Jesen nam donosi obilje boja, mirisa i ukusa, ali i prefinih plodova. To je i jedan od razloga zbog kojih je toliko volimo.
Šareno lišče, tople dekice i mirisni recepti u nama bude apetit i želju za danima provedenima u toplini doma. Kao neke od glavnih namirnica jeseni ističu se bundeve, jabuke, šljive, rogač, orasi i cimet, a one se odlično slažu u mnogim jesenskim slasticama koje će svojim mirisima ispuniti naš dom u danima koji su pred nama.
Naša tri omiljena recepta za jesenske dane otkrivamo ti u nastavku pa ih svakako isprobaj i zasigurno ćeš se oduševiti.
Foto: Unsplash, Instagram
Torta od jabuke i rogača
Sastojci:
4 jaja
4 jabuke srednje veličine
150 g mljevenog rogača
1/2 šalice smeđeg šećera
1/2 šalice mlijeka
1/2 šalice ulja
1 šalica brašna
1/2 vrećice praška za pecivo
1 vanilin šećer
1/2 šalice grožđica
100 g sjeckane čokolade
Glazura
3 žlice maslaca
150 g čokolade za pečenje
Priprema:
Pomiješati jaja sa šećerom i dobro ih umutitit. Postepeno dodavati sve ostale suhe pa mokre sastojke i ribane jabuke te dobro promiješati, a na kraju dodati grožđice i sjeckanu čokoladu. Prebaciti u okrugli kalup i peći 40 minuta na 180 stupnjeva. Ohlađenu tortu prelijati čokoladnom glazurom.
Knedle sa šljivama
Sastojci:
1 kg pirea od krumpira
2 jaja
50 dag brašna
15 komada šljiva (svježe ili smrznute)
2 žlice ulja
prstohvat soli
2-3 žlice krušnih mrvica
malo cimeta
Priprema:
Za pire oguliti i skuhati krumpit te napraviti pire o dobro ohladiti. U ohlađeni pire dodati jaja, brašno, malo soli i ulja te zamijesiti i oblikovati knedle. U svaku knedlu staviti po jednu šljivu. Knedle kuhati u posoljenoj vreloj vodi oko 15-ak minuta. Prije posluživanja kratko popržiti na ulju s krušnim mrvicama i cimetom. Poslužiti uz pekmez i kiselo vrhnje.
Prhka pita s jabukama
Sastojci:
300 g mekog brašna
150 g maslaca
100 g šećera
2 jaja
1/2 vrećice praška za pecivo
Nadjev:
6 jabuka
2 žlice šećera
1 vanilin šećer
Pola žličice cimeta
1 žličica ulja
Malo limunovog soka
Priprema:
Najprije mikserom umutiti margarin sa šećerom te dodati jaja, brašno pomiješano s praškom za pecivo. Rukama zamijesiti prhko tijesto. Podijeliti tijesto u dvije kugle, zamotati u prozirnu foliju i staviti u hladnjak. Za to vrijeme pripremiti nadjev. Jabuke oguliti i naribati te ih pomiješati s šećerom, cimetom, uljem i limunovim sokom. Razvaljati tijesto i staviti u okrugli kalup te premazati nadjevom od jabuka. Izvaljati i drugi dio tijesta i staviti preko nadjeva. Peći oko 40 minuta na 180 stupnjeva. Ohlađeno posipati šećerom u prahu i poslužiti.