Jednostavne i nezahtjevne

Sezona je ivančica – zanimljivosti o ovom nježnom poljskom cvijeću

Šarmantne ivančice omiljeno su poljsko cvijeće po kojemu mnoge žene nose ime, a često ih viđamo i u buketima

viktor-mogilat-3kWZ-gVZAG0-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Šarmantne ivančice omiljeno su poljsko cvijeće, a njihova cvatnja počinje već u travnju i traje sve do rujna. Iako ih najčešće viđamo na livadama i poljima, zbog njihove neodoljive ljepote mnogi ih uzgajaju i u svojim vrtovima, za ukras ili pak rezano cvijeće.

Image
Simbol je sna i smrti

Mak – nježan, ali i upečatljiv cvijet koji već stoljećima inspirira pjesnike

Što znamo o ovom nježnom cvijeću dražesnog imena?

Ivančice su otporne trajnice iz porodice glavočika, a iako postoji mnogo vrsta, u Hrvatskoj ih raste tek nekoliko. Najčešće su obična, ljetna i liburnijska. Rastu po pašnjacima i travnjacima, a osim u Europi, raširene su i po Sjevernoj Americi, Australiji i Novom Zelandu. Mogu narasti do 90 cm visine, krase ih divne bijele latice po kojima su i dobile ime. U našim su krajevima poznate i pod imenom margareta/margarita.

shimmer fallback

Iz iste porodice potječu i tratinčice, koje izgledom jako liče ivančicama, samo su puno manje, niže pa i rasprostranjenije.

Nisu zahtjevne za uzgoj

Kad je riječ o uzgoju, ivančice nisu zahtjevne i uglavnom dobro uspijevaju na svim vrstama tla, a podnose čak i sušu. Vole sunce, a u povoljnim uvjetima se brzo šire i rasprostranjuju. U jednoj sezoni mogu cvjetati nekoliko puta, no prva cvatnja uvijek im je najobilnija. Mogu se uzgajati u vrtovima, ali i na balkonu u teglama i na gredicama. Zalijevaju se jednom tjedno. Baš kao i sve ostale biljke, i ivančice je dobro povremeno dohranjivati, a dovoljno je to činiti jednom godišnje.

shimmer fallback

Ivančice imaju nenametljiv, ali specifičan miris. Manje je poznata informacija da su cvjetovi i korijen ivančice jestivi i odličan su dodatak salatama. U alternativnoj medicini suhi cvjetovi ivančice koriste se kao infuzija i djeluju antispazmatski te umirujuće, slično kao kamilica. Zbog kombinacije bijele i žute boje, ivančice privlače velik broj leptira i pčela pa ovih dana na poljima i livadama na kojima se one nalaze vlada prava mala rapsodija zvukova, boja i mirisa.  

Neke žene prema njima nose ime

U Hrvatskoj mnoge žene nose ime po ovom predivnom cvijetu, a engleska riječ za cvijet ivančice je Daisy. Upravo su to ime brojni pjesnici obožavali dodjeljivati svojim ženskim junakinjama u književnim djelima, a sinonim su nježnosti i ljepote.

Često ih viđamo i u buketima

Ivančice krase i brojne dekorativne aranžmane i uvijek su rado viđene na stolovima. U svaki će ambijent unijeti dozu romantike i ljetne bezbrižnosti, a njihova je prednost u tome što će u vazi izdržati čak i do dva tjedna ako im se redovno mijenja voda. Mogu se kombinirati s drugim cvijećem, a odlično će izgledati i u kombinaciji s poljskim travama i drugim biljkama. Također, savršen su poklon pa želiš li nekome izmamiti osmijeh na lice, pokloni mu buket svježe ubranih ivančica.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.