Trendi dodatak domu

Kineski dolar: Simbol prijateljstva i biljka za koju se vjeruje da donosi novac

Jedna od trenutno najpopularnijih sobnih biljaka, kineski dolar uklopit će se u svaki dom i biti odličan poklon

pexels-karolina-grabowska-4207777.jpg
Foto: Pexels

Možemo sa sigurnošću reći da su tijekom protekle godine sobne biljke mnogima postale kućni ljubimci. U njih ulažemo toliko pažnje i brige, a one nam sve to vraćaju svojim prekrasnim listovima. Ako tražiš novog ljubimca za svoj dom, odličan izbor je kineski dolar.

Image
Mala, ali slatka

Otkrij monsteru adansonii, minijaturnu verziju popularne ljepotice

Kod nas poznata kao kineski dolar, zapravo se radi o biljci punog naziva Pilea peperomioides. Pilea spada u porodicu kopriva iako je na dodir potpuno bezopasna. Također nije otrovna za četveronožne ljubimce što ju čini favoritom među ljubiteljima životinja. Porijeklom dolazi iz Kine po kojoj je dobila i ime.

Njezini zeleni okrugli listovi podsjećaju na novčiće, odakle je dobila i drugi dio naziva. Radi se o biljci koja najbolje uspijeva na mjestu s puno indirektnog svijetla, no neće joj smetati niti ako ga nema dovoljno dio dana. Zalijevati ju trebaš tek kada se zemlja osuši, a ako joj pružiš idealne uvijete vratit će ti to u obliku mladica.

Budući da vrlo često iz korijena stvara novo mlade bilje, zove se još i biljka prijateljstva jer ih možeš pokloniti prijateljicama koje ćeš obradovati. Jednom kada mladica dobije barem četiri lista ili je visoka oko 10 cm možeš ju odrezati u korijenu, staviti u času s vodom i pričekati nekoliko tjedana da pusti korijenje. Jednom kada se ukorijenila, mladicu presadi u zemlju i spremna je za novi dom.

Osim što ju vežemo uz prijateljstvo, pilea je poznata i kao simbol bogatstva. Prema legendi, ako u zemlju uz samu biljku zakopaš novčić, osigurat će ti bogatstvo. Tu teoriju još nismo isprobale, ali svakako vrijedi pokušati. Sve to čini ovu biljku pravom malom ljepoticom koja će se uklopiti u svaki dom.