Gastro
Gastro

3 slasna recepta za jesenske dane

3 slasna recepta za jesenske dane
Ovo su naše omiljene slastice za jesenske dane

Jesen nam donosi obilje boja, mirisa i ukusa, ali i prefinih plodova. To je i jedan od razloga zbog kojih je toliko volimo. Šareno lišče, tople dekice i mirisni recepti u nama bude apetit i želju za danima provedenima u toplini doma. Kao neke od glavnih namirnica jeseni ističu se bundeve, jabuke, šljive, rogač, orasi i cimet, a one se odlično slažu u mnogim jesenskim slasticama koje će svojim mirisima ispuniti naš dom u danima koji su pred nama. Naša tri omiljena recepta za jesenske dane otkrivamo ti u nastavku pa ih svakako isprobaj i zasigurno ćeš se oduševiti.

Foto: Unsplash, Instagram

Torta od jabuke i rogača

Sastojci: 4 jaja 4 jabuke srednje veličine 150 g mljevenog rogača 1/2 šalice smeđeg šećera 1/2 šalice mlijeka 1/2 šalice ulja 1 šalica brašna 1/2 vrećice praška za pecivo 1 vanilin šećer 1/2 šalice grožđica 100 g sjeckane čokolade Glazura 3 žlice maslaca 150 g čokolade za pečenje Priprema: Pomiješati jaja sa šećerom i dobro ih umutitit. Postepeno dodavati sve ostale suhe pa mokre sastojke i ribane jabuke te dobro promiješati, a na kraju dodati grožđice i sjeckanu čokoladu. Prebaciti u okrugli kalup i peći 40 minuta na 180 stupnjeva. Ohlađenu tortu prelijati čokoladnom glazurom.

Knedle sa šljivama

Sastojci: 1 kg pirea od krumpira 2 jaja 50 dag brašna 15 komada šljiva (svježe ili smrznute) 2 žlice ulja prstohvat soli 2-3 žlice krušnih mrvica malo cimeta Priprema: Za pire oguliti i skuhati krumpit te napraviti pire o dobro ohladiti. U ohlađeni pire dodati jaja, brašno, malo soli i ulja te zamijesiti i oblikovati knedle. U svaku knedlu staviti po jednu šljivu. Knedle kuhati u posoljenoj vreloj vodi oko 15-ak minuta. Prije posluživanja kratko popržiti na ulju s krušnim mrvicama i cimetom. Poslužiti uz pekmez i kiselo vrhnje.  

Prhka pita s jabukama

Sastojci: 300 g mekog brašna 150 g maslaca 100 g šećera 2 jaja 1/2 vrećice praška za pecivo Nadjev: 6 jabuka 2 žlice šećera 1 vanilin šećer Pola žličice cimeta 1 žličica ulja Malo limunovog soka Priprema: Najprije mikserom umutiti margarin sa šećerom te dodati jaja, brašno pomiješano s praškom za pecivo. Rukama zamijesiti prhko tijesto. Podijeliti tijesto u dvije kugle, zamotati u prozirnu foliju i staviti u hladnjak. Za to vrijeme pripremiti nadjev. Jabuke oguliti i naribati te ih pomiješati s šećerom, cimetom, uljem i limunovim sokom. Razvaljati tijesto i staviti u okrugli kalup te premazati nadjevom od jabuka. Izvaljati i drugi dio tijesta i staviti preko nadjeva. Peći oko 40 minuta na 180 stupnjeva. Ohlađeno posipati šećerom u prahu i poslužiti.