Dobro došli u Babilaž – ciklus kolumni čije su autorice članice naše redakcije. U njima će s vama dijeliti svoja mišljenja i razmišljanja o različitim temama, od ljubavi, ljepote, kuhanja, svakodnevnih događanja...
Netko će reći da se žene mogu podijeliti na one koje su stalno na nekim dijetama i one koje nikada nisu bile na dijeti. Naravno, ovo je veliko generaliziranje i nisam to ozbiljno mislila. Ja zapravo ne spadam ni u jednu od ove dvije kategorije, više sam negdje na sredini. Isprobala sam u toku života više dijeta, no onda sam imala period kada se više nisam zamarala pomodnim dijetama jer ili nisu funkcionirale, ili ih nije bilo moguće držati, ili su se sve kile vratile. Sve dok nije uletio ovaj LCHF (prehrana s malim udjelom ugljikohidrata) trend, a niti sama ne znam zašto sam se odlučila baš to probati.
U stvari, to možda nije potpuno točno. Odlučila sam se za to jer mi je već bilo dosta. Cijelog života sam debela (nije me sram reći tu riječ, niti je smatram lošom, niti je smatram uvredom kad mi je netko kaže). I to poprilično debela. Može se reći da sam ja posve zasebna kategorija. I to mi većinu života uopće nije smetalo. Dobro sam se osjećala, nisam imala nikakve ozbiljne zdravstvene probleme (niti povišeni šećer, niti masnoće), imala sam (i još uvijek imam) odlične prijatelje, nisam imala problem pronaći dečka.
No, jednom mi je samo došla želja za promjenom u životu (možda prije nego što sve što je sada zdravstveno u redu postane problem). I to sam učinila bez puno razmišljanja i priprema. Bez onih vječnih "Od sutra" ili "Od ponedjeljka ću". Bila je srijeda 18.3. 2015. i ja sam krenula.
O LCHF znala sam ono generalno – ne smiju se jesti namirnice s puno ugljikohidrata. Dakle, nema rafiniranog šećera, ugljikohidrata, prerađenih namirnica te proizvoda od žitarica (kruh, kukuruz, tjestenina, riža), nema krumpira i mahunarki. I prebacuje se na prehranu koja se bazira na zdravim masnoćama (maslinovo i kokosovo ulje, orašaste plodove, avokado, svinjsku mast), proteinima i puno povrća. Neću ovdje ulaziti u tehničke podatke ove prehrane, na internetu toga dosta ima (primjerice blog Anite Šupe, nutricionistkinje i pionirke Paleo – LCHF modela prehrane u Hrvatskoj – http://istineilaziohrani.blogspot.hr).
O prehrani sam učila usput. I imala sam za početak jedno pravilo – jedan obrok u tjednu (nedjeljni ručak ili večera) smijem pojesti što god želim, sve dotle dok ne pretjerujem (znači nije da se smijem natrpati).
Neću lagati u početku nije bilo lagano... Falili su mi prilozi (fini krumpirići i tjesteninice, i rižotići) na koje sam bila naviknuta. A izbacivanjem nekih namirnica bila sam zakinuta i za neka od svojih omiljenih vegetarijanskih jela (jer nisam osoba koja nužno mora imati meso na stolu). Moram priznati, nikada nisam bila preveliki ljubitelj slatkoga, pa mi se barem toga nije bilo teško odreći. Isto vrijedi i za voće. Sve ostalo bilo je prilično lako, s time da ja nisam forsirala unos masnoća u tijelo (neki piju takozvanu bulletproof coffee - kavu sa žlicom kokosovog ulja).
Nakon prvih tjedan dana, što je otprilike period kada se odvikavamo od ugljikohidrata nisam se osjećala najbolje i imala sam glavobolje. No ništa što se ne može izdržati.
Ono što je bilo super - ovo je bio način prehrane na kojem nisam bila gladna. Jako brzo prestale su moje želje za određenom hranom. Više nisam toliko razmišljala o hrani i o tome što ću iduće i kada ću jesti.
Obilje priloga i bez tjestenine, krumpira i riže
Neću ići u detalje oko toga što sam sve jela svaki dan već ću se samo osvrnuti na ono što mi je bilo u početku najteže. A to su bili već spomenuti prilozi glavnom jelu. No s vremenom naviknula sam se kombinirati različito povrće na različite načine kao priloge mesu, jajima i punomasnom siru:
- sirove salate svih mogućih vrsta
- karfiol ili tanke mahune na salatu
- povrće na pari/ kuhano /na lešo
- povrće dinstano/poprženo na tavici
- razna variva (naravno bez krumpira)
- špinat na vrhnju zgusnut tikvicom (kratko obarena i propasirana štapnim mikserom) ili mljevenim chia sjemenkama
- kiselo ili svježe zelje na salatu ili dinstano
- gratinirano povrće, primjerice karfiol, brokula ili miješano (doduše ne s bešamel umakom nego s vrhnjem, da se zgusne vrhnje možete pomiješati i s umućenim jajem)
- francuska salata – bez krumpira i mrkve, ali s ostalim miješanim povrćem
Našla sam i zamjene za neke klasične priloge:
- tikvice narezane na štapiće i kratko obarene odlična su zamjena za tjesteninu (recimo kao penne).
- kuhani karfiol, brokula ili celer, izgnječen i s dodatkom vrhnja i maslaca, odlična je zamjena za pire krumpir
- karfiol obrađen u multipraktiku ili nariban, te ubačen u mikrovalnu na nekoliko minuta dobra je zamjena za rižu...
A čest prilog (osobito za doručak) bili su i kruhovi od zamjenskih brašna: kokosovog, bademovog, lanenog, sezamovog, bučinog, makovog... Neka od njih nisu baš jeftina, primjerice bademovo, no ostala se mogu nabaviti prilično jeftino, a u mnogo slučajeva poslužit će i jeftinije mljevene sjemenke ili naribani kokos koji ima za kupiti u svakoj trgovini (sameljite ih u mlincu za mljeti kavu). Brašna naručujem online jer u trgovinama znaju biti poprilično skupi, ako ih uopće uspijete naći.
Imam tri omiljene online lokacije za kupovinu. Laneno i bučino nabavlja se ovdje: siladi.hr (međimurski OPG s odličnim proizvodima za pristupačnu cijenu! Imaju i svakakva druga domaća brašna ako se želite odlučiti za nešto zdravije i drugačije, iako ta nisu po LCHF principu - heljdino, proseno, ječmeno...). Za ostale namirnice, primjerice umjetne zaslađivače, Chia sjemenke, kokosovo i sezamovo brašno, mekinje, psyllium prah i druge namirnice koristim stranice biokosara.hr i mojanatura.hr. Moj savjet je da odlučite što trebate, pa onda dobro pogledate što je gdje jeftinije jer se cijene u trgovinama, ali i online trgovinama, mogu razlikovati i za nekoliko desetaka kuna.
Kad govorimo o LCHF kruhićima, recepte za neke od mojih omiljenih podijelit ću s vama na kraju teksta, kao i recept za moje omiljeno tijesto za pizzu, zamjenske njoke te zdrave i dozvoljene deserte koje sam s vremenom počela spremati. Neka ne zamjere autori nekih od tih recepata što ih ovdje dijelim, i sve ću ih navesti ispod naziva recepta.
Napomena: trebat će vam puno, puno jaja. Najozbiljnije, količina potrošenih jaja u našem kućanstvu otkako više ne kupujemo kruh i ne pečemo klasične kolače, već svi jedemo ove LCHF verzije - drastično se povećala. Meni osobno ne smeta, a i znanstvena su istraživanja potvrdila da jaja nisu krivac za kolesterol kao što se prijašnjih godina tvrdilo. Osim toga možete koristiti i samo bjelanjke. Umjesto jednog cijelog jaja, 2 bjelanjka. Zapravo, kruhovi i deserti će ispasti još bolji i bolje se "dići". Ja to obično ne činim jer bi mi bilo žao baciti žutanjke,a ne da mi se raditi majonezu ili tako nešto slično.
Druga problematika bili su međuobroci, nešto što se može "baciti pod zub" između glavnih obroka. Tu sam jela sam orašasto voće, kuhano jaje, malo čvaraka ili pršuta, mozzarellu, pola avokada, masline, domaći kefir...
Kakva je to prehrana s "cheat" obrokom?
Prije nego krenem s rezultatima da se osvrnem i na onaj moj jedan "cheat day" odnosno obrok. Odlučila sam se na to zbog toga što sam mislila da naprosto neću moći izdržati bez meni nekih omiljenih jela. Prije ili kasnije puknula bih kada bi znala da idućih XY mjeseci ne smijem pojesti rižoto, hamburger, krumpir... I odlučila sam da me, ako ikada posustanem i "sagriješim" (a bilo je tih trenutaka), neće peći savjest zbog toga te da ću naprosto nastaviti dalje sa svojom LCHF prehranom.
Mislim da je upravo ovo bilo ključno što sam ustrajala u ovoj prehrani. Jer kada znam da nešto ne smijem, onda baš to želim. Ovako ja znam da mogu pojesti pizzu, njoke ili pržene krumpiriće ako se baš zaželim – naravno ne u ogromnim količinama (ne možete se sad opet udaviti u pizzi, treba se kontrolirati), niti često, ali imam tu opciju slobodnu.
Stvar je u tome da što ste dulje na ovoj prehrani, manja vam je želja za tim namirnicama, a to vrijedi i za slatko. Tako se mnogo puta dogodi da ja i po dva ili tri tjedna ne uživam u svom "cheat" obroku. A ponekad se, iako se jako trudim da se to ne dešava, zalome i dva-tri u istom tjednu.
Stvar je samo da se ne odustaje čak i ako se sagriješi. Niti će svijet propasti ako vi i dva dana za redom odlučite jesti ugljikohidrate, niti ćete vi natući ne znam koliko kilograma za to vrijeme. Ovo nije brzinska dijeta već dugotrajan, ako ne i cjeloživotni proces (ja mislim da će za mene upravo to i biti), a kilogrami se ne tope brzo, ali se tope zdravo.
Problemi s restoranima, putovanjima i druženjima
Biti na ovoj prehrani nije uvijek lako. Mislim, lako je kada ste kod kuće jer sami spremate obroke. Problemi se javljaju kada izađete iz svoje zone udobnosti. Već u restoranu dolazi do problema što i kako jesti, jer, vjerujte mi, dozlogrdi jesti meso s roštilja sa salatom. Još veći se problemi javljaju kada ste pozvani na druženje ili večeru kod prijatelja ili poznanika. Gdje god odete morate objašnjavati što sve ne jedete i zbog čega.
Ako idete na poslovno putovanje koje uključuje poslovne večere s već isplaniranim menijem - opet morate sve objašnjavati. Stvari su još gore ako idete na dalje putovanje. Primjerice ja sam išla u Južnu Koreju - em za vrijeme putovanja nemaš baš previše što za jesti jer nije kao da možeš kupiti sendvič na aerodromu, a ne možeš baš niti u neki fast food. Svoju pak hranu na avion ne možeš nositi... I onda sletiš u zemlji gdje se gotovo sve poslužuje s rižom ili rezancima, a ne razumiju te baš najbolje da bi ti samo meso i povrće...
Unatoč svemu tome, svejedno se isplati...
Rezultati i pauza od LCHF-a
S prijelaskom na ovu prehranu ne znam gdje uopće početi s pozitivnim stvarima. Već nakon par tjedana, nakon što sam se navikla na ovakav način prehrane, osjećala sam se fantastično. Više nisam bila pospana u toku dana. Česte glavobolje koje sam imala (i do dva puta tjedno) više uopće nemam. Razina energije je drastično povećana.
A doznala sam i da sam osjetljiva na gluten. Kojih dobrih 15-ak godina (i svakakvih probavnih problema) ja sam živjela u uvjerenju da ne podnosim laktozu (odbijala sam otići nutricionistu na konkretan pregled). No nije tako, već je problematičan očito bio upravo gluten. Sve mi se u organizmu normaliziralo.
I kilogrami su se počeli topiti. Unutar godine dana ja sam izgubila tridesetak kilograma i otprilike isto toliko centimetara u struku...
A onda sam nekako posustala. Čini mi se da je došlo do zamora od ovakve prehrane, pa sam s krajem proljeća ove godine sve više počela griješiti. To se u toku ljeta pretvorilo u totalno odstupanje od LCHF prehrane i potrajalo je sve do kolovoza. Tada sam ponovo krenula natrag na ovaj režim prehrane. Kako i ne bih kad sam ponovo počela imati sve iste probleme, umor, letargija, glavobolje... A vratila sam i nekoliko izgubljenih kilograma.
Sada sam ponovno mjesec i pol na LCHF režimu, izgubila gotovo sve što sam natukla natrag i hrabro nastavljam dalje. I sada znam da mi ovaj način prehrane zaista nevjerojatno pomaže. Zbog ove višemjesečne pauze ne mislim se puno uzrujavati.
Obožavam što imam puno više energije, što nema više glavobolja niti bolova u želucu, što ne razmišljam više o hrani kao prije. Koliko će to potrajati? Ne znam. Nadam se da će to biti trajno stanje... Svatko tko je bio na dijeti i tko vodi bitku s viškom kilograma zna da ovo nije lako. Drugih se ovisnosti možda možeš odreći "cold turkey", ali jesti moramo svi... Zato...poželite mi sreću!
Sada slijede neki od meni omiljenih recepata. (A ako se pokaže interes možda ih s vama podijelim i još koji puta!)
By: Not Everyone's Cup of Tea
Foto: bit24 - fotolia