Francuski tost je jelo od mekanog kruha umočenog u razmućeno jaje i prženog na maslacu ili ulju. Ovo se jelo uglavnom jede za doručak i popularno je diljem cijeloga svijeta. Iako može biti u slanim varijantama, svoju planetarnu popularnost stekao je upravo kao slatki doručak.
Korijeni ovog popularnog doručak sežu daleko u povijest, čak do drevnog Rima. Ime francuski tost prvi je puta upotrebljeno u 17. stoljeću u Engleskoj, a recept su zajedno s imenom u Ameriku donijeli prvi doseljenici. Zanimljiv podatak je da je Francuska jedina zemlja u kojoj se ovo jelo nikada ne naziva francuskim tostom, već ''pain perdu'' to jest ''izgubljeni kruh''.
Francuski se tost obično jede posut šećerom u prahu ili medom, s voćem poput bobičastog ili banana. Ova poslastica za doručak može se upotpuniti i s malo tučenog vrhnja što joj daje posebno božanstven dojam. U slanim se varijantama može jesti sam za sebe, a često mu se dodaje malo sira, šunke ili slanine.
MI smo izdvojile recepte za dvije slatke i jednu klasičniju slanu varijantu, koje su nas posebno oduševile okusima, teksturom i posebno jednostavnom i brzom pripremom.
'Cheesecake od borovnice' francuski tost
Sastojci:
4 kriške tost kruha
250 g krem sira
½ šalice borovnica
1 žlica šećera u prahu
1 žlica šećera
1 jaje
1 vanili šećer
2 žlice maslaca
Priprema:
U zdjelici pomiješaj krem sir, šećer u prahu i borovnice (možeš ih malo usitniti da bolje sjednu u kruh). U drugoj zdjelici razmuti jaje pa mu dodaj šećer i vanili šećer. Na jednu krišku tosta namaži pola smjese od sira i borovnica, pa je preklopi drugom. Sendvič lagano stisni oko rubova pa ga sa svake strane umoči u jaje. Tostove peci na maslacu na srednje jakoj vatri, 2-3 minute. Makni i s vatre i pospi s malo šećera u prahu.
Francuski tost s kuhanom šunkom i Mozzarellom
Sastojci
4 kriške tost kruha (ili nekog drugog kruha)
2 šnite kuhane šunke
100 g Mozzarelle
2 jaja
2 žlice maslaca
Priprema:
Na jednu šnitu tost kruha stavi šunku i mozzarellu narezanu na ploške pa je preklopi s drugom šnitom. Razmuti jaja i posoli i popapri po želji. Sendviče dobro umoči u jaja pa ih ispeci na maslacu 2-3 minute sa svake strane.
Francuski tost 'pita od jabuke'
Sastojci:
1 ½ jabuke
1 žličica cimeta
4 šnite tost kruha
2 velike žlice šećera
1 žličica meda
1 vanili šećer
1 jaje
Priprema:
Jabuke nareži na male kockice pa ih pirjaj u loncu s 1 žlicom šećera, medom, cimetom i 2-3 žlice vode. Makni ih s vatre dok omekšaju a voda potpuno ispari, pa malo manje od pola smjese stavi na jednu krišku tosta i preklopi s drugom (ostavi oko trećinu jabuka za ukrašavanje). Jaje razmuti s preostalim šećerom i vanili šećerom, te u smjesu umoči sendviče sa svake strane. Peci oko 3-4 minute na srednje jakoj vatri, makni s vatre i prelij s preostalim jabukama.