosovo brašno do željene gustoće. Pravo kokosovo brašno ima veliku moć upijanja tekućine, zato ga uvijek stavljam najzadnjeg jer upravo s njim prilagodim gustoću smjese.
Mokrim dlanovima oblikujte dvije štruce na plehu obloženom papirom za pečenje i stavite da se peče.
Kad se digne i zamiriše, smanjite temperaturu na 170 i pecite do kraja, ukupno nekih 15-20 min, probajte čačkalicom kad je kruh gotov.


Mali kruh od kokosa

3/4 šalice kokosovog brašna 6 velikih jaja 1/2 šalice maslaca, sobne temperature 1 žličica praška za pecivo 1/2 žličice sode bikarbone 1/2 žlice jabučnog octa 1/2 žličice soli prstohvat umjetnog zaslađivača po izboru (tek toliko, a ne da zasladi kruh)

Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva.
U manju posudu prosijte kokosovo brašno i dodajte mu sol i prašak za pecivo te promiješajte
Koristeći mikser u posebnoj posudi razradite maslac i umjetno sladilo dok ne postane gladak. U drugoj posudi pjenasto umutite jaja i jabučni ocat. Dodajte jaja maslacu i dobro izmiksajte. Smjesi jaja i maslaca polako dodajte suhe sastojke i miksajte cijelo vrijeme. Smjesu istresite u namašćenu posudu za peći kruh i pecite 35-40 minuta (probajte čačkalicom je li gotovo).


Pogača s bučinim brašnom
(autorica Anita Šupe, istineilaziohrani.blogspot.hr)

100 g zobenih posija (mekinja) 30 g (oko 3 žlice) ribanog kokosa (onog za kolače) 4 jaja 75 g bučinog brašna 150 g jogurta 1 žličica sode bikarbone cca 3 prstohvata soli, ili prema okusu 0,5 - 1 žličica cimeta 30 g sezamovih sjemenki 1 žlica psyllium praška (ravna)

Zobene mekinje i kokosovo brašno sameljite fino u mlinu ili mikseru.
U posudi istucite 4 jaja, pa postepeno dodajte ostale sastojke po redu dalje miksajući: zobene posije, kokosovo i bučino brašno, zatim jogurt, sodu, sol, cimet, cijele sezamove sjemenke i na kraju psyllium prašak.
Ostavite tijesto da miruje par minuta. Zatim ga istresite na pleh obložen papirom za pečenje pa mokrim dlanovima oblikujte okruglu pogaču ili štrucu.
Po vrhu pospite sezamovih sjemenki i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva jedno 5-10 minuta, a zatim pećnicu smanjite na 175. Pecite ukupno oko pola sata, ili dok čačkalica kojom provjeravate tijesto ne ostane suha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
2/6