Samo hrabro

Vrijeme je za proljetno presađivanje biljaka. Evo što trebaš znati

Proljetno presađivanje biljaka jedan je od stresnijih rituala svim vlasnicima biljaka. Naime, lošim presađivanjem možemo oštetiti korijen ili čak i ubiti biljku, a da bismo to izbjegli bitno je slijediti savjete stručnjaka

BeFunky-collage (1).jpg
Foto: Pexels

Bližimo se svibnju i pred nama je sve više sunčanih i lijepih dana. To će najbolje osjetiti ljubitelji biljaka, jer će njihovi omiljeni zeleni prijatelji početi nekontrolirano bujati, a poneke će biti potrebno presaditi i u bolje i veće tegle. Vrijeme presađivanja je samo po sebi stresno za biljke, pa bi trebali biti posebno pažljivi prema njima u ovom periodu. Uz ovih nekoliko savjeta proljetno presađivanje biljaka proći će bez imalo problema, a tvoje biljke će do ljeta izrasti u pravu kućnu džunglu.

Image
Unesi malo zelenila u svoj dom

Sobne biljke uvijek je dobro imati, a ovih pet uspjet će baš svima

Ono što prvo trebaš odrediti jest treba li tvoja biljka presađivanje. Pitaš se kako biti sigurna? Znači, prvo bi trebala provjeriti ili procijeniti je li korijenje preveliko i je li mu teglica postala pretijesna. Preporuča se barem svake dvije godine presađivati sobne biljke upravo iz tog razloga. Također, trebaš presaditi biljku ako je želiš razdvojiti na više manjih, ali i ako uočiš na biljci neke promjene na listovima koje ukazuju da joj nije dobro – tipa žute ili smeđe mrlje, lišaji itd.

Kada se odlučiš presaditi svoje biljke, bitno je da odabereš pravu veličinu, oblik i materijal tegle, kao i odgovarajuću zemlju i drenažu. Očisti trulo korijenje i ostale eventualne osušene i oštećene dijelove biljke te nježno presadi svoju zelenu prijateljicu. Na što sve još trebaš pripaziti pri ovom delikatnom poslu saznaj u nastavku.

Budi nježna

Proljetno presađivanje biljaka moraš prije svega odraditi nježno. Biljka je najosjetljivija kada je izvan zemlje. Jednom kada je staviš u novu zemlju, koju ćeš pažljivo utisnuti oko korijena, stavi ju na mjesto koje joj odgovara, dohrani i pusti nekoliko dana na miru. Biljka se mora prilagoditi novoj zemlji i novom okruženju te će joj trebati malo vremena.

Pažljivo odaberi teglu

Ovisno o tome koje biljke presađuješ, trebala bi razmisliti o materijalu, obliku i veličini tegle. Nikada biljku nemoj presađivati u preveliku teglu, najbolje je odabrati onu za broj veću od prethodne. Za neke biljke koje se ne presađuju toliko često možeš izabrati malo veću jer ćeš njih presađivati svake dvije do tri godine. Njima je u proljeće dovoljno zamijeniti gornji sloj zemlje novom. Najbolje su teglice koje na dnu imaju rupe, kako bi voda mogla pravilno otjecati i ne prouzročiti truljenje korijena, što je jedan od glavnih problema umiranja biljaka. Plastične ili terakota tegle dobar su odabir, a one ukrasne često mogu biti problem upravo zbog toga što na dnu nemaju rupice za otjecanje vode. U njih zato samo smjesti plastičnu teglicu i estetski i praktično više ne moraš brinuti.

Osvježi biljku

Nakon zime mnoge su biljke povenule ili u najboljem slučaju stagniraju, tako da se ne moraš brinuti ako su izgubile nekoliko listova. Osvježit ćeš ih tako da ćeš im odstraniti trulo lišće. Kada ih oprezno izvadiš iz zemlje očisti im korijen te ukloni trule dijelove, kako bi u novu zemlju ušli samo najzdraviji dijelovi biljke.

Odgovarajuća zemlja

Većina kućnih biljaka voli dobro drenirano tlo. Možeš zemlju pomiješati s perlitom ili sitnim šljunkom, a i glinene kuglice će, osim estetski, pomoći da zemlja bude propusnija, što će korijenu dati prostora za disanje. Sukulenti, filodendroni i dracene vole propusnu zemlju pa će njima odgovarati miks za sukulente i kaktuse. No ne moraš uvijek kupovati gotovi supstrat, internet je prepun savjeta kako da takvu zemlju napraviš sama. Od stare zemlje možeš napraviti novi hranjiviji miks tako da ju pomiješaš s novom i dodaš drenažni materijal.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.