Razradi taktiku

Vrijeme je za proljetno čišćenje, a mi znamo kako ga ubrzati i olakšati si

Savršeno je vrijeme za proljetnu generalku. Želiš li biti učinkovita, a pritom ne pasti s nogu, imamo odlične savjete za tebe

profimedia-0578001144.jpg
Foto: Profimedia.hr

Kažu snaga klade valja, um caruje i ovu ćemo izreku iskoristi za vikend kad krenemo u generalku. Proljeće je vrijeme za temeljito čišćenje životnog prostora, a kako ne bi ostavila i zadnji atom snage na svom parketu, donosimo ti trikove koji će ti olakšati posao. Za proljetno čišćenje odvoji cijeli vikend kako bi ga u miru obavila pa ti neće biti prenaporno.

Ne zaboravi, treba presložiti ormare, riješiti se odjeće koju više ne nosiš, zimsku spremiti za dogodine, a onu laganiju staviti u prve redove. Treba i zavjese oprati, prozore također, pećnicu isto.

Image
Za blistav dom

Vrijeme je za veliko proljetno čišćenje. Evo kako ga obaviti bez stresa

Dubinski usisati namještaj, ulaštiti parkete, očistiti odvode, obrisati prašinu s knjiga, a priobor za jelo natopiti u octu kako bi vratio izgubljeni sjaj. S obzirom na pandemiju, nikada nije bilo bitnije držati dom čistim.

Kreći se u pravom smjeru

Kako bi si olakšala posao i ne papravila dodatni, čisti strateški. Kreni od vrha prema dnu i od kutova prema izlazu. To znači da ćeš prvo čisiti prašinu s visokih i teško dostupnih polica i kuhinjskih ormarića pa se kretati prema onima najbližima podu. Na taj način spriječit ćeš da prašina pada na površine koje si već obrisala. Koristi krpe koje na sebe vežu prašinu.

Kada meteš i pereš pod, kreći se od kraja prostorije prema izlazu i vodi računa o tome da po njemu nećeš moći hodati dok se ne osuši pa u to vrijeme čisti neku drugu prostoriju ili uzmi pauzu i popij kavu.

Čisti s lijeva na desno

Kako ti ne bi promaknule mrlje ili se dogodilo da preskočiš nešto očistiti, u svakoj se prostoriji kreći u istom smjeru, primjerice s lijeva na desno, počevši od najudaljenijeg ugla sobe.

Zadaj si rokove

Kako bi održala dinamiku čišćenja i izbjegla da ga prolongiraš u nedogled, isplaniraj koliko ti treba vremena za određene poslove i postavi si rok. Najučinkovitije je pozoveš prijateljicu u goste u određeno vrijeme. To će te dodatno potaknuti da završiš posao i sigurno se nećeš zagledati u seriju na TV-u s krpom u ruci.

Zavjese

Zavjese znaju biti prava gnjavaža, osobito peglanje istih. No, sjajna je vijest da više nikada ne moraš peglati zavjese. Objesi ih natrag na prozore dok su još vlažne i one će se same, pod težinom vode, izravnati. Kada ih pereš, obvezno stavi omekšivač jer, osim što će im pomoći da se izravnaju, učinit će tvoj dom mirisnim.

Tuš

Umjesto mukotrpnog ribanja, kamenca se riješi na puno elegantniji način. Glavu tuša namoči u alkoholnom octu preko noći i problem je rješen. Ocat rastvori u vodi u omjeru 1:1.
Na isti način možeš vratiti sjaj priboru za jelo, mrežicama za slivnike i slavinama.

Ne zaboravi!

Lako je previdjeti očistiti stvari na koje ne obraćaš pozornosti. Ne zaboravi na kvake, prozorske okvire, radijatore, pećnicu, mikrovalnu pećnicu, kuhalo za vodu, fronte kuhinjskih ormarića, pločice u kupaonici, vrata, lustere, prekidače.... Zamisli da si u svome domu prvi put i vidi što će ti privući pažnju.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.