Gastro
Gastro

5 jednostavnih večera iz pećnice za koje ti treba samo lim za pečenje

5 jednostavnih večera iz pećnice za koje ti treba samo lim za pečenje
Najbolji dio? Nakon večere moraš oprati samo jednu stvar!

Kuhanje večere ponekad može biti izazov - pogotovo kada si umorna i recept zahtijeva da koristiš više lonaca i tava. (Jer, kao što svi znamo, pranje posuđa je apsolutno najgori dio kuhanja!) Stoga smo pronašle pet brzih i jednostavnih večera koje se u potpunosti rade na jednom plehu za pečenje tako da možeš potrošiti više vremena uživajući u hrani, a manje kuhajući.  Pročitaj još:

Zapečena piletina s korjenastim povrćem

Priprema: 1. Povrće nareži i usitni po želji. Pećnicu zagrij na 220 stupnjeva. 2. U velikoj zdjeli pomiješaj prokulice, krumpir, luk, mrkve, češnjakk, ulje, začine, šećer, malo soli i malo papra.  3. U maloj zdjeli za miješanje pomiješaj rastopljeni maslac, začine po želji, sol i papar. Piletinu osuši papirnatim ručnicima i začini solju i paprom.  4. Povrće stavi na lim za pečenje, a zatim i piletinu, s kožicom prema gore. Piletinu premaži maslacem i začinima. 5. Peci oko 40-ak minuta, a zatim izvadi lim iz pećnice, obloži ga aluminijskom folijom i ostavi ga 5 minuta na sobnoj temperaturi.     

Sastojci:

340 g prokulica 

340 g mladog krumpira (manji komadi)

2 ljubičasta luka 

6 režnja češnjaka

4 mrkve (srednje veličine)

1 žlica ulja po izboru

2 žličice timjana

3 žličice ružmarina

žličica šećera

sol, papar

2 žlice maslaca (otopljenog)

1 kg pilećeg zabatka

Zapečeno povrće s daškom jeseni

Priprema: 1. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Operi i nasjeckaj povrće na manje komade. 2. Povrće rasporedi po velikom limu za pečenje tako da je u jednom sloju, a ne da se gomila jedno preko drugog. Premaži maslinovim uljem, a zatim dodaj bosiljak i prstohvat soli i papra.  3. Peci povrće 30-40 minuta (miješajući jednom ili dva puta tijekom pečenja) dok povrće ne postane mekano i ne porumeni po rubovima.  4. Po želji dodaj još soli ili drugih začina. Prije samog posluživanja pospi svježim nasjeckanim peršinom.    

Sastojci:

2 tikvice

1 patliđan

1 muškatna bundeva

1 ljubičasti luk

2 paprike (po izboru)

2 žlice maslinovog ulja

žličica bosiljka

sol, papar

1/4 šalice svježeg peršina

Zapečene hrenovke i batat s povrćem

Priprema: 1. Prethodno zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Nareži kobasice ili hrenovke. Batat takđer nareži na manje kockice.  2. Na veliki lim za pečenje dodaj kobasice, povrće i mljeveni češnjak. Premaži maslinovim uljem i pospi začinima po želji. Sve dobro promiješaj i peci oko 20 minuta.  

Sastojci:

350-450 g hrenovki ili kobasica po izboru (oko 3 šalice)

2 šalice batata

2 šalice brokula

1 šalica paprike

2 režnja češnjaka

2 žlice maslinovog ulja

1 žlica talijanskih ili meksičkih začina (ovisno o želji)

sol, papar

Zapečene prokulice s mozzarellom i češnjakom

Priprema: 1. Zagrij pećnicu na 220 stupnjeva. Lagano namasti lim za pečenje s malo ulja ili koristi papir za pečenje. 2. Rasporedi prokulice na lim za pečenje u jedan sloj. U maloj zdjeli pomiješaj maslinovo ulje, rastopljeni maslac, češnjak, sol i papar. Smjesu ulja i maslaca premaži po prokulicama.  3. Peci 20-25 minuta dok ne omekšaju. Izvadi iz pećnice i dodaj natrganu mozzarellu. Vrati u pećnicu i peci dok se sir ne otopi (oko 4-5 minuta).     

Sastojci:

500-700 g prokulica

2-3 žlice maslinovog ulja

2 žlice otopljenog maslaca

6 režnja češnjaka

sol, papar

1 1/2 šalice mozzarelle

Zapečeni losos sa šparogama i krumpirom

Priprema: 1. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Pomiješaj krumpire s uljem, soli, paprom, češnjakom i začinima po želji te sve smjesti na lim za pečenje. Peci 10 minuta. 2. Dodaj losos i šparoge na lim za pečenje. Pomiješaj maslac, med, senf, začine po želji i premaži losos smjesom. 3. Peci 15-20 minuta i pred kraj pečenja poprskaj sve sa sokom od limuna i još malo maslinovog ulja.     

Sastojci:

2-4 fileta lososa

450 g šparoga

700 g mladog krumpira (mali komadići)

3 žlice maslinovog ulja

sol, papar

2 žličice začina po želji

žličica češnjaka u prahu

2 žlice otopljenog maslaca

2 žlice meda

2 žlice senfa

pola limuna