Cvjećarstvo

Praktični savjeti i kratki vodič kako spasiti drvo života

Drvo života je popularna sobna biljka, no ponekad je teška za održavanje. Saznajte kako spasiti drvo života koje je počelo venuti.

drvo-života.jpg
Foto: Pixabay

Razlog uvenuća drva života obično je prekomjerno zalijevanje i loša drenaža. Drvo života preferira dobro drenirano tlo i da se površina tla malo osuši između zalijevanja. Ako je tlo stalno vlažno zbog prekomjernog zalijevanja ili loše drenaže, lišće požuti i otpada. No, kako spasiti drvo života nakon što lišće požuti?

Postoje dva najjednostavnija načina kako spasiti drvo života, a to su pravilno zalijevanje i presađivanje. Kako biste oživjeli umiruće drvo života sa žutim lišćem, ponovno stvorite uvjete prirodnog okruženja dracene zalijevanjem kada je površina tla suha, koristeći dobro drenirajuću mješavinu za posuđe kako biste poboljšali drenažu i smanjili rizik od gljivičnih bolesti i odrezali sve korijene s korijenom truleži spasiti biljku. Drvo života obično zahtijeva samo zalijevanje jednom tjedno u proljeće i ljeto, a smanjite zalijevanje zimi na svakih 10-14 dana.

Drugi način spašavanja drva života je presađivanje. Presadite drvo života s dobro dreniranom mješavinom tla. Drvo života zahtijeva mješavinu tla za lonce koja oponaša drenažne uvjete tla u prirodnom okruženju. Presadite drvo života s mješavinom 2/3 zemlje za posude s 1/3 hortikulturnog pijeska. Ovo su dva najbolja načina za spašavanje drva života nakon što mu lišće požuti.