2. Hrvatski festival hrane i vina počinje već sutra. Na njemu će se predstaviti brojne hrvatske, ali i strane regije sa svojim autohtonim receptima i hranom koja ima stoljetnu tradiciju, a danas je jednako intrigantna i omiljena kao nekad.
U četvrtak od 15.00 sati predstavit će se Virovitičko – podravska županija, odnosno tamošnji Restoran Planinarskog doma Jankovac. Posjetitelji sajma će u cooking showu chefa Dalibora Kovača moći kušati toplo hladnu salatu od jelena, odrezak od divljači u umaku od šumskog voća te lovački grah, sve u svemu prava kontinentalna gozba! Ovu će prezentaciju sudjelovati i nogometaši Dinama Ivo Pinto i Ruben Lima
Ovom prilikom gostima festivala će se predstaviti i Pustara 'Vištica', jedno od najatraktivnijih turističkih odredišta ovoga kraja. U njihovom će showu svoje kulinarsko umijeće pokazati poznati chef Branko Ognjenović u prezentaciji zanimljivog naziva 'Slavonska tradicionalna jela od batate i divljači'.
Nagrađivani restoran Mamica iz Pušćine, u Hrvatskoj i regiji je poznat po pripremi tradicionalnih međimurskih jela. Cooking show pod nazivom 'trganci su opet IN' svakako nemojte propustiti. Međimurje će se predstaviti u 16.30 sati.
Pod motom 'Nova definicija međimurske kuhinje' imat ćemo još jednu priliku upoznati ovu regiju. Marko Palfi i Slađana Herman će u subotu u 13.00 sati u VIP šatoru* pripremiti čak 6 sljedova međimurskih specijaliteta na događanju pod nazivom 'Bajkoviti okusi Međimurja usret Urbanova'.
Hotel Dunav na festivalu će predstavljati kuhinju Vukovarsko - srijemske županije. Radionicu simpatičnog naziva 'Tačke, riba i meso na glavačke' vodit će kuhar Željko Kovčalija. Oni koji žele doznati što se krije u nazivu ovog cooking showa neka posjete festival u petak između 13.30 i 14.15.
Istog dana u 15.45 okuse Baranje i njene suptilne mađarske note predstavit će restoran Piroš Čizma. Punjeni rolani file soma i paštetu od soma pripremi će kuhar Robert Pinto.
Dašak Slavonije donosi i prezentacija 'Srijem, Srijem, Srijem, fino je vino u njem'. Koja će već prvog dana festivala s početkom u 15.00 sati biti održana u VIP šatoru*. U petak u 13.00 sati će se svojim vinima na istom mjestu pohvaliti i Istrijani na događanju 'Istria aficionado'.
U subotu u 15.45 posjetitelji VIP šatora* uživat će u jednoj izuzetnoj slavonskoj delikatesi. Na prezentaciji 'Crna svinja fajferica' imat će priliku kušati kulen spravljen od mesa ove autohtone životinje i kušati vino odabrano posebno za ovu prigodu.
Na 2. Hrvatskom festivalu hrane i vina predstavit će se i kuhinje susjednih zemalja. Posjetitelji festivala imat će priliku kušati omiljena Makedonska vina u sklopu cooking showa kuhara Ordancha Uneva koji će ovom prigodom pripremiti Janjeći kotlet u umaku od sjemenki bundeve, palentu sa sirom te pastrve na ohridski način.
Za okuse Slovenije na sajmu će biti zadužen poznati chef Janez Bratovž i to u društvu jednog od finalista poznatog kulinarskog TV showa, Markom Palfijem. Festivalski posjetitelji će iz kuhinje ove dvojice stručnjaka moći probati kvarnerski škamp ovijen u kadaifu na pireu od pasternjaka s umakom od sipinog crnila, marakuje i bademovog mlijeka. Na drugom će se tanjuru naći guščja jetra sa želeom od malina, kandirani orasi i bundeva u vaniliji s umakom od čokolade i konjaka.
Janez Bratovž bit će zvijezda još jedne radionice i to one vinske. 'Okusi Slovenije J&B i Graben vina' ugostit će festivalski VIP šator* u petak u 17.30.
Na festivalu će se predstaviti i čitava jedna regija susjedne Slovenije. U petak u 15.45 pod nazivom 'Okusi Bizeljskog' predstavit će se istoimena regija iz koje ćemo imati priliku kušati bizeljski heljdin kolač Društva kmetic.
PROGRAM VIP ŠATORA U ARENI ZAGREB:
Četvrtak, 19.30 sati – premjera filma Dokumentarnog programa HTV-a „Dossier Zinfandel“
Petak, 13.00 sati – predstavljanje TZ Istre „Istra Aficionado“ kroz restorane Pergola, Stari podrum i Buščina
Petak, 15.30 sati – predstavljanje vinara Hercegovine
Subota, 10.30 sati – prezentacija Klastera pršuta Hrvatske
Subota, 13.00 sati – prezentacija Međimurske županije „Bajkoviti okusi Međimurja ususret Urbanova“
Subota, 15.45 sati – prezentacija udruge „Crna svinja Fajferica“ te degustacija kulena od autohtone slavonske svinje
Cijena ulazniceza Festival iznosit će:
- Dnevna ulaznica iznosi 35,00 kuna
- Grupna karta za 25 i više osoba iznosi 15,00 kuna
- Trodnevna karta (za cijelo vrijeme trajanja festivala) iznosi 90,00 kuna
- Karta za djecu do 10 godina bit će besplatna
Radno vrijeme Festivala:
Četvrtak, 3. travnja 2014. 14:00-19:00
Petak, 4. travnja 2014. 12:00-20:00
Subota, 5. travnja 2014. 12:00-20:00
Saznajte više na www.festivalhraneivina.hr
Pokrovitelji Festivala:
2. Hrvatski festival hrane i vina održava se u Areni Zagreb od 3. do 5. travnja uz partnerstvo Grada Zagreba, Hrvatske gospodarske komore, pokroviteljstvo zemlje pokrovitelja Italije te medijsko pokroviteljstvo Jutarnjeg lista, tportala, Soundset plavog i Mreže tv. Festival također podržavaju Turističke zajednice i županije – Osječko-baranjska županija, Brodsko-posavska županija, Požeško-slavonska, Vukovarsko-srijemska, Virovitičko-podravska, Primorsko-goranska županija, Dubrovačko-neretvanska županija te Istarska županija.
Spoj tradicije i modernog pristupa očekuje posjetitelje 2. Hrvatskog festivala hrane i vina