Gastro
Gastro

3 slatka deserta idealna za Božić

3 slatka deserta idealna za Božić
Slastice kojima nitko neće moći odoljeti

Jedan od razloga zbog kojih toliko volimo Božić je i fina hrana u kojoj ćemo imati prilike uživati ovih dana.   U vrijeme Božića i blagdana već se tradicionalno pripremaju brojne slastice, kolači i deserti, a ako još uvijek ne znaš što pripremiti za Božić kad je riječ o kolačima, pogledaj naše prijedloge jer imamo tri slatke ideje.  

Foto: Unsplash

Čokoladna torta s narančom

Sastojci:   5 jaja 4 naranče 150 g brašna 70 g maslaca 100 g šećera prstohvat soli   Za glazuru:   150 g čokolade 70 g maslaca     Priprema:   Najprije izmiksati jaja sa šećerom pa dodati otopljeni maslac, sok od naranče i na kraju brašno. Dobivenu smjesu ulijati u okrugli kalup za torte i peći na 180 stupnje oko 30 minuta. Dok se biskvit ohladi, prelijati ga sokom od cijeđenih naranči. Za glazuru rastopiti maslac pa umiješati čokoladu natrganu na kockice i prelijati po torti. Ukrasiti kriškama naranče.

Božićni kuglof

Sastojci:

  250 g brašna 3 jaja 4 žlice meda 3 žlice ulja 1 šalica grožđica 100 g mljevenih oraha ili badema 2 žličice začina za medenjake 1 žličica praška za pecivo 3 jabuke prstohvat soli     Priprema:   Izmiješati brašno, začin za medenjake te prašak za pecivo i malo soli. U posebnoj zdjeli miksati jaja, ulje i med pa pomiješati sa smjesom od brašna. Na kraju umiješati ribane jabuke i grožđice. Ostaviti smjesu da malo odstoji i prebaciti u kalup za kuglof. Peći oko pola sata na 160 stupnjeva. Dok se ohladi prelijati čokoladnom glazurom. 

Čokoladni fudge

Sastojci:   400 ml kondenziranog mlijeka 350 g tamne čokolade pola žličice ekstrakta od vanilije 3 žlice maslaca   Priprema:   U loncu pomiješati kondenzirano mlijeko s čokoladom, maslacem i vanilijom. Kuhati dok se sve ne otopi, ali paziti da smjesa na zavrije. Smjesa treba biti gusta, idealno je kuhati oko 7 minuta. Prebaciti u posudu ili tepsiju, poravnati i ostaviti u hladnjaku da se dobro stegne. Nakon toga narezati na kocke i poslužiti.