Kuhanje večere ponekad može biti izazov - pogotovo kada si umorna i recept zahtijeva da koristiš više lonaca i tava. (Jer, kao što svi znamo, pranje posuđa je apsolutno najgori dio kuhanja!)
Stoga smo pronašle pet brzih i jednostavnih večera koje se u potpunosti rade na jednom plehu za pečenje tako da možeš potrošiti više vremena uživajući u hrani, a manje kuhajući.
Pročitaj još:
Zapečena piletina s korjenastim povrćem
Priprema:
1. Povrće nareži i usitni po želji. Pećnicu zagrij na 220 stupnjeva.
2. U velikoj zdjeli pomiješaj prokulice, krumpir, luk, mrkve, češnjakk, ulje, začine, šećer, malo soli i malo papra.
3. U maloj zdjeli za miješanje pomiješaj rastopljeni maslac, začine po želji, sol i papar. Piletinu osuši papirnatim ručnicima i začini solju i paprom.
4. Povrće stavi na lim za pečenje, a zatim i piletinu, s kožicom prema gore. Piletinu premaži maslacem i začinima.
5. Peci oko 40-ak minuta, a zatim izvadi lim iz pećnice, obloži ga aluminijskom folijom i ostavi ga 5 minuta na sobnoj temperaturi.
Sastojci:
- 340 g prokulica
- 340 g mladog krumpira (manji komadi)
- 2 ljubičasta luka
- 6 režnja češnjaka
- 4 mrkve (srednje veličine)
- 1 žlica ulja po izboru
- 2 žličice timjana
- 3 žličice ružmarina
- žličica šećera
- sol, papar
- 2 žlice maslaca (otopljenog)
- 1 kg pilećeg zabatka
Zapečeno povrće s daškom jeseni
Priprema:
1. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Operi i nasjeckaj povrće na manje komade.
2. Povrće rasporedi po velikom limu za pečenje tako da je u jednom sloju, a ne da se gomila jedno preko drugog. Premaži maslinovim uljem, a zatim dodaj bosiljak i prstohvat soli i papra.
3. Peci povrće 30-40 minuta (miješajući jednom ili dva puta tijekom pečenja) dok povrće ne postane mekano i ne porumeni po rubovima.
4. Po želji dodaj još soli ili drugih začina. Prije samog posluživanja pospi svježim nasjeckanim peršinom.
Sastojci:
- 2 tikvice
- 1 patliđan
- 1 muškatna bundeva
- 1 ljubičasti luk
- 2 paprike (po izboru)
- 2 žlice maslinovog ulja
- žličica bosiljka
- sol, papar
- 1/4 šalice svježeg peršina
Zapečene hrenovke i batat s povrćem
Priprema:
1. Prethodno zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Nareži kobasice ili hrenovke. Batat takđer nareži na manje kockice.
2. Na veliki lim za pečenje dodaj kobasice, povrće i mljeveni češnjak. Premaži maslinovim uljem i pospi začinima po želji. Sve dobro promiješaj i peci oko 20 minuta.
Sastojci:
- 350-450 g hrenovki ili kobasica po izboru (oko 3 šalice)
- 2 šalice batata
- 2 šalice brokula
- 1 šalica paprike
- 2 režnja češnjaka
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 žlica talijanskih ili meksičkih začina (ovisno o želji)
- sol, papar
Zapečene prokulice s mozzarellom i češnjakom
Priprema:
1. Zagrij pećnicu na 220 stupnjeva. Lagano namasti lim za pečenje s malo ulja ili koristi papir za pečenje.
2. Rasporedi prokulice na lim za pečenje u jedan sloj. U maloj zdjeli pomiješaj maslinovo ulje, rastopljeni maslac, češnjak, sol i papar. Smjesu ulja i maslaca premaži po prokulicama.
3. Peci 20-25 minuta dok ne omekšaju. Izvadi iz pećnice i dodaj natrganu mozzarellu. Vrati u pećnicu i peci dok se sir ne otopi (oko 4-5 minuta).
Sastojci:
- 500-700 g prokulica
- 2-3 žlice maslinovog ulja
- 2 žlice otopljenog maslaca
- 6 režnja češnjaka
- sol, papar
- 1 1/2 šalice mozzarelle
Zapečeni losos sa šparogama i krumpirom
Priprema:
1. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Pomiješaj krumpire s uljem, soli, paprom, češnjakom i začinima po želji te sve smjesti na lim za pečenje. Peci 10 minuta.
2. Dodaj losos i šparoge na lim za pečenje. Pomiješaj maslac, med, senf, začine po želji i premaži losos smjesom.
3. Peci 15-20 minuta i pred kraj pečenja poprskaj sve sa sokom od limuna i još malo maslinovog ulja.
Sastojci:
- 2-4 fileta lososa
- 450 g šparoga
- 700 g mladog krumpira (mali komadići)
- 3 žlice maslinovog ulja
- sol, papar
- 2 žličice začina po želji
- žličica češnjaka u prahu
- 2 žlice otopljenog maslaca
- 2 žlice meda
- 2 žlice senfa
- pola limuna