ZELENILO ODMARA

Uljepšaj radni prostor: 5 najboljih biljaka za uredske stolove

Biljke u uredu ne samo da djeluju lijepo, nego su i korisne. Saznaj zašto bi u svoj radni prostor trebala uklopiti biljke – i koje su najbolji izbor

Biljke za uredski stol
Foto: profimedia.hr

Kad biramo biljke za ured, bitno je da prije svega zadovoljavaju jedan kriterij - da budu lake za održavanje. Ove biljke trebale bi biti u stanju preživjeti i duže periode bez vode, i općenito, bez njege – na primjer, u razdobljima godišnjih odmora. Najbolje lončarice za ured su one biljke koje ne zahtijevaju puno svijetla, vode i kojima prašina i ustajao zrak ne mogu naškoditi.

Image
KRALJICA MEĐU BILJKAMA

Elegantne biljke koje traže pažnju - evo što trebaš znati o orhidejama

Prije no što nabaviš biljku za ured, razmisli na koje bi je mjesto smjestila, s obzirom na temperaturu i blizinu prozora. U nastavku predlažemo pet biljaka s kojima nećeš imati puno posla, a osvježit će tvoj radni prostor:

Zeleni ljiljan

Zeleni ljiljan, zvan još i Biljka pauk idealan je za manje uredske prostorije. Ova je atraktivna lončarica poznata po tome da čisti zrak, ali i po svojoj dugovječnosti. Zeleni ljiljan ne zahtijeva puno brige. U visinu naraste najčešće do 60 cm. Ljiljan je najbolje smjestiti na stol, uz prozor – zapravo bit će zadovoljan s bilo kojim mjestom sve dok dobiva barem malo sunčeve svjetlosti. Ako ga smjestiš na osunčanije mjesto, imat će više bijelih cvjetova. Ne treba mu mnogo vode, a najbolje je provjeriti prstom je li zemlja u tegli suha - jer to znači da je tvoj ljiljan žedan.

Drvo života

Ova egzotična, tropska biljka podrijetlom iz Meksika intenzivno je zelena i ima listove nalik mačevima. Može uspjeti i u polusjeni, ali najbolje je da joj odabereš neko mjesto na indirektnom sunčevom svjetlu. Drvo života dovoljno je zaliti jednom u svakih 10 dana – ovisno o godišnjem dobu. Drvo života, drugim imenom juka, trebala bi, ako je vjerovati drevnim mudracima, štititi od nesreće i donijeti uspjeh - zato je svakako dobar izbor za tvoj radni prostor.

Slonova noga

Još jedna nezahtjevna i atraktivna biljka je Slonova noga, također tropskog podrijetla, iz porodice Agave. Naziv je dobila zbog zadebljanog dijela stabla koji podsjeća na nogu slona. Ova biljka posebna je po tome što ima vlastiti rezervoar vode – dakle, nije je potrebno često zalijevati. Sasvim će dovoljno biti listove tu i tamo poprskati čistom i hladnom vodom. Slonova noga nije osjetljiva na centralno grijanje, ali ju je ipak bolje držati dalje od radijatora. Naime, neće biti sretna na previsokoj temperaturi. Jedino što Slonova noga traži je sunčeva svjetlost pa pripazi da joj odabereš mjesto u uredu okupano suncem.

Zlatni puzavac

Ova ukrasna biljka penjačica u prirodi naraste i do 20 metara, dok u zatvorenom prostoru može doseći oko dva metra. Zlatni ili đavolji puzavac vrlo je koristan u tvom poslovnom prostoru – naime, smanjuje koncentraciju štetnih tvari preuzimajući formaldehid i čineći ga bezopasnim. Najviše voli neizravnu svjetlost, ali uspjeva čak i u sjeni. Ljeti bi temperatura u prostoriji idealno trebala biti oko 20 stupnjeva, a neće podnijeti temperaturu nižu od 13 stupnjeva pa na to valja pripaziti noću. Kod zalijevanja je važno zemlju držati umjereno vlažnom, a voli prskanje listova vodom.

Ukrasni kukuruz

Aspidistra poznata i pod nazivom Ukrasni kukuruz, raskošna je biljka intenzivno zelene boje koja je izuzetno otporna. Zapravo, moglo bi se reći da je oličenje tipične uredske biljke: ne treba joj puno svjetla, izdržljiva je na promjene temperature u prostoriji, a podnosi i propuh, i prašinu. Ipak, Aspidistra zahtjeva redovito zalijevanje – odnosno, treba vodu kad se zemlja u tegli osuši. Ova biljka, koju često možemo vidjeti i u mediteranskim vrtovima i dvorištima, dobro će se prilagoditi i u stubištu ili hodniku.

POGLEDAJ VIDEO: KAKO SE ZDRAVO HRANITI NA POSLU?