Jedan od razloga zbog kojih toliko volimo Božić je i fina hrana u kojoj ćemo imati prilike uživati ovih dana.
U vrijeme Božića i blagdana već se tradicionalno pripremaju brojne slastice, kolači i deserti, a ako još uvijek ne znaš što pripremiti za Božić kad je riječ o kolačima, pogledaj naše prijedloge jer imamo tri slatke ideje.
Foto: Unsplash
Čokoladna torta s narančom
Sastojci:
5 jaja
4 naranče
150 g brašna
70 g maslaca
100 g šećera
prstohvat soli
Za glazuru:
150 g čokolade
70 g maslaca
Priprema:
Najprije izmiksati jaja sa šećerom pa dodati otopljeni maslac, sok od naranče i na kraju brašno. Dobivenu smjesu ulijati u okrugli kalup za torte i peći na 180 stupnje oko 30 minuta. Dok se biskvit ohladi, prelijati ga sokom od cijeđenih naranči. Za glazuru rastopiti maslac pa umiješati čokoladu natrganu na kockice i prelijati po torti. Ukrasiti kriškama naranče.
Božićni kuglof
Sastojci:
250 g brašna
3 jaja
4 žlice meda
3 žlice ulja
1 šalica grožđica
100 g mljevenih oraha ili badema
2 žličice začina za medenjake
1 žličica praška za pecivo
3 jabuke
prstohvat soli
Priprema:
Izmiješati brašno, začin za medenjake te prašak za pecivo i malo soli. U posebnoj zdjeli miksati jaja, ulje i med pa pomiješati sa smjesom od brašna. Na kraju umiješati ribane jabuke i grožđice. Ostaviti smjesu da malo odstoji i prebaciti u kalup za kuglof. Peći oko pola sata na 160 stupnjeva. Dok se ohladi prelijati čokoladnom glazurom.
Čokoladni fudge
Sastojci:
400 ml kondenziranog mlijeka
350 g tamne čokolade
pola žličice ekstrakta od vanilije
3 žlice maslaca
Priprema:
U loncu pomiješati kondenzirano mlijeko s čokoladom, maslacem i vanilijom. Kuhati dok se sve ne otopi, ali paziti da smjesa na zavrije. Smjesa treba biti gusta, idealno je kuhati oko 7 minuta. Prebaciti u posudu ili tepsiju, poravnati i ostaviti u hladnjaku da se dobro stegne. Nakon toga narezati na kocke i poslužiti.