Mala, ali slatka

Otkrij monsteru adansonii, minijaturnu verziju popularne ljepotice

Rupičasti listovi savršen su dodatak za svaki dom, a pravilnom njegom brzo će rasti

huy-phan-6gTtlfbBGdE-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Sobne biljke u posljednjih su nam godinu dana postale kao kućni ljubimci. Obožavamo se o njima brinuti, ali i uživati u njihovim ljepotama. Kao jedna od najpopularnijih sobnih biljaka izdvojila se Monstera deliciosa, gigantska tropska ljepotica koja može narasti i do nekoliko metara u visinu. I dok je ova monstera velika i ne stane baš u svaki kutak doma, sve je popularnija i njezina mlađa sestra, monstera adansonii.

Image
Unosi osvježenje u svaki prostor

Monstera je poseban ukras svakog doma. Evo što o njoj trebaš znati

Monstera adansonii je cvjetajuća biljka porijeklom iz Središnje i Južne Amerike. Baš kao i njezina starija sestra, adansonii je poznata po listovima koji su ispunjeni brojnim rupicama, no za razliku od deliciose, njezini listovi nikada neće narasti već od 20-ak centimetara. Radi se o biljci penjačici koja se svojim snažnim zračnim korijenjem penje po stablima kako bi se probila do sunčeve svjetlosti.

Za uzgoj u domu joj je potreban oslonac oko kojeg će rasti, kao što su štap od mahovine ili drveni stalak. Monsteru adansonii potrebno je s vremena na vrijeme usmjeriti kako bi rasla u smjeru u kojem želiš jer vrlo lako može postati neuredna. Ono na što moraš biti spremna je da ova biljka jako brzo raste. Za samo šest mjeseci može narasti tri puta veća nego što je bila.

Ako ne želiš da monstera adansonii svojim dugim stapkama i rupičastim lišćem preraste mjesto na kojem ju držiš, višak biljke možeš odrezati i jednostavno propagirati. Pripazi da biljku režeš ispod malog čvorića na kojem se formira zračni korijen kako bi se mlada biljka mogla lako ukorijeniti. Odrezani dio biljke stavi u posudicu s vodom te ju drži na sunčanom i toplom mjestu. Za svega nekoliko tjedana imat ćeš mladu biljku spremnu za presađivanje kojom možeš razveseliti prijateljicu.

Ova brzorastuća biljka ne zahtijeva previše brige. Njezino tropsko porijeklo znači da joj je potrebno puno indirektne sunčeve svjetlosti te konstantna vlažnost tla. Ipak, nemoj pretjerati kako korijenje ne bi istrunulo od previše vlage. Nije pogodna za domove koji imaju jako suh zrak, a u tom slučaju pomoći će joj ovlaživač zraka. Listove monstere adansonii nemoj špricati vodom jer bi nakupljena voda mogla uzrokovati truljenje lišća.

Iako se radi o prekrasnoj biljci koja će se uklopiti u svaki dom, možda nije pogodna ako imaš nestašne kućne ljubimce. Svi dijelovi biljke, od lista, stapke do korijena, su otrovni za ljubimce. Grickanje biljke može uzrokovati povraćanje i iritaciju njuške, no rijetko ima fatalne posljedice.

Monstera adansonii odličan je izbor za manje trendi prostore, no ako joj daš dovoljno vremena, može narasti u jako veliku biljku koja će plijeniti pozornost svakoga. Ako budeš imala sreće, možda ćeš na svojoj monsteri primijetiti i koji prekrasan pastelno žuti cvijet.