Unesi malo zelenila u svoj dom

Sobne biljke uvijek je dobro imati, a ovih pet uspjet će baš svima

Sobne su biljke odličan dodatak svakom domu i sa sobom nose brojne prednosti, a uz ovih pet sobnih biljaka nećeš imati problema jer se vrlo lako održavaju

sobnebiljke.jpg
Foto: Pexels
Play logo

U posljednjih godinu dana naši su nam interijeri postali prioritet više nego ikad prije, a budući da smo svaki trenutak provodili kod kuće, naši su domovi zaista postali ključni dio našeg života. A tu je i jedan jednostavan dodatak za dom koji će značajno utjecati ne samo na estetiku, već i na naše mentalno zdravlje - a to su sobne biljke.

Play logo
Image
Često pretjerujemo

Biljke ti uvijek uvenu ili se osuše? Ovo je najčešći razlog

Brojna istraživanja pokazuju da nam sobne biljke pomažu da se osjećamo mirno, smanjuju krvni tlak i poboljšavaju našu produktivnost. Novija istraživanja otkrila su da biljke u kući također mogu pomoći u smanjenju tjeskobe jer nas podsjećaju na prirodu i vanjski prostor, a osim toga, one pročišćuju zrak i iz njega uklanjaju toksine. Stoga, ako ih već nemaš, sada je idealno vrijeme da svoj dom ukrasiš s nekoliko sobnih biljaka.

No ako si jedna od onih kojoj biljke nikako ne uspijevaju i zaobilaziš ih u širokom luku - imamo dobru vijest. Postoji nekoliko sobnih biljaka koje su toliko jednostavne za održavanje da im neće smetati ni visoke temperature, a ni to ako ih ponekad zaboraviš zaliti. U nastavku smo izdvojile pet sobnih biljaka koje uspijevaju baš svima - na tebi je samo da odabereš koju ćeš uvesti u svoj dom.

Play logo

Zlatni puzavac

Ove prekrasne biljke odlično izgledaju u visećoj tegli ili na visokoj polici. Najbolje uspijevaju u uvjetima kada imaju puno izravnog svjetla te zahtijevaju obilno zalijevanje u proljeće i ljeto. Ovu biljku možeš držati unutra ili vani i vrlo je jednostavna za održavanje, a najbolje uspijeva onda kada ju u potpunosti zanemariš.

Kaktus

Popularne bodljikave trajnice, kaktusi, odlično se suprotstavljaju suši zahvaljujući sočnom i mesnatom sastavnom tkivu. Traže vrlo malo, vole svjetlost i povremeno zalijevanje i zato će uspjeti baš svakome.

Play logo

Zmajevac

Biljka zmajevac odlikuje se dugim kopljastim listovima. Često se sadi kao ukrasna biljka, a ima i odličnu sposobnost pročišćivanja zraka. Ove biljke najbolje uspijevaju na toploj temperaturi u sobi, u laganoj sjeni blizu prozora koji je okrenut prema istoku ili zapadu.

Play logo

Spatifilum

Izvrsni pročišćivač zraka, ova prepoznatljiva i popularna sobna biljka najbolje uspijeva kada je vlažna i kada ju se drži podalje od izravne sunčeve svjetlosti. Kada je žedna, lišće joj počne klonuti, pa će ti tako sama dati do znanja kada je vrijeme da ju ponovno zaliješ.

Zamija

Bez obzira radi li se o svijetlom dnevnom boravku ili sjenovitom hodniku, ova je biljka uspjet će baš svugdje i obožava kada ju se zanemaruje. Ipak, i nju treba ponekad zaliti, a poznata je kao jedna od najizdržljivijih sobnih biljaka.

Play logo
Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.